انسجام ملی در سایه دانشگاه؛ از تربیت‌بدنی تا تاب‌آوری اجتماعی در شرایط بحران

در شرایطی که روند فعالیت‌های آموزشی در برخی دانشگاه‌ها با وقفه و تغییراتی همراه شده، میثم اللهمرادی، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، با تأکید بر اینکه دانشگاه صرفاً محل آموزش نیست بلکه یک نهاد فرهنگی و تمدن‌ساز در منظومه فکری انقلاب اسلامی است، بر نقش هم‌زمان علم، ورزش و هویت اجتماعی در تقویت انسجام ملی و تاب‌آوری دانشجویان تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار ایسکانیوز استان تهران، در پی شرایط خاص منطقه‌ای و تحولات اخیر در کشور عزیزمان ایران که با جنایات جنگی آمریکا و رژیم کودک‌کش صهیونیستی موجب شهادت قائد امت رهبر شهید انقلاب حضرت آیت الله سیدعلی خامنه‌ای، جمعی از فرماندهان و امیران و سرداران نیروهای مسلح، همچنین تعدادی از دانش‌آموزان بی‌گناه از جمله دختربچه‌های مدرسه میناب، شماری از هم‌وطنان در نقاط مختلف کشور و نیز شهدای دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی شده است، فضای عمومی کشور بار دیگر با مفاهیمی همچون انسجام ملی، همبستگی اجتماعی و بازخوانی نقش دانشگاه در حفظ پویایی علمی گره خورده است.

در همین راستا، میثم اللهمرادی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسکانیوز دانشگاه آزاد اسلامی با ابراز همدردی و تسلیت به مناسبت شهادت این عزیزان و محکومیت جنایات اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی، بر ضرورت توجه همزمان به سه مؤلفه علم، هویت انقلابی و مسئولیت اجتماعی دانشجویان تأکید کرد و گفت دانشگاه در منظومه فکری انقلاب اسلامی صرفاً یک نهاد آموزشی نیست، بلکه یک رکن فرهنگی و تمدن‌ساز در مسیر تقویت سرمایه انسانی کشور است.

وی با اشاره به تجربه‌های تاریخی انقلاب اسلامی ایران و نقش آن در شکل‌گیری همبستگی‌های اجتماعی در بزنگاه‌های حساس، اظهار کرد یکی از ویژگی‌های مهم جامعه ایرانی در شرایط بحران، توانایی شکل‌دهی به انسجام درونی حول ارزش‌ها و آرمان‌های مشترک است و دانشگاه می‌تواند این انسجام را در سطح نسل جوان تقویت و بازتولید کند.

اللهمرادی در ادامه با نگاهی تخصصی‌تر به حوزه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، ضمن تأکید بر نقش آمادگی جسمی و روانی در افزایش تاب‌آوری اجتماعی، افزود بر اساس یافته‌های علمی، جوامعی که از سطح بالاتری از سلامت جسمی و تعادل روانی برخوردارند، در مواجهه با شرایط بحرانی واکنش‌های پایدارتر و منطقی‌تری از خود نشان می‌دهند و این موضوع در مقاطع مختلف تاریخی نیز قابل مشاهده بوده است.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب همچنین با اشاره به تجربیات جهانی بیان کرد: مطالعات پس از جنگ‌های بزرگ نشان می‌دهد فعالیت‌های ورزشی و برنامه‌های تربیت‌بدنی نقش مهمی در بازسازی روحیه عمومی و بازگشت به ثبات اجتماعی داشته‌اند و ورزش تنها یک فعالیت جسمانی نیست بلکه ابزاری برای مدیریت بحران‌های روانی و اجتماعی محسوب می‌شود.

اللهمرادی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر شرایط فعلی دانشجویان و ضرورت حفظ نظم فردی، خاطرنشان کرد در دوره‌هایی که روندهای عادی آموزشی دچار وقفه یا تغییر می‌شود، حفظ سبک زندگی فعال، برنامه‌ریزی منظم و استمرار فعالیت‌های علمی و ورزشی اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند و می‌تواند از افت انگیزه و کاهش بهره‌وری جلوگیری کند.

وی تأکید کرد دانشگاه‌ها در کنار رسالت آموزشی، وظیفه هدایت فرهنگی و اجتماعی دانشجویان را نیز بر عهده دارند و در شرایط فعلی باید نقش فعال‌تری در تقویت روحیه امید، مسئولیت‌پذیری و انسجام اجتماعی در میان نسل جوان ایفا کنند.

در ادامه این گفت‌وگو، میثم اللهمرادی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب با تأکید بر اینکه شرایط فعلی می‌تواند به فرصتی برای بازتعریف سبک زندگی دانشجویی و تقویت بنیان‌های فردی و اجتماعی تبدیل شود، مجموعه‌ای از راهکارهای کاربردی را برای عبور از این مقطع و حفظ پویایی علمی ارائه کرد.

وی با اشاره به تجربه‌های تاریخی در بحران‌های بزرگ جهانی از جمله جنگ‌های منطقه‌ای و جهانی افزود در بسیاری از این دوره‌ها کشورها و جوامعی موفق‌تر عمل کردند که توانستند میان زندگی روزمره، آموزش و فعالیت‌های اجتماعی نوعی استمرار هدفمند ایجاد کنند و اجازه ندادند وقفه‌های بیرونی به گسست کامل در روند رشد علمی و اجتماعی منجر شود.

اللهمرادی ادامه داد در چنین شرایطی یکی از مهم‌ترین آسیب‌ها، کاهش تمرکز و افت انگیزه در میان دانشجویان است و برای مقابله با آن باید به سمت ایجاد نظم فردی رفت به این معنا که هر دانشجو حتی در فضای غیرحضوری یا تعطیلی نسبی دانشگاه، برای خود برنامه روزانه مشخص شامل مطالعه، فعالیت بدنی و زمان‌بندی دقیق استراحت تعریف کند.

وی با تأکید بر نقش فعالیت بدنی در کنترل فشارهای روانی اظهار کرد از نگاه علوم ورزشی، ورزش منظم حتی در حد تمرینات ساده خانگی می‌تواند سطح اضطراب را کاهش دهد، کیفیت خواب را بهبود ببخشد و تمرکز ذهنی را افزایش دهد و این موضوع در شرایطی که حجم اخبار و نگرانی‌های بیرونی بالاست اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب همچنین به موضوع مدیریت مصرف رسانه‌ای اشاره کرد و گفت یکی از چالش‌های جدی امروز، مواجهه بی‌وقفه با اخبار و تحلیل‌های متناقض است که می‌تواند منجر به فرسودگی ذهنی شود بنابراین دانشجویان باید با انتخاب منابع معتبر و کاهش زمان مواجهه با اخبار غیرضروری، تعادل روانی خود را حفظ کنند.

وی با اشاره به نقش اجتماعی دانشجویان افزود دانشجو تنها یک عنصر آموزشی نیست بلکه بخشی از سرمایه اجتماعی کشور است و رفتار او در فضای واقعی و مجازی می‌تواند در شکل‌گیری فضای عمومی جامعه اثرگذار باشد از این رو پرهیز از بازنشر اخبار تأیید نشده و تقویت گفت‌وگوی عقلانی و امیدبخش یک مسئولیت اجتماعی مهم محسوب می‌شود.

اللهمرادی در ادامه با تأکید بر جایگاه دانشگاه در منظومه فکری انقلاب اسلامی گفت دانشگاه در این نگاه صرفاً محل آموزش نیست بلکه نهادی فرهنگی و تمدن‌ساز است که می‌تواند در شرایط حساس نقش مهمی در حفظ انسجام ملی و تقویت روحیه انقلابی و امید اجتماعی ایفا کند و این نقش امروز بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.

وی در پایان این گفت‌وگو تصریح کرد اگر دانشجویان بتوانند میان علم، سلامت جسمی، مدیریت روانی و مسئولیت اجتماعی تعادل برقرار کنند نه تنها از این شرایط عبور خواهند کرد بلکه با توانمندی بیشتری وارد مراحل بعدی زندگی علمی و حرفه‌ای خود می‌شوند و این همان نقطه‌ای است که دانشگاه می‌تواند به جای توقف به یک سکوی رشد تبدیل شود.

خبرنگار: حسام رضایی
انتهای پیام./

کد مطلب: 1300546

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha