هفته دولت فرصتی برای بازخوانی مفاهیم خدمت و مبارزه

با نزدیک شدن به دوم شهریور ماه و آغاز هفته دولت، بحث درباره عملکرد دولت‌ها و چالش‌های پیش روی نظام اجرایی بار دیگر در کانون توجه قرار گرفته است. بیژن شمس، کارشناس مسائل سیاسی و معاون تبیین و گفتمان‌سازی بسیج اساتید استان اصفهان، آغاز این هفته را فرصتی برای ارزیابی عملکرد دولت‌ها و بازخوانی الگوهای خدمت‌گزاری در نظام جمهوری اسلامی برشمرد.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از دولت آباد، بیژن شمس با اشاره به نمادین بودن این هفته اظهار داشت: «نامگذاری هفته دولت با یادبود شهید رجایی و شهید باهنر، پیامی روشن دارد؛ این دو شهید از جمله الگوها و ترازی هستند که معیار خدمت‌گزاری در نظام جمهوری اسلامی را برای مردم و نهادهای حاکمیتی مشخص کرده‌اند.»

وی با تأکید بر ضرورت قدردانی از خدمات انجام شده در طول دوران جمهوری اسلامی گفت: «هر دولتی بنا بر مأموریت ذاتی خود، خدمات گسترده‌ای در حوزه‌های مختلف ارائه داده است. همان‌طور که امام شهیدمان فرمودند، ما باید شکرگزار و قدردان خدماتی باشیم که ارائه شده است. با این حال، انتظار می‌رود دولت‌ها متناسب با نیازهای واقعی جامعه و اهداف نظام، مسیر تحولی خود را طی کنند و در عین حال، پاسخگوی مطالبات مردم باشند.»

وی افزود: «در هفته دولت، وظیفه داریم عملکرد دولت‌ها را با نگاهی واقع‌بینانه و بر اساس شرایط موجود در فضای کنونی جامعه بسنجیم تا بتوانیم معیاری دقیق برای ارزیابی کیفیت خدمت‌رسانی داشته باشیم.»

در پاسخ به این پرسش که تقارن میان «مبارزه» و «خدمت» چه پیامی برای مسئولان امروز دارد، دکتر شمس خاطرنشان کرد: «باید این باور را تقویت کنیم که هر خدمتی می‌تواند نوعی مبارزه و جهاد باشد. جهاد در خدمت‌رسانی به مردم، تحقق عدالت اجتماعی و اقتصادی، و پیشبرد اهداف نظام، همگی از بازوهای اصلی مبارزه محسوب می‌شوند.»

وی تصریح کرد: مبارزه تنها در میدان‌های نظامی نیست؛ مبارزه با فساد داخلی، مقابله با رانت‌خواری، جلوگیری از فرار مالیاتی و ایجاد امنیت اجتماعی و شغلی برای شهروندان، همگی در قالب خدمت به جامعه، تبلور مبارزه و جهاد هستند. گاهی مبارزه در قالب قانون‌مداری، احترام به حقوق مردم و انجام وظایف اداری تجلی می‌یابد.

چالش فرار از مسئولیت و ضرورت شایسته‌سالاری

شمس در مواجهه با چالش «فرار از مسئولیت» در زمان بحران‌ها، رویکردی متوازن را پیشنهاد کرد. وی گفت: در نظام جمهوری اسلامی، هر دولتی هم خدمات داشته و هم ممکن است دچار لغزش یا صدمه شده باشد. طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب، ما نمی‌توانیم خدمات دولت‌ها را نادیده بگیریم، اما در عین حال، نباید از صدمات و خطاها نیز چشم‌پوشی کنیم. ما باید از خطاها درس بگیریم و با استفاده از عقل جمعی، تلاش کنیم در دولت‌های آتی، آن صدمات را به حداقل برسانیم.

وی همچنین بر لزوم تحقق «شایسته‌سالاری» تأکید کرد و گفت: شایسته‌سالاری یکی از ارکان اصلی است که باید در هر دولت مستقر به صورت جدی دنبال شود. نگاه جناحی به مسائل اجتماعی و مدیریتی بسیار مضر است. دولت‌ها موظف‌اند با نگاهی فرا جناحی و بر اساس عهد و پیمانی که با مردم بسته‌اند، از تمام ظرفیت‌های موجود کشور برای پیشبرد اهداف نظام استفاده کنند.»

نگاه به آینده؛ گره‌های کور و ضرورت تغییر در معیشت و امنیت

در پایان، این عضو هیئت علمی دانشگاه در پاسخ به پرسشی درباره پیش‌بینی وضعیت دولت در سال آینده و شناسایی گره‌های اجرایی، اظهار داشت: با توجه به پیچیدگی‌های فعلی و میراث چالش‌برانگیز دولت‌های پیشین، پیش‌بینی وضعیت آینده دشوار است. با این حال، اگر بخواهیم بر روی اولویت‌ها تمرکز کنیم، اصلی‌ترین مسیر برای ایجاد تغییرات ساختاری و ملموس در زندگی مردم، تمرکز بر دو حوزه “معیشت” و “امنیت” است. دولت باید با نگاهی متفاوت به مشکلات مردم، توانایی حل چالش‌های جاری را داشته باشد تا مردم بتوانند تغییرات را در زندگی روزمره خود احساس کنند.

خبرنگار: محیا عموئی

انتهای خبر./

کد مطلب: 1315749

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha