صالحی: پیش‌نویس قطعنامه اشکالاتی دارد/ ضرورت توجه بودجه‌ای به بحث هسته‌ای

رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه نمی‌خواهم بگویم اولویت را به بحث هسته‌ای بدهید گفت : اما کوچک‌ترین تعللی در بحث بودجه شود منتقدان فکر می‌کنند ما در مسیر کند کردن فعالیت‌ها پیش رفته‌ایم پس باید تا چند سال توجه بودجه‌ای به بحث هسته‌ای شود تا کسی فکر نکند کوتاهی صورت گرفته است.

به گزارش ایسکانیوز به نقل از ایسنا ، علی اکبر صالحی در چهارمین همایش نقش پژوهش در فرآیند قانون گذاری که در تالار مدرس مجلس برگزار شد، اظهار کرد: تعریف واژه پیشرفت بحثی است که می‌خواهم مطرح کنم تا ببینم که ما سهم مشترکی از واژه پیشرفت و توسعه داریم یا خیر.

او ادامه داد: به پیشرفت یا به صورت شکلی یا محتوایی یا جمع هر دوی آنها می‌توان نگاه کرد. اگر نگاه شکلی داشته باشیم مالزی به صورت شکلی پیشرفت کرده اما دارای چشمه فیاض علم نیست که از درون جامعه علم و فرهنگ بجوشد و فقط صنایع را اقتباس کرده است.

صالحی یادآور شد: در حوزه خلیج فارس نیز کشورها ظاهر پیشرفته‌ای دارند و اما تکالیف روزانه خود را به زور انجام می‌دهند و به دیگر کشورها متکی هستند.

وی پیشرفت محتوایی را در کشوری مانند هند دانست و افزود: کشور هند از نظر محتوایی کارهای ریشه‌داری می‌کند یا کشوری مثل چین نیز همین‌طور است و به صورت محتوایی به خوبی توسعه پیدا کرده است. اما سوال این است که ایران کجاست و چه پیشرفتی داشته است؟

رییس سازمان انرژی اتمی همچنین بیان کرد: بنده فکر می‌کنم با پیشینه‌ای که ایران داشت در طول دوران تاریخی خود بارها در سطح جهان عرض اندام کرده و در گذشته امپراطوری وسیعی را اداره می‌کرده است. پس این ملت توانسته در زمانی در خصوص حکمرانی عرض اندام کند. بعد از اسلام نیز ایران در دورانی قرار گرفت که از نظر علم و اندیشه مقام بالایی یافت. قبل از اسلام افراد سرشناس علمی زیادی نداشتیم که بتوانیم پشت هم نام آنها را ببریم اما بعد از اسلام به دلیل وجود عدالت اجتماعی استعدادها شکوفا شدند اما این کشور دچار افول شد تا به دوران انقلاب اسلامی رسیدیم.

صالحی ادامه داد: من اصرار دارم امام خمینی (ره) را محی‌الدین زمان بدانم چرا که در زمان قبل از انقلاب دین را عامل عقب افتادگی می‌دانستند تا زمانی که امام (ره) ظهور کرد و ملت نیز همت کرده و قیام کردند و ما مجدداً شیوه حکمرانی به دنیا عرضه کردیم که همان ولایت فقیه است.

او هم‌چنین گفت: این شیوه حکمرانی چالش جدیدی برای دنیای غرب بود که بر نظم جهانی خدشه‌ای ایجاد کرد و با وجود همه مشکلاتی که داریم در حال حاضر با این شیوه حکمرانی می‌توانیم به قله برسیم چون اهداف ما مشخص است.

رییس سازمان انرژی اتمی افزود: حسن این جامعه این است که راه خود را گم نمی‌کند و اگر به این ملت فرصت داده شود تا از بعد اندیشه و معرفت‌شناسی رشد کند می‌تواند الگو قرار گیرد و برای ملت‌های دیگر اسوه باشد. ما در بعد علمی و صنعتی پیشرفت محتوایی کردیم و من به عنوان عضو هیأت علمی از قبل از انقلاب تاکنون شهادت می‌دهم که هرچند همه کشورها پیشرفت کرده‌اند و این قابل نفی نیست اما ما در این 36 سال تحولات عظیمی در بعد صنعتی داشتیم و تنها کشور اسلامی هستیم که سه بار پشت سر هم و موفقیت‌آمیز به فضا دست یافته‌ایم و علیرغم همه محدودیت‌ها و نابلدی‌ها و با همه نواقص و ندانم‌کاری‌ها می‌بینیم امروز در عرصه هسته‌ای در جایی قرار گرفته‌ایم که دنیا می‌بیند ما کجا هستیم.

صالحی خاطرنشان کرد: من نمی‌توانم خیلی این مسأله باز کنم البته موقعیت فعلی به دلیل وجود اساس علم در کشور نیز بوده اما در این مدت قدم‌های بزرگی برداشته شده است.

وی یادآور شد: در عرصه هسته‌ای آن‌ها می‌دانند ما کجا هستیم و چون می‌دانند این‌چنین با ما رفتار کرده‌اند اما در نهایت نتوانستند و کوتاه آمدند چرا که ایران دارای یک اقتدار بالقوه است.

معاون رییس‌جمهور صنعت و فن‌آوری را عنصر اقتدار جامعه دانست و یادآوری کرد: نمی‌گویم شرایط در حال حاضر آرمانی است اما ما توانستیم به این‌جا برسیم و بعد از سال‌ها چالش سنگین امروز بحث بسته شدن پرونده هسته‌ای ایران در وین مطرح است و من فرض می‌کنم این قطعنامه مطابق آن چه ما می‌خواستیم بوده چرا که شما فکر می‌کنید با وضعیتی که ما در جهان داریم آن‌ها نمی‌توانند مجدداً مسأله‌ای را شروع کنند؟ آن‌ها از اول مشکل را به وجود آوردند در حالی که ما مشکلی نداشتیم. پس باز هم می‌توانند این کار را بکنند اما اکنون منع تعقیب است و پرونده بسته می‌شود.

رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: این پیش‌نویس (قطعنامه شورای حکام) اشکالاتی دارد چون از نظر فنی می‌گویم. آن‌ها آمدند نمونه‌گیری کردند و مشاهده عینی کردند و چیزی نیافتند پس باید برائت بخواهند. اما از طرف مقابل شرایطی وجود دارد و اگر پرونده بسته شود قدم بزرگ و دستاورد خوبی است که جمهوری اسلامی توانسته از آن پیروزمندانه خارج شود.

او خاطرنشان کرد: آب سنگین اراک و صنایع هسته‌ای و تحقیقات هسته‌ای و همه سازه‌ها و اکتشافات ما سر جایش می‌ماند اما محدودیت می‌پذیرد. چرا که نمی‌شود هر چه که ما خواستیم تأمین شود. اما نکته مهم این‌جاست که ما در این چالش همه چیز را حفظ کردیم و فقط محدودیت‌هایی را پذیرفتیم که در ظاهر محدودیت است اما واقعاً محدودیت نیست.

صالحی ادامه داد: مثلا گفتند برای 10 تا 15 سال فلز پلوتونیوم تولید نکنید اما این برای ابد نیست پس از نظر ما محدودیت نیست چون ما اصلاً پلوتونیوم نداریم که بخواهیم محدود کنیم و اصلاً در راکتور تهران پلوتونیومی وجود ندارد. در عین حال گفتند فلز اورانیوم تولید نکنید؛ این فلزی است برای تولید سلاح هسته‌ای و اصلاً جزو برنامه‌های ما نبوده و نیست و هیچ جا گفته نشده تحقیقات خود را محدود کنید هرچند به ظاهر محدود شده باشد.

رییس سازمان انرژی اتمی در ادامه تصریح کرد: هوشیاری جمهوری اسلامی ایران این بوده که محدودیت‌هایی را پذیرفته که اصل صنعت هسته‌ای و نشاط هسته‌ای ما لطمه نبیند. امروز نیز ان‌شاءالله به لطف الهی خبر خوبی خواهیم شنید که قطعنامه به تصویب می‌رسد.

وی در ادامه با اشاره به برخی انتقادها گفت: در مجلس می‌گویند آیا ارزش داشت ما وقتی می‌توانستیم 20 درصد را تولید کنیم این کار را نکنیم؛ باید بگویم اگر می‌خواستیم این 20 درصد را بخریم 6 میلیون دلار باید هزینه می‌کردیم. بعد گفتیم خودمان تولید کنیم که در رسانه‌های خارجی گفتند دارند بلوف می‌زنند اما تولید 20 درصد تحقق پیدا کرد و تعریف واژه "ما می‌توانیم" بود که در نهایت 12 میلیارد تومان برای آن هزینه شد که این هزینه برای کارخانه‌ای است که الی ابد تولید می‌کند.

صالحی با بیان این که صنعت هسته‌ای صنعتی پیش‌برنده است، افزود: یک نیروگاه هسته‌ای حدود 1000 مگاواتی مانند نیروگاه بوشهر می‌تواند سالانه حدود 8 میلیون بشکه معادل سوخت فسیلی صرفه‌جویی داشته باشد و ما می‌توانیم این سوخت فسیلی را حدود 800 میلیون دلار بفروشیم اما کل اداره این نیروگاه در سال 60 میلیون دلار هزینه سوخت دارد و در عین حال حدود 30 تا 40 میلیون دلار هزینه نگهداری یک نیروگاه هسته‌ای است. هرچند هزینه ساخت این نیروگاه 5 برابر بیش‌تر از نیروگاه فسیلی است اما طول عمر بیش‌تری از یک نیروگاه فسیلی دارد.

صالحی یادآور شد: ما وارد فاز جدیدی شده‌ایم. نمی‌خواهم بگویم اولویت را به بحث هسته‌ای بدهید اما کوچک‌ترین تعللی در بحث بودجه شود منتقدان فکر می‌کنند ما در مسیر کند کردن فعالیت‌ها پیش رفته‌ایم پس باید تا چند سال توجه بودجه‌ای به بحث هسته‌ای شود تا کسی فکر نکند کوتاهی صورت گرفته است.

203

کد خبر: 564419

وب گردی

وب گردی