ناباروری و دیابت نوع ۲ از عوارض آلودگی هوا بر سلامت افراد / چطور اثرات را کاهش دهیم؟

تهران از سال ۹۶ تا ۱۴۰۰ تنها ۳۶ روز هوای پاک داشته و این میزان مواجهه با هوای آلوده بر سلامت افراد اثر می‌گذارد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، مدیر کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفته که تهران از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ از مجموع ۱۸۲۶ روز، تنها ۳۶ روز هوای پاک را تجربه کرده و۴۱ روز نیز هوای پایتخت شرایط کاملا ناسالم را پشت سر گذاشته است.

ماسک تا چه میزان می‌تواند افراد را از آسیب‌های آلودگی هوا در امان نگه دارد؟

زوال عقل از جمله اثرات آلودگی هوا

این میزان مواجهه با آلاینده‌ها می‌تواند روی سلامت انسان‌ها اثرگذار باشد. محمدصادق حسنوند در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درباره این اثرات گفت: از سال ۱۳۸۹ تا امسال داده‌ها را بررسی کرده‌ایم و این اطلاعات نشان می‌دهد که سالانه به استثنای شرایط کرونا ۴۰۰ هزار مرگ داریم که از این بین ۴۰ تا ۴۵ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا است که معادل ۱۰ تا ۱۲ درصد از کل مرگ و میر در کشور است.

وی افزود: یکی از مواردی که بررسی کردیم نقش آلودگی هوا در مرده‌زایی بود. مورد دیگر ارتباط آلودگی هوا زوال عقل، ناباروری و دیابت نوع ۲ است. به ازای هر هزار تولد در کشور ۹ یا هفت مورد مرده‌زایی اتفاق می‌افتد که ۴۰ درصد مرده‌زایی در کشور و جهان ناشی از آلودگی هوا است.

حسنوند با اشاره به اینکه بودن در خانه به معنای حفاظت کامل در برابر آلودگی هوا نیست، عنوان کرد: مردم به این نکته توجه کنند که آلودگی هوا در داخل خانه و در صورت بسته بودن پنجره‌ها نصف می‌شود و هوای خانه کاملا پاک نیست. ممکن است که با استفاده از شیشه دو جداره این میزان تا ۴۰ درصد هم کم شود.

وی ادامه داد: یکی از راه‌ها استفاده از دستگاه تصفیه هوا در خانه است. دستگاه‌های تصفیه هوایی که استاندارد باشند و فیلتراسیون داشته باشند، می‌توانند تا ۷۰ درصد موثر باشند. متاسفانه برخی دستگاه‌های تصفیه یونیزاسیون دارند و باعث تولید ازن در خانه می‌شوند که خود ازن در آسیب به دستگاه تنفسی موثر است. ما ماسک‌های داخل بازار ایران را بررسی کردیم و بررسی‌ها نشان می‌دهد که بهترین نوع ماسک در کشور تا ۷۰ درصد موثر است به شرطی که به درستی روی صورت قرار گیرد.

چه ماسکی استفاده کنیم؟

حسنوند توضیح داد: ماسک فیلتردار هم وجود ندارد و برخی ماسک‌ها شیر تخلیه دارند. ماسک‌های جراحی هم برای شرایط کرونا خوب هستند اما کمتر از ۲۰ درصد در کاهش اثرات آلودگی هوا نقش دارند. بهترین نوع هم ماسک‌های سه لایه هستند. ماسک باید طوری روی صورت باشد که با تنفس جمع و باز شود و جای نفوذی برای ورود هوا نداشته باشد. ماسک‌های N۹۵ هم حداکثر تا ۷۰ درصد موثر هستند و واقعا ۹۵ درصد بازدارنده نیستند.

اثرات تنفسی آلودگی هوا

مهدی خاتونی فوق تخصص بیماریهای ریوی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم در برنامه ضربان درباره اثرات آلودگی هوا بر سیستم تنفسی گفت: اجزای اصلی آلودگی هوا، یک سری مواد، ریزگرد و گازهایی هستند مانند:NO۲، SO۲، اوزون و یک سری اسیدها به شکل ذرات استنشاقی( آئروسل) مانند: اسید سولفوریک که، ذرات معلق در هوا هستند، که بعضی ها در سیستم مجاری فوقانی تنفسی رسوب می کنند و بعضی دیگر، از این مسیر عبور می‌کنند و به سیستم تحتانی تنفسی می‌رسند و بسته به اینکه کدام ناحیه از سیستم تنفسی را تحت تاثیر قرار دهند، علائم بالینی متفاوتی ایجاد خواهند کرد.

فوق تخصص بیماری‌های تنفسی ادامه داد: این مواد اسیدی و گازها، بیمار را دچار تحریک مجاری تنفسی، مانند: سرفه و تنگی نفس می‌کنند.

تجربه علائمی شبیه به آنفولانزا

وی افزود: آلودگی‌ها، مژک‌های بینی و ریه را از کار می اندازند، وقتی این سد دفاعی بدن که از مژک‌های بینی شروع می‌شوند و تا داخل ریه‌ها ادامه دارند، از کار بیافتند، کارآیی طبیعی خود را از دست می‌دهند و منجر به این می‌شوند، که این مواد مضر به راحتی وارد بدن شده و فرد را دچار علائمی مانند: تنگی نفس، سرفه، خارش بدن، سوزش چشم کنند که این علایم با تشدید بیماری زمینه‌ای فرد و با احتمال بستری در بیمارستان، همراه خواهد بود.

گروه‌های حساس چه کسانی هستند؟

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال، که گروه‌های حساس چه کسانی هستند، گفت: کودکان، افراد سالمند و خانم‌های باردار و همچنین افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن و طولانی مدت، مانند: بیماری‌های مزمن تنفسی، قلبی، کبدی، کلیوی، بیماری‌هایی که سالیان سال فرد را درگیر کرده‌اند، جمعیتی هستند که در معرض آسیب بیشتر قرار دارند.

استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال، که آیا ترکیب یا دارو و ویتامین خاصی برای بهبود وضعیت در این شرایط وجود دارد، گفت: داروی خاصی برای رفع این معضل وجود ندارد اما می‌توان با استفاده از مواد طبیعی که در تقویت سیستم ایمنی بدن موثرند، مانند: سبزیجات و میوه جات تازه، لبنیات به خصوص لبنیات کم چرب و همچنین مصرف مایعات فراوان، تا حدودی سیستم ایمنی را تقویت کرد.

اثرات آلودگی هوا بر پوست

عاطفه شجری متخصص پوست، مو و زیبایی  هم درباره اثرات آلودگی هوا بر پوست به ایسنا گفت: اولین و مهم‌ترین تاثیر این موضوع تسریع روند پیری پوست است همچنین آلودگی هوا پوست انسان را مستعد ابتلا به بیماری‌های پوستی مانند آکنه و اگزما می‌کند.

وی افزود: وجود بخارات و مواد شیمیایی در آلودگی هوا موجب تغییر رنگ و تیره شدن پوست افراد می‌شود اما مهم‌ترین تاثیر این آلودگی تسریع روند پیری پوست است که لازم است برای پیشگیری از این موضوع اقدامات لازم انجام شود.

شجری درخصوص راهکارهای جلوگیری از اثرات منفی آلودگی هوا بر پوست، عنوان کرد: یکی از بهترین راهکارهای پیشگیری استفاده از شوینده‌هایی است که به همین منظور تولید می‌شوند همچنین توصیه می‌شود افراد از ضدآفتاب استفاده کنند زیرا مصرف ضدآفتاب به عنوان یک روش مهم در پیشگیری از پیری پوست افراد در رده سنی شش ماه تا ۴۰ سال محسوب می‌شود چرا که افراد در این سنین به انجام اقدامات زیبایی گوناگون نیازمند نیستند و تنها مصرف ضدآفتاب برای آن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

شجری ادامه داد: شوینده‌هایی که افراد قصد دارند برای جلوگیری از اثرات منفی آلودگی هوا بر پوست استفاده کنند باید آنتی پولوشن یعنی ضد آلودگی باشند البته درحال حاضر تمامی دنیا به این سمت در حال حرکت است که محصولاتی مانند شوینده‌های پوست، کرم شب، کرم دور چشم و... جزو مواد دارای آنتی پولوشن باشند.

وی اضافه کرد: ضدآفتاب در پیشگیری از پیری پوست ناشی از قرار گرفتن در برابر اشعه آفتاب اهمیت بالایی دارد همچنین با توجه به این موضوع که ضدآفتاب دارای عمل پروتکتیو است می‌تواند در برابر آلودگی هوا نیز به حفاظت پوست کمک کند.

شجری تصریح کرد: توصیه می‌شود افراد از شوینده‌های مخصوص پوست تنها یک بار در روز استفاده کنند چرا که مصرف بیش از حد این مواد موجب خشکی پوست می‌شود و این موضوع درخصوص تمامی پوست‌های خشک و چرب رخ می‌دهد همچنین با توجه به این موضوع که پس از استفاده از این شوینده‌ها مقداری از آلودگی‌ها همچنان بر روی پوست باقی می‌مانند لازم است پس از آن افراد از تونر و میسلارهایی که برای دور چشم و روی لب نیز مناسب هستند استفاده کنند.

شجری یادآور شد: استفاده از کرم روز و شب از دیگر موارد مراقبتی پوست محسوب می‌شوند که در حفظ سلامتی پوست نقش بالایی دارند، کرم روز معمولا به کرم‌های محافظ در برابر آفتاب گفته می‌شود و کرم‌های شب نیز حاوی مواد مغذی برای پوست هستند.

متخصص پوست، مو و زیبایی بیان کرد: ضدآفتاب باید به مدت سه تا چهار ساعت یک بار تمدید شود البته برای این منظور لازم نیست پوست شسته شود بنابراین زدن یک بار ضدآفتاب در روز مراقبت لازم را نخواهد داشت چرا که به مرور زمان اثر پروتکتیو این کرم کاهش پیدا می‌کند همچنین باید به میزان لازم که تمامی پوست کاملا کاور شود و ۳۰ دقیقه قبل از خروج از منزل از کرم ضدآفتاب استفاده کرد.

وی افزود: ضدآفتاب خوب و مناسب که به صورت کامل از پوست مراقبت داشته باشد باید SPF آن حداقل از ۳۵ شروع شود همچنین استفاده از ضدآفتاب در منزل به دلیل وجود نورهای مهتابی، LED، صفحه مانیتور رایانه و... برای تمامی افراد به ویژه اشخاصی که پوست مستعد لک دارند ضروری است، ضدآفتاب رنگی و یا فاقد رنگ نیز تاثیری در اثر ضدآفتاب ندارد و می‌توان از هر دو مدل استفاده کرد اما در بانوان با توجه به اینکه استفاده از سایر مواد آرایشی پوستی بر روی ضدآفتاب خاصیت مراقبتی آن را از بین می‌برد توصیه می‌شود از ضدآفتاب رنگی استفاده کنند که در این صورت به مصرف سایر مواد آرایشی نیازمند نباشند.

به گزارش ایسکانیوز، آنچه از برایند گفت‌وگوهای متخصصان استنباط می‌شود این است که تغذیه سالم و مراقبت از پوست و مو، استفاده از ماسک مناسب در روزهای آلوده می‌تواند اثرات آلودگی هوا را کاهش دهد. از طرفی هرکدام از ما باید سهم خودمان را در کاهش آلودگی هوا انجام داده و با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و کنترل مصرف انرژی قدمی در بهبود کیفیت هوا برداریم.

انتهای پیام /

کد خبر: 1167116

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =