چالش‌های اقتصادی معلولان در تامین تجهیزات توانبخشی / ویلچر برقی آرزوست

خحذف ارز ترجیحی برای تجهیزات توانبخشی نگرانی‌های جدی را برای افراد دارای معلولیت ایجاد کرده است. فعالان این حوزه معتقدند افزایش قیمت‌ها دسترسی به این تجهیزات را دشوارتر خواهد کرد و حمایت‌های موجود از نهادها ناکافی است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو چند روز پیش از حذف ارز ترجیحی تجهیزات توانبخشی خبر داد.

رئیس سازمان غذا و دارو می‌گوید: برای پرداخت مابه‌التفاوت اختلاف نرخ ارز در حوزه تجهیزات پزشکی نیز جلساتی برگزار شده و اصلاح قیمت تجهیزات توسط بیمه‌ها پذیرفته شده و درصد پرداختی مردم افزایش پیدا نخواهد کرد و اگر منابع نیز توسط سازمان برنامه پرداخت شود در این حوزه نیز مشکلی نخواهیم داشت.

وی افزود: راهکار برای عدم افزایش قیمت تجهیزات و جلوگیری از بروز کمبود در این حوزه نیز این است که یا بانک‌های عامل مابه التفاوت نرخ ارز 4200 تومانی و 28500 تومانی را به صورت تسهیلات در اختیارشرکت‌های تولیدکننده قرار دهند و یا خرید ارزی شرکت‌ها به صورت اعتباری انجام شود تا شرکت‌ها فرصت برای تأمین نقدینگی داشته باشند. این دو اقدام هنوز عملیاتی نشده است و در حوزه تخصیص ارز نیز متأسفانه در اردیبهشت ماه تخصیص ارزی نداشته‌ایم.

این درحالی است که شرایط برای معلولان که نیازمند استفاده از تجهیزات پزشکی هستند، چندان مساعد نیست و نگران افزایش قیمت‌ها هستند. بهروز مروتی فعال حوزه معلولان در این باره به ایسکانیوز گفت: وقتی شرایط معیشتی یک سی‌ام آن چیزی است که باید باشد تا یک فرد دارای معلولیت دچار سختی نشود، طبیعی است که دسترسی به تجهیزات توانبخشی هم برای او دشوار بوده نگران آینده باشد.

وی با اشاره به نقش حمایتی ناچیز بهزیستی عنوان کرد: کمک هزینه‌های پرداختی بسیار ناچیز است. مثلا هزینه بریس که یک نوع تجهیزات توانبخشی است، ۲۰۰ میلیون تومان است اما بهزیستی تحت شرایطی شاید ۱۰ میلیون تومان کمک کند. این کمک هزینه هم برای همه موارد نیست و موارد محدودی را شامل می‌شود.

مروتی می‌گوید که کاهش قیمت دلار تاثیری در شرایط نداشت. وی در این باره توضیح داد: دلار به بیش از صد هزار تومان رسید و تجهیزات گران شدند اما بعد از کاهش قیمت دلار، تغییری در قیمت‌ها ایجاد نشد و در مواردی گران‌تر هم شدند. از طرفی اقلام آتش گرفته در بندر شهید رجایی با جزئیات اعلام نشده و ممکن است که تجهیزات توانبخشی هم بخشی از اقلام وارداتی از بین رفته باشد و تا سفارش بدهند و بار جدید برسد، بازار تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد البته این تنها احتمال است و شاید درست نباشد. همین الان قیمت اقلام بهداشتی و توانبخشی نسبت به ۲ ماه پیش افزایش داشته است.

وی با اشاره به ۲ برابر شدن قیمت برخی اقلام بهداشتی پرکاربرد مثل پوشک در چهار ماه اخیر گفت: بسیاری از افراد دارای معلولیت بیمه تامین اجتماعی ندارند و تحت پوشش بیمه سلامت هستند که حمایت چندانی ندارد. اقلام بهداشتی استفاده روزانه دارد و افزایش قیمت‌ها باعث شده تا برخی معلولان مجبور به استفاده چندباره از یک وسیله یک‌ بار مصرف باشند و در معرض ابتلا به عفونت‌های متعدد قرار بگیرند.

فعال حوزه معلولان معتقد است که ارائه تسهیلات به شرکت‌ها مانع افزایش قیمت نخواهد شد. وی در این خصوص گفت: مگر پیش از این شرکت‌ها تسهیلات را در قالب ارز ترجیحی دریافت نمی‌کردند، پس چرا قیمت اقلام بالا می‌رفت؟ به نظر من حذف ارز ترجیحی و ارائه تسهیلات به شرکت‌ها هم مانع افزایش قیمت‌ها نمی‌شود. کاش دولت به جای ارائه تسهیلات به شرکت‌ها، تسهیلات را به مصرف‌کننده می‌داد. گاهی شرکت‌ها ارز را می‌گرفتند و در جای دیگری سرمایه‌گذاری می‌کردند یا جنس دیگری وارد می‌کردند. امروز هم حذف ارز و ارائه تسهیلات همان شرایط را ایجاد خواهد کرد.

وی افزود: از طرفی دولت می‌تواند عوارض و مالیات تجهیزات توانبخشی را حذف کند. ما نگران افزایش چندبرابری قیمت‌ها با حذف ارز ترجیحی هستیم. امروز اگر از ۱۰۰ معلول، ۱۰ نفر با کمک خیران و کمک هزینه بهزیستی به تجهیزات دسترسی دارند، با افزایش قیمت‌ها، این تعداد به چهار نفر می‌رسد.

فعال حوزه معلولان توضیح داد: کاش در سیاست‌گذاری‌ها افراد دارای معلولیت را هم ببینند. دولت می‌تواند از طریق نهادهای حمایتی مثل بهزیستی، به افراد دارای معلولیت تسهیلات بدهد. بسیاری از معلولان به دلیل نداشتن پروتز، بریس و دیگر اقلام، خانه‌نشین شده‌اند. در برخی موارد هم نمونه داخلی وجود ندارد یا کیفیت مناسبی ندارد. البته تولید داخل به واردات موارد خام وابسته است.

وی ادامه داد: امروز ویلچر معمولی بیش ۶ میلیون تومان است و ویلچر برقی هم به قدری گران است که کالایی لوکس محسوب می‌شود و بیش از ۷۰ میلیون قیمت دارد. باتری ویلچر من از پنج میلیون تومان به ۱۲ میلیون تومان رسیده است.

به گزارش ایسکانیوز، حذف ارز ترجیحی تجهیزات توانبخشی به نگرانی جدی میان افراد دارای معلولیت و فعالان این حوزه منجر شده است، چرا که افزایش قیمت‌ها، دسترسی به تجهیزات حیاتی را برای بسیاری دشوارتر می‌کند و حمایت‌های فعلی نهادهایی مثل بهزیستی نیز بسیار محدود است. در حالی که دولت وعده داده است با ارائه تسهیلات به شرکت‌ها و اصلاح بیمه‌ها جلوی افزایش هزینه‌ها برای مردم را بگیرد، فعالان حوزه معلولان معتقدند این اقدامات کافی نیست و باید حمایت‌ها مستقیم‌تر و هدفمندتر به افراد معلول برسد تا آنها قربانی سیاست‌های ارزی و مشکلات اقتصادی نشوند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1269010

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =