مستندسازی جنایات جنگی و پیگیری حقوقی؛ راهبرد ایران برای احقاق حقوق ملی در برابر تجاوزات

محمد محسنی، معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری اصفهان، در سخنرانی جامع خود به مناسبت گرامیداشت شهدای جنگ تحمیلی، با اشاره به تاریخ پرافتخار ایران در برابر تجاوزات مکرر دشمنان، بر ضرورت مستندسازی دقیق جنایات جنگی و استفاده از ابزارهای حقوقی بین‌المللی برای دفاع از حقوق ملت ایران تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از اصفهان، محمد محسنی، معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری اصفهان، به بررسی ابعاد مختلف تجاوزات علیه ایران و راهکارهای حقوقی برای مقابله با این جنایات پرداخت. وی با تسلیت ایام سوگواری آل‌الله و گرامیداشت شهدای گرانقدر کشور، به‌ویژه شهدای جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، اظهار داشت: «خون پاک این شهدا باید زمینه‌ساز پیشرفت، شکوفایی، و سربلندی هرچه بیشتر ایران عزیز باشد.»

ایران: تمدنی پایدار در برابر تجاوزات مکرر

محسنی با اشاره به جایگاه ایران به‌عنوان یکی از معدود تمدن‌های انگشت‌شمار جهان که همچنان پابرجا و اثرگذار باقی مانده است، تأکید کرد که این سرزمین هیچ‌گاه آغازگر جنگ نبوده، اما بارها مورد طمع دشمنان قرار گرفته است.

وی افزود: «ایران به دلیل پیشگامی در حوزه‌های علمی، فرهنگی، و عدالت‌خواهی، همواره مورد حسد و کینه دشمنان بوده است.» او با مرور تاریخ تحولات ایران، این کشور را منشأ جنبش‌ها و خیزش‌های پیشرو در جهان دانست و گفت: «سیر تحول ایران همیشه رو به پیشرفت بوده و این تمدن در حوزه‌های مختلف علمی و فرهنگی مبتکر و پیشگام بوده است.»

محسنی جنگ تحمیلی را یکی از طولانی‌ترین جنگ‌های تاریخ ایران توصیف کرد که نه‌تنها ابعاد نظامی، بلکه جنبه‌های سیاسی، اقتصادی، و روایی نیز داشته است. وی با تأکید بر مفهوم «جنگ روایت‌ها»، اظهار داشت: «علم می‌تواند در مقام دفاع از حقوق یک ملت نقش‌آفرین باشد و اینجاست که جامعه حقوقی و دانشگاهی باید وارد میدان شوند.»

ابعاد چندگانه جنگ و ضرورت مستندسازی

معاون دادگستری اصفهان با اشاره به پیچیدگی‌های جنگ تحمیلی، اظهار داشت که جنگ تنها به مسائل نظامی محدود نمی‌شود، بلکه ابعاد سیاسی، اقتصادی، و روایی آن نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. وی به جنایات شیمیایی رژیم بعث عراق با حمایت شرکت‌های آلمانی اشاره کرد و گفت: «اگرچه اقدامات حقوقی علیه این جنایات آغاز شد، اما به دلیل فقدان مستندسازی دقیق و به‌موقع، موفقیت چندانی حاصل نشد.»

او خواستار بررسی علمی دلایل این ناکامی‌ها در مجامع آکادمیک شد و افزود: «ما باید از تجربیات گذشته درس بگیریم و با مستندسازی دقیق، مانع تکرار این ناکامی‌ها شویم.»

محسنی تأکید کرد که مستندسازی جنایات جنگی، از جمله انفجارهای میدان قدس و تجریش که غیرنظامیان را هدف قرار داد، برای طرح دعاوی در محاکم بین‌المللی مانند دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ) یا دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) ضروری است.

وی افزود: «حتی برخی از هموطنان ما این جنایات را انکار می‌کنند، درحالی‌که مستندسازی دقیق می‌تواند این ادعاها را خنثی کند و پایه‌ای برای احقاق حق باشد.»

ترور دانشمندان و جنایات رژیم صهیونیستی

معاونت اجتماعی دادگستری اصفهان با اشاره به ترور دانشمندان ایرانی در دهه‌های ۸۰ و ۹۰ میلادی، رژیم صهیونیستی را «کودک‌کش» توصیف کرد و گفت: «این رژیم با افتخار به نسل‌کشی و سرکوب تحت پوشش قوانین حقوق بشری اقدام می‌کند.»

وی به جنایات این رژیم در غزه، از جمله هدف قرار دادن صف‌های غذایی غیرنظامیان، اشاره کرد و افزود: «دشمنی این رژیم با کلیت ایران و ایرانیان است، نه صرفاً برنامه هسته‌ای.»

او با استناد به تاریخ، به جشن‌های سالانه رژیم صهیونیستی برای کشتار ایرانیان در دوران باستان اشاره کرد و گفت: «این رژیم به بمباران‌های خود در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه افتخار می‌کند و حتی از ابزارهای حقوق بشری برای توجیه نسل‌کشی استفاده می‌کند.» محسنی تأکید کرد که این جنایات نقض آشکار ماده ۲ بند ۴ منشور ملل متحد است که تجاوز نظامی را محکوم می‌کند.

نقش شرکت‌های حامی رژیم صهیونیستی

معاون دادگستری اصفهان به نقش شرکت‌های بین‌المللی مانند مایکروسافت و رافائل در حمایت از رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: «این شرکت‌ها با تغییر نام و ماهیت، از مسئولیت جنایات خود شانه خالی می‌کنند.» وی به نمونه‌هایی از همکاری این شرکت‌ها با رژیم صهیونیستی، از جمله ارائه اطلاعات و تجهیزات نظامی، اشاره کرد و افزود: «یک دادخواست ساده علیه این شرکت‌ها می‌تواند اعتبار آن‌ها را در بازارهای جهانی متزلزل کند.»

محسنی خواستار استفاده از ابزارهای حقوقی مانند کنوانسیون‌های حقوق بشری و صلاحیت جهانی برخی کشورها برای تحت فشار قرار دادن این شرکت‌ها شد.

وی افزود: «ما باید خشاب‌های حقوقی خود را با مستندات دقیق پر کنیم و از ظرفیت‌های دیوان‌های بین‌المللی و دادگاه‌های حقوق بشری اروپا برای محکوم کردن این جنایات استفاده کنیم.»

جنگ روایت‌ها و سانسور رسانه‌ای دشمن

دکتر محسنی با اشاره به «جنگ روایت‌ها»، اظهار داشت که رژیم صهیونیستی با برنامه‌ریزی دقیق، تلاش می‌کند غیرنظامیان را هدف حملات ایران معرفی کند.

وی گفت: «رسانه‌های غربی و صهیونیستی با سانسور شدید، روایت‌های جعلی تولید می‌کنند تا حملات مشروع ایران را که صرفاً اهداف نظامی را هدف قرار داده، مخدوش جلوه دهند.»

او به نمونه‌هایی از جاسازی تصاویر و ویدئوهای گزینشی برای القای هدف قرار گرفتن غیرنظامیان اشاره کرد و افزود: «هیچ فرد بی‌گناه یا کودکی در حملات ایران قربانی نشده، اما دشمن با سوءاستفاده از احساسات، سعی در وارونه جلوه دادن حقیقت دارد.»

نقش مردم و نخبگان در جنگ حقوقی

محسنی از مشارکت فعال مردم و نخبگان در خنثی‌سازی توطئه‌های دشمن قدردانی کرد و گفت: «تماس‌های مکرر هموطنان با سامانه‌های ۱۱۰، ۱۱۳، و ۱۱۴ نشان‌دهنده عزم ملی برای دفاع از کشور است.»

وی افزود: «نخبگان و متخصصان بارها پرسیده‌اند که چگونه می‌توانند به کشور کمک کنند. پاسخ این است که جامعه حقوقی باید با تولید محتوای علمی و مستندسازی جنایات، در این جنگ حقوقی نقش‌آفرین باشد.»

او تأکید کرد: «دانش و تفکر قابل خاموش شدن نیست. اگرچه دشمن می‌تواند فردی را ترور کند، اما نمی‌تواند علم و اراده یک ملت را متوقف کند.»

محسنی خواستار استناد به موازین حقوق بین‌الملل، از جمله کنوانسیون‌های حقوق بشری و اساس‌نامه دیوان کیفری بین‌المللی، برای محکوم کردن جنایات و جبران خسارات وارده به کسب‌وکارها و غیرنظامیان شد.

دعوت به همکاری جامعه حقوقی و دانشگاهی

در پایان، دکتر محسنی از جامعه حقوقی و دانشگاهی دعوت کرد تا با تولید محتوای علمی، مستندسازی دقیق، و طرح دعاوی حقوقی، به احقاق حقوق ملت ایران کمک کنند.

وی گفت: «ما به‌عنوان نمایندگان دستگاه قضایی، از شما اساتید، دانشجویان، و حقوقدانان می‌خواهیم که در تدوین ادله، نحوه طرح دادخواست، و پیگیری حقوقی جنایات نقش‌آفرین باشید.»

او افزود: «این جنایات نه‌تنها نقض حاکمیت ملی ایران، بلکه شرمساری برای حقوق بین‌الملل است که نتوانسته حتی محکومیت ساده‌ای علیه این اقدامات صادر کند.»

خبرنگار: رامین ابویی

انتهای پیام/

کد خبر: 1274324

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =