مقایسه آلودگی هوای اردبیل با تهران و تبریز علمی نیست

کارشناس محیط‌زیست، با رد مقایسه شاخص‌های آلودگی هوای اردبیل با کلان‌شهرهای صنعتی، تأکید کرد ماهیت آلاینده‌ها در این مناطق کاملاً متفاوت است و تحلیل‌ها باید بر پایه نوع و منبع آلودگی هر شهر انجام شود.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از اردبیل، فرهاد هاشمیان، متخصص حوزه محیط‌زیست، اعلام کرد که مقایسه وضعیت آلودگی هوای اردبیل با کلان‌شهرهایی مانند تهران و تبریز از اساس مقایسه‌ای نادرست و غیرعلمی است. او با اشاره به پنج شاخص اصلی آلودگی هوا شامل CO، NO₂، SO₂، O₃ و ذرات معلق (PM) گفت: ماهیت آلودگی در اردبیل با شهرهای بزرگ صنعتی تفاوت بنیادی دارد.

به گفته وی، در کلان‌شهرهای صنعتی، بخش عمده آلودگی ناشی از گازهای آلاینده‌ای مانند دی‌اکسید نیتروژن (NO₂)، دی‌اکسید گوگرد (SO₂)، ازن سطح‌پایین (O₃) و منوکسیدکربن (CO) است که توسط کارخانه‌ها، صنایع بزرگ، نیروگاه‌ها و تردد سنگین خودروها تولید می‌شوند. بنابراین شاخص آلودگی در این شهرها تحت تأثیر آلاینده‌های گازی قرار دارد و ترکیب این آلودگی‌ها ماهیتی کاملاً صنعتی دارد.

هاشمیان در مقابل به شرایط اردبیل اشاره کرد و افزود: شاخص غالب آلودگی در اردبیل مربوط به ذرات معلق (PM) است؛ ذراتی که منشأ آن‌ها گردوغبار و خشکی خاک است، نه آلاینده‌های گازی صنعتی. او کاهش رطوبت خاک، خشکسالی و کمبود بارندگی روزهای اخیر را از مهم‌ترین عوامل افزایش ذرات گردوغبار در هوای اردبیل عنوان کرد.

این کارشناس محیط‌زیست تأکید کرد: وقتی نوع و منبع آلاینده‌ها در دو شهر یکسان نیست، مقایسه مستقیم شاخص آلودگی هوا نتیجه‌گیری اشتباه ایجاد می‌کند. اردبیل با آلودگی طبیعی و ذرات معلق مواجه است، اما کلان‌شهرهای صنعتی تحت تأثیر آلاینده‌های گازی ناشی از سوخت و صنعت قرار دارند.

او دقت علمی در گزارش‌دهی آلودگی هوا را ضروری دانست تا افکار عمومی دچار برداشت‌های نادرست نشوند و تصمیم‌گیری‌های مدیریتی نیز بر اساس داده‌های صحیح انجام گیرد.

هاشمیان با تأکید بر نگاه آینده‌محور گفت: هرچند اردبیل امروز با آلودگی گازی گسترده روبه‌رو نیست، اما کنترل آلاینده‌های گازی باید از اکنون در برنامه‌ریزی‌های شهری مورد توجه قرار گیرد.

وی توسعه متوازن شهری، افزایش خودروهای برقی، کنترل ترافیک و جلوگیری از رشد بی‌رویه خودروهای بنزینی را از اقدامات اساسی برای مدیریت آینده آلودگی هوا برشمرد.

خبرنگار: علیرضا داوردان

انتهای خبر/

کد خبر: 1288705

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =