گوترش: مصونیت از مجازات برخی کشورها باعث مرگ و ویرانی‌های گسترده شده است

دبیرکل سازمان ملل در گفت‌وگویی اختصاصی هشدار داد که نقض قوانین و اقدامات بدون مجازات برخی کشورها از جمله حملات آمریکا در خاورمیانه باعث مرگ و ویرانی‌های گسترده شده است.

به گزارش گروه بین الملل ایسکانیوز، به نوشته آسوشیتدپرس، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد که پس از نزدیک به یک دهه فعالیت در این سمت، در پایان سال جاری میلادی از مقام خود کناره‌گیری خواهد کرد، روز پنجشنبه گفت که در سال‌های پیش رو امید و امکان پیشرفت می‌بیند اما به گفته او، این امر تنها در صورتی محقق می‌شود که دولت‌های جهان سرانجام بتوانند برای مهار درگیری‌ها، برهم زدن نابرابری و رویارویی با موج عظیم هوش مصنوعی با یکدیگر همکاری کنند.

گوترش در گفت‌وگویی اختصاصی با آسوشیتدپرس گفت: «من به شماری از مسائل اساسی که باید انجام شوند و برای بهتر شدن جهان باید تحقق پیدا کنند، باور دارم و مصمم هستم برای تحقق آن‌ها تلاش کنم.»

پیام او به رهبران و وزیران ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل که به مقر این سازمان می‌آیند، بی‌پرده بود: آن‌ها باید بسیار جدی این واقعیت را بررسی کنند که جهان با دست‌کم سه مشکل وجودی مواجه است؛ هوش مصنوعی که با سرعتی خارج از کنترل در حال گسترش است، تغییرات اقلیمی شتاب‌گرفته و نابرابری فزاینده‌ای که به عاملی جدی در ایجاد بی‌ثباتی و درگیری تبدیل شده است.

گوترش همچنین هشدار داد که «شکاف ژئوپلیتیکی عظیم» و فلج شدن شورای امنیت، محیطی از مصونیت از مجازات ایجاد کرده است که در آن کشورهای قدرتمند قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل را نادیده می‌گیرند. حمله روسیه به اوکراین و حملات آمریکا به ایران، که هر دو عضو دارای حق وتو در شورای امنیت هستند، نمونه‌هایی از این وضعیت‌اند.

دبیرکل سازمان ملل گفت: «بسیاری از کشورها می‌گویند: "اگر ابرقدرت‌ها می‌توانند قانون را نقض کنند، چرا ما نتوانیم؟" و بنابراین، آنچه در سراسر جهان شاهد آن هستیم، افزایش موقعیت‌هایی است که کشورها به‌سادگی اهمیتی نمی‌دهند. آن‌ها هر کاری که بخواهند انجام می‌دهند، چون می‌دانند هیچ مجازاتی در انتظارشان نخواهد بود.»

وی گفت این نقض قوانین و مصونیت از مجازات باعث مرگ و ویرانی گسترده شده است و ترکیب درگیری روسیه و اوکراین با درگیری گسترده‌تر در خاورمیانه «تاثیری چشمگیر» بر اقتصاد جهان گذاشته است. قیمت مواد غذایی و انرژی در حال افزایش است، نرخ‌های بهره بالا می‌روند و کشورهای در حال توسعه با مشکلات عظیمی برای پاسخگویی به نیازهای مردم خود مواجه هستند.

وی ابراز امیدواری کرد که این مشکلات مردم را به این درک برساند که نمی‌توان این موانع را به‌تنهایی از میان برداشت و حل آن‌ها به همکاری بین‌المللی نیاز دارد.

گوترش افزود این مسئله به‌ویژه درباره اصلاح نهادهایی که قدرت‌های پیروز جنگ جهانی دوم ایجاد کردند، صدق می‌کند؛ از جمله سازمان ملل، به‌خصوص شورای امنیت و نهادهای مالی بزرگ جهانی، یعنی صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی. به گفته او، این نهادها باید به‌گونه‌ای بازسازی شوند که واقعیت‌های جهان قرن بیست‌ویکم، یعنی ظهور اقتصادها و قدرت‌های جدید را منعکس کنند و اهمیت این کشورها نیز باید در نهادهای جهانی بازتاب یابد.

گوترش گفت به دلیل شکاف‌های ژئوپلیتیکی، سازمان ملل «اهرم فشاری» برای پیشبرد صلح در اوکراین و خاورمیانه ندارد اما در دفاع از منشور سازمان ملل و تمامیت ارضی کشورها قاطع بوده و «نقض‌های هولناک حقوق بشر» را محکوم کرده است.

گوترش همچنین خواستار همکاری بین‌المللی و ایجاد چارچوب‌های حفاظتی برای هوش مصنوعی شده است؛ فناوری که او آن را «مشکلی جهانی» خوانده است.

وی درباره نحوه مقابله با این مشکل فزاینده گفت کشورهایی که «ظرفیت بالاتری» در توسعه هوش مصنوعی دارند باید اطلاعات خود را با یکدیگر مبادله کنند، سازوکارهایی برای شفافیت ایجاد کنند، چارچوب‌های حفاظتی در نظر بگیرند و «برای ایجاد آنچه در حالت ایده‌آل باید یک سازوکار چندجانبه برای تضمین جلوگیری از خطرات باشد» همکاری کنند.

در مورد سازمان ملل نیز این سازمان با مشکلات مالی جدی روبه‌روست که عمدتا ناشی از پرداخت نکردن میلیاردها دلار از سوی آمریکا به بودجه عادی عملیاتی سازمان ملل و همچنین بودجه جداگانه عملیات گسترده حفظ صلح این سازمان است.

گوترش گفت سازمان ملل حتی با منابع کمتر نیز توانسته فعالیت‌های خود را حفظ کند و افزود: «فکر می‌کنم ما نشان داده‌ایم که در مقایسه با هر سازمانی در هر کشوری در جهان، بهترین کنترل را بر هزینه‌های عمومی داریم.»

گوترش گفت هنگامی که روز سه‌شنبه، در نخستین روز گردهمایی جهانی، با ترامپ دیدار کند، قصد دارد موضوع صلح در اوکراین و خاورمیانه را مطرح کند و افزود: «امیدوارم این دو هدف بتوانند تلاش‌های نه‌تنها آمریکا و سازمان ملل، بلکه کل جامعه بین‌المللی را با یکدیگر متحد کنند.»

انتهای پیام/

کد مطلب: 1318689

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha