تهران-ایسکانیوز: آیت الله هاشمی رفسنجانی در خاطرات 5 دی ماه به حضور خانم ها در سمت های اجرایی، گزارش سپاه از وضعیت سلمان رشدی، نامه آیت‌الله خامنه‌ای به امام درباره صداوسیما و... اشاره دارد.

بحث در شورای مرکزی حزب‌ جمهوری‌ اسلامی‌ در مورد برنامه‌ مشترک‌ بامجاهدین‌انقلاب‌ اسلامی‌

امروز قدری‌ در خانه‌ ماندم‌ و باقیمانده‌ وقت‌ را در مجلس‌ گذراندم‌. پیش‌ ازظهر آقای‌[عبدالمجید] معادیخواه‌ و اعضای‌ شورای‌ هماهنگی‌ تبلیغات‌ آمدند.درباره‌ طرح‌ تبلیغات‌متمرکز کشور، بحث‌ کردیم‌. طرح‌ را به‌ مجلس‌ داده‌اند؛ که‌ناقص‌ است‌.
اول‌ شب‌، شورای‌ عالی‌ دفاع‌ داشتیم‌. درباره‌ وضع‌ جبهه‌ها بحث‌ شد و درباره‌احتمال‌دخالت‌ بیشتر کشورهای‌ عربی‌ خلیج‌ [فارس‌] به‌ نفع‌ عراق‌ در جنگ‌.مصاحبه‌ رادیو تلویزیونی‌کردم.
رفقای‌ شورای‌ مرکزی‌ حزب‌ جمهوری‌ اسلامی‌ آمدند و برای‌ برنامه‌ مشترک‌ بامجاهدین‌انقلاب‌ اسلامی‌، بحث‌ کردیم‌. شب‌ را در مجلس‌ ماندم‌. به‌ اخبار گوش‌دادم‌ و گزارشها راخواندم‌. مسأله‌ مهم‌ جهانی‌، مسأله‌ لهستان‌ است. سفیر کره‌شمالی‌ هم‌ به‌ ملاقات‌ آمد. پیشنهادداشت‌ سران‌ کره‌ به‌ ایران‌ بیایند. آمدن‌ رئیس‌مجلس‌ را پذیرفتم‌. درباره‌ توسعه‌ روابط، بحث‌کردیم‌.

درمورد اختلاف‌ فرمانده‌ نیروی‌ زمینی‌ [ارتش‌] و مسئول‌ سیاسی‌ ایدئولوژی‌ و راجع‌ به‌ ملاقات‌ پس‌ فردای‌ دبیران‌ حزب‌ جمهوری‌اسلامی‌ با امام‌ تلفنی‌ با آقای‌ خامنه‌ای مذاکره‌ کردیم‌
تمام‌ وقت‌ در خانه‌ بودم‌. پیش‌ از ظهر مسئولان‌ پاسداران‌ و حفاظت‌ بیت‌ آمدند و اشکالاتی‌ که‌ در کارشان‌ است‌ از لحاظ معلوم‌ نبودن‌ شخصیتهای‌ معاف‌ از تفتیش‌ و عدم‌ کنترل‌ بر محافظان‌ احمدآقا و عدم‌ اجازه‌ به‌ تفتیش‌ اجناس‌ و بسته‌هائی‌ که‌ برای‌ مصرف‌ بیت‌ امام‌ می‌رود. من‌ هم‌ تذاکراتی ‌دادم‌.
عصر مسئول‌ و صاحب‌ کارخانه‌ خانه‌های‌ پیش‌ ساخته‌ آمد و از کارشکنی‌ در کارش‌ گفت‌؛ کنارخانه‌ برای‌ پاسداران‌ من‌ اتاق‌ می‌سازد. اول‌ شب‌ دادستان‌ انقلاب‌[اسلامی‌]، مسئول‌ اطلاعات‌ سپاه ‌و مسئول‌ اطلاعات‌ نخست‌ وزیری‌ آمدند و راجع‌ به‌ کیفیت‌ برخورد با حزب‌ توده‌ که‌ شیطنت ‌می‌کنند، مشورت‌ شد.
تلفنی‌ با آقای‌ خامنه‌ای‌ راجع‌ به‌ مذاکره‌ با فرمانده‌ نیروی‌ زمینی‌ [ارتش‌] و مسئول‌ سیاسی‌ ایدئولوژی‌ که‌ اختلاف‌ دارند مذاکره‌ کردیم‌. و راجع‌ به‌ ملاقات‌ پس‌ فردای‌ دبیران‌ حزب‌ جمهوری‌اسلامی‌ با امام‌ و چیزهای‌ دیگر صحبت‌ کردیم‌. شب‌ مدتی‌ تئاتر تماشا کردم‌ که‌ نقش‌ طبقه‌ محروم ‌را در انقلاب‌ و جنگ‌ مشخص‌ می‌کرد.

دستور دادم به خانم ها، سمت هاى اجرايى مناسب بدهند

ساعت هشت و نيم صبح به دفترم رسيدم. جمعى از زنان كارگر و زنان عضو هلال‌احمر آمدند. كارگران نمونه زن را معرفى كردند. دكتر [سيف‌الله]وحيد[دستجردي، رييس سازمان هلال احمر]، از اقدامات سازمان در ترويج اخلاق و تربيت زنان، گزارشى داد. براى آنها درباره سياست انقلاب در مورد زنان صحبت كردم و هدايايى را دادم.
آقاى [حميد]ميرزاده، [معاون اجرايي رييس‌جمهور]، براى امور كيش و بازسازى آمد و از كمىِ سيمان و اعتبار گفت. با مجمع عمومى [شركت] راه‌آهن جلسه داشتيم. جلسه بر اساس گزارش دفتر بازرسى ويژه[رييس جمهور]، درخصوص ضعف ها و راه حلها و نيازهاى سازمان تشكيل شده بود؛ خيلى طول كشيد. آنها ضمن قبول ضعفها، بيشتر آن را به گردن كمىِ ارز و اعتبار در سالهاى گذشته مى‌گذاشتند و آمار دفتر بازرسى را هم در خصوص سطح راندمان قبول نداشتند؛ بازرسى هم ادعاي خود را اثبات نكرد. بنا شد خودم ادله دو طرف را بررسى كنم. براى تعمير لوكوموتيوهاى معيوب و بررسى امكانات [ريلي] چين تأكيد شد.
صبح تا عصر، متناوب در تهران برف مى باريد. خوشبختانه امسال در فصل پاييز، بارندگى خيلى خوب و نسبت به سال قبل و ميانگين پانزده سال گذشته، كم‌سابقه است. در اكثريت نزديك به تمام كشور، بارندگى بيشتر و در مواردي چندبرابر بوده است.
عصر در جلسه هيات دولت شركت كردم. آيين نامه نظام هماهنگ پرداخت در دستور بود؛ تمام شد. دستور دادم به خانم ها، سمت هاى اجرايى مناسب بدهند.
شب به خاطر بارش برف، به خانه نيامدم. عفت به دفترم آمد. پاسداران براى شام سيرابى گرفته بودند كه دوست ندارم؛ غذاى كمى خوردم. آخر شب آشيخ محمد از رفسنجان اطلاع داد كه اشرار به نوق و انار حمله كرده و هشت نفر را كشته اند؛ نگران وضع والده و همشيره هم هستند.
با سرتيپ سهرابى، فرمانده ناجا[=نيروي انتظامي جمهوري اسلامي]، صحبت كردم. گفت كه مأموران، آنها را تحت تعقيب دارند و چون شب است، هليكوپتر نمى تواند پرواز كند و اشرار در كوير متوارى اند. فردا تعقيب را تشديد مى كنند. به آشيخ محمد گفتم، والده و بستگان نزديك را از نوق به رفسنجان ببرند، زيرا ممكن است هدف اشرار، آنها باشند.

گزارش سپاه از وضعيت سلمان رشدى
آقاى [حميد]ميرزاده، [معاون اجرايي رييس‌جمهور]، براى امور جارى و بازسازى آمد و قول گرفت كه در كنفرانس بين‌المللى بازسازى شركت نمايم. [آقاي غلامرضا آقازاده]، وزير نفت آمد و گزارش وضع توليد و فروش نفت را داد.
گروهى از اعضاى انجمن‌هاى اسلامى دانشجويان آمدند. در مقابل تندروها و دولتي‌ها، جريان معتدلى راه انداخته‌اند؛ در مورد برنامه‌ها و اهداف توضيح دادند و استمداد نمودند. قبول كردم كه كمك‌شان كنم و گفتم كه خبر ملاقات‌شان پخش شود.
شوراى عالى ادارى جلسه داشت. بررسى پيش نويس لايحه نظام هماهنگ پرداخت‌ها را تمام كرديم. ناهار را با ياسر صرف كردم. عصر در جلسه هيأت دولت شركت نمودم. خبر دادند كه در مجلس، موضوعِ استيضاح دكتر [ايرج] فاضل، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مطرح شده است. قبلاً به دكتر [عليرضا]فرزاد، [رييس كميسيون بهداري و بهزيستي مجلس]، گفته بودم كه اقدام نكنند. فكر مى‌كنم تحت تأثير تعويض رييس دانشگاه [علوم پزشكي]مشهد، اقدام كرده‌اند.
به خاطر انجام كارها و مراعات حال محافظان، كه در اين سرما و خيابان‌هاى پر از‌برف، در مراجعت دچار مشكل نشوند، شب در دفتر ماندم؛ خانواده هم در سفر است. ظهر جمعى از اعضاى اطلاعات سپاه آمدند و گزارشى از وضعيت سلمان رشدى، [نويسنده كتاب آيات شيطاني] دادند.
بانك مركزى اطلاع داد كه [آقاي شيخ جابر الصباح]، اميركويت، مبلغ ده ميليون دلار براى كمك به بازسازى مناطق زلزله‌زده[رودبار و منجيل]، فرستاده است.

لغو رأی شورای نگهبان در مجمع تشخیص مصلحت/ رضایت زواره‏ای از سیاستهای دولت

آقاي[سیدرضا] زواره‌اي [رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور] آمد. از سياست‌هاي دولت ابراز رضايت كرد. براي تقويت ثبت املاك اعتبار بيشتر خواست و گزارش وضع ثبت را داد و برنامه اصلاحي‌اش را گفت. آقاي [حمید] ميرزاده براي امور جاري كشور آمد. ملاقات‌های پراكنده ديگر نيز داشتم.
شب مجمع تشخيص مصلحت جلسه داشت. مسأله خسارت ديركرد كه بانك‌ها تا سال 1363 از مشتريان گرفته‌اند، مطرح بود. شوراي نگهبان آن را نامشروع اعلان كرده و بسياري از مشتري‌ها براي پس گرفتن خسارات پرداختي، به دادگاه‌ها شكايت كرده‌اند. آقاي [محسن] نوربخش با ذكر ارقام، خطر اين روال را گفت و چاره‌جويي كرد. پس از بحث‌هاي مفصل، مجمع به اتفاق آراء راي داد كه بانك مي‌تواند خسارات را بگيرد. [اعضای مجمع] شام مهمان من بودند.
تأکید بر تقیّد به اسلام و عدم باج دهی به کشورهای سلطه طلب / ما باید گسترش صادرات آزاد را تشویق کنیم و مشکلات اداری را حل کنیم
ساعت نه ونیم صبح به دفتر آیت الله خامنه ای رفتم. شورای سیاستگذاری [بازسازی] جلسه داشت. سیاست واگذاری کارخانه های دولتی به بخش خصوصی با حق اولویت کارگران تصویب شد. بعد از ناهار درباره احزاب و شوراها مذاکره کردیم. سپس به مجلس رفتم.
عصر عقد ازدواج معلم مهدی و یاسر را بستم. مدیران وزارت بازرگانی آمدند. برای آنها سخنرانی کردم 1. هیأت [اتحاد اسلامی هفتگانه] مجاهدین افغانی به ریاست آقای[برهان الدین] ربانی [رئیس جمعیت اسلامی افغانستان ] آمدند. گزارش مذاکرات با شوروی را دادند و برعدم پذیرش اعضای رژیم حاکم کابل در حکومت آینده تأکید داشتند و من بر انجام و تقیّد به اسلام و عدم باج دهی به کشورهای سلطه طلب تأکید نمودم. سرشب [سرتیپ منصور ستاری] فرمانده نهاجا [= نیروی هوایی ارتش] آمد. گزارش پیشرفت کارهای تعمیری و پایگاه سازی و تهیه قطعات را داد. تب شدیدی داشتم. به منزل آمدم. سوپ خوردم و خوابیدم.
1- در بخشی از این سخنرانی آمده است: «صادرات در گذشته و امروز شکل صحیحی نگرفته است. اگر وزارت بازرگانی موفق شود که وضع صادرات را سروسامان بدهد تا ما بتوانیم ظرفیت صادراتی را گسترش بدهیم، می توانیم سطح منابع تحصیل ارز را بالا ببریم و در مقابل نیازهای مردم را تأمین نموده و صنوف را فعال کنیم. این صحیح نیست کسانی که کالا و جنس دارند و تصمیم دارند با صادر نمودن آن، کالا وارد کشور کنند، مدتها در پیچ و خمهای اداری معطل بمانند...

گزارش ولایتی به هاشمی از سفر لیبی/ گله گلسرخی ازعدم تحرک دانشجویان در خارج

اول وقت به مجلس رسیدم و تا ساعت ده و نیم صبح در جلسه علنی بودم. سلمانی آمد، اصلاح کردم. ظهر دکتر معصومی از ژاپن آمد و در مورد توسعه روابط با ژاپنی‏ها حرف زد. دکتر ولایتی آمد و گزارش سفر به لیبی را داد و خبر از پیغام‏های خصوصی شوروی برای تحسین روابط و آمدن کورنینکو [قائم مقام وزیر امور خارجه شوروی] و دعوت دکتر ولایتی به مسکو آورد. عصر [سرهنگ صدیق] فرمانده و سرهنگ بابایی مسئول عملیات نیروی هوایی آمدند. آنها برای تنظیم شیوه عمل در عملیات آینده، اختلاف نظر دارند. به توافق رسیدیم. یکی از کارمندان مجلس آمد و از کارگزینی و گروه قدیمی کارمندان انتقاد داشت. آقای گلسرخی آمد و از ندادن ویزای آمریکا به او برای سفر و از عدم تحرک دانشجویان ما در خارج گفت. تا ساعت هشت در دفترم کار کردم.

نامه آیت‌الله خامنه‌ای به امام درباره صداوسیما/ سخنرانی برا دانشجویان اعزام به جبهه در دانشگاه تهران
ساعت هشت و نیم صبح به مجلس رفتم و تا عصر به انجام كارها پرداختم و چند ملاقات كوتاه داشتم. عصر به دانشگاه تهران رفتم و براي جمعي از دانشجويان داوطلب كه عازم جبهه بودند، صحبت كردم1.
شب سران قوا، مهمان من در مجلس بودند. [آقای محتشمی پور] وزير كشور آمد و راجع به اجراي لايحه احزاب مشورت كرد. قرار شد آيين‌نامه‌ها تهيه شود. درباره اجراي انتخابات شوراي‌هاي اسلامي شهر و روستا در سراسر کشور، قرار شد از امام كسب اجازه بشود. در مورد نهضت آزادي و جريان‌هاي ديگر كه تحت عنوان حزب فعاليت دارند، قرار شد در جلسه ديگري صحبت شود.
اعضای كميسيون برنامه و بودجه آمدند. از تصويب بودجه براي جنگ در شوراي‌عالي پشتيباني جنگ انتقاد داشتند و مدعي بودند این کار، برنامه و بودجه را به هم مي‌زند. گفتم اولاً نيازهاي جنگ در اولويت است و ثانياً آن تصويب، متكي بر منابع غير دولتي است. درباره جنگ براي سران قوا توضيحاتي دادم.
آيت‌الله خامنه‌اي مي‌خواهند به جبهه بروند. قرار شد بعد از مراجعت من بروند. آقاي خامنه‌اي، سئوالي از امام كرده بودند درباره جواز آوردن مناظري در تلويزيون كه ممكن است ناظرين را تحريك كند كه امام جواب سياسي داده بودند؛ در حد همان جواب قبلي2. دير وقت به خانه رسيدم.
1- اولین مرحله از طرح اعزام شش ماهه دانشجویان مشمول به جبهه ها، با حضور فرمانده جنگ، از محل دانشگاه تهران انجام شد. در نخستین مرحله از این طرح، گردان های دانشجویی از دانشگاه های سراسر کشور تحت عنوان سپاهیان حضرت امیر(ع) آماده پیوستن به صفوف رزمندگان اسلام شدند. این گروه از دانشجویان قبل از عزیمت به مراکز آموزشی، در مراسم باشکوهی در دانشگاه تهران شرکت کردند. با انجام این مراسم دانشجویان با بدرقه آقای هاشمی نماینده امام در شورای عالی دفاع و با سردادن شعار کوبنده "جنگ، جنگ، تا پیروزی"، عازم مراکز آموزشی شدند. آقای هاشمی در این مراسم سخنان کوتاهی پیرامون موفقیت نبرد در جبهه‌های جنگ تحمیلی، انگیزه های قدرت های بزرگ برای صف آرائی در مقابل انقلاب اسلامی و نیز هدف از اجرای طرح اعزام شش ماهه دانشجویان به جبهه‌‌های جنگ ایراد کرد. نماینده امام در شورای عالی دفاع طی سخنان خود موقعیت کنونی جنگ تحمیلی را لحظاتی حساس و سرنوشت‌ساز توصیف کرد و خطاب به دانشجویان گفت: «شما عزیزان در شرایطی عازم جبهه ها هستید که حساسیت اوضاع درجبهه‌ها در طول ‌تاریخ جنگ بی نظیر است و جنگ تحمیلی به لحظات سرنوشت سازی رسیده است.»
2- آیت الله خامنه ای، رئیس جمهور، در نامه ای به محضر حضرت امام(ره)، به فتوای ایشان در پاسخ به آقای محمد هاشمی رئیس سازمان صدا وسیما اشاره کرده و در خصوص موقوف شدن تماشای فیلم ها به عدم شهوت انگیز بودن، پرسیده بودند، آیا مسئولان صداوسیما وظیفه دارند که آنچه برای بسیاری از مردم شهوت انگیزاست، پخش نکنند، امام خمینی در پاسخ چنین مرقوم فرمودند: "بسمه تعالی ـ هر کس با تماشای این فیلم ها دچار شهوت شود، باید اجتناب کند و هر کس با شهوت به این فیلم ها نگاه کند، مرتکب گناه شده است...
تلاش آمریکا برای ادامه به مذاکرات / درخواست غیر منتظره هاشمی از آیت الله خامنه ای / تلفات بسیار عملیات در غرب

اول وقت معلوم شد که دیشب در ادامه عملیات،‌کاری نشده و ام‌الرصاص را هم خالی کرده و با اینکه دیشب گفتند می‌خواهند به پیش بروند، به محل اولیه برگشته‌اند. معلوم می‌شود هماهنگی درستی ندارند. به آیت‌الله خامنه‌ای اطلاع دادم که درنماز جمعه امروز، قبل از دریافت مطالب درست، چیزی مطرح نکنند، برایشان غیر منتظره بود.
سرهنگ جمالی جانشین فرمانده نیروی زمینی از غرب آمد و گفت عراق، منطقه مورد نظر آنها را تقویت کرده و دیروز بمباران زیاد داشته و در اثر قطع برق منطقه، مشکلات در تدارک نیروها به وجود آمده و مدعی است، عراق از طرح مطلع شده‌است. گفتم فعلاً صبر کنند تا تکلیف عملیات پایین روشن شود.
فرماندهان سپاه اطلاع دادند که مشغول جمع بندی برای تصمیم‌گیری، با توجه به وضع پیش آمده هستند و پس از بررسی به اینجا خواهند آمد. مدتی به تنهایی در کنار ساختمان محل اقامت قدم زدم و فکر کردم. شکست عملیات، با آن همه امکانات و تبلیغات که داشتیم، بسیار تلخ است. دشمن از این وضع استفاده زیادی خواهد‌کرد۱/ اگر بتوانیم جبران کنیم، خوب است ولی روحیه‌ها پائین آمده و روحیه دشمن بالا رفته‌است.
دکتر هادی و دکتر روحانی آمدند. از مدیریت عملیات انتقاد داشتند. معمولاً در شرایط شکست، درددل‌ها اوج می‌گیرد. آمار مجروحان را دادند، حدود سه چهار هزار نفر، قاعدتاً یک پنجم این تعداد هم شهید داریم. خبر دادند که امروز دشمن در منطقه، در سطح وسیعی بمب شیمیایی به کار برده‌است. [موشک ضد هوایی] هاک هم تازه عملیاتی شده‌بود، با ضربه خوردن از کار افتاده و دفاع درستی ندارند.
آقای مهدی‌نژاد آمد. گفت آمریکایی‌ها اطلاع داده‌اند طرحی جدید برای مساله گروگانها تهیه کرده‌اند. مشورت کردیم. به نظر می‌رسد به این بهانه می‌خواهند رشته مذاکرات قطع نشود. گفتیم بگوید طرح جدیدی نیاز نیست و همان قرار سابق عمل شود.
عصر فرماندهان سپاه آمدند. از عدم موفقیت عملیات ناراحت بودند. برنامه جدید را گفتند. به جای یک حمله بزرگ، سه حمله کوچک‌تر پیشنهاد نمودند. در ستاد بحث و تصویب شد. آقای [غلامعلی]رشید [معاون عملیات سپاه] مخالف بود. قرار شد تا فردا شب، زمانبندی شده بگویند. ارتشی‌ها به غرب و سپاهی‌ها به جنوب رفتند. ما هم هواپیما خواستیم که از تهران آمد. ساعت ده شب به طرف تهران پرواز کردیم. ساعت دوازده شب به خانه رسیدم.
1- ۱- رادیو فرانسه ادعای رژیم عراق مبنی بر شهادت ۳۲ هزار تن از رزمندگان اسلام را منعکس کرد:«عراق دیروز اعلام کرد در تلاش نافرجام ایران برای حمله به مواضع این کشور در شبه جزیره فاو، ۳۲ هزار نفر از نیروهای ایران را کشته است. عراق همچنین اظهار می‌دارد در حمله ایران به شهر بصره، ۱۹ هزار سرباز ایرانی کشته و مجروح شده‌اند. ایران تعداد تلفات عراق را ۹۵۰۰ نفر ذکر کرده‌است. ایران اظهار می‌دارد رقم تلفاتی که از سوی عراق در مورد ایران ذکر شده شدیداً اغراق آمیز است...
کد مطلب: 173865

وب گردی

وب گردی