به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، تغذیه دانشجویی یکی از مهمترین ارکان رفاه دانشجویان در دانشگاههای ایران است. با توجه به افزایش هزینههای زندگی و تورم، بررسی وضعیت قیمت غذا، یارانههای تخصیصی و سیاستهای حمایتی در این حوزه اهمیت ویژهای دارد.
قیمت و کیفیت غذای دانشجوی از قدیم الایام یکی از مهمترین دغدغههای دانشجویان و شوراهای صنفی است. در این راستا خبرهایی مبنی بر افزایش قیمت غذای دانشجویی در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ شنیده شد که در ادامه به آن میپردازیم.
قیمت غذای تصویب شده از تابستان ۱۴۰۳ افزایش یافت و سهم دانشجو از تأمین هزینه غذا در طی سنوات عادی مجاز تحصیل از غذای پر هزینه تا غذای ارزان به ارزش غذای پر هزینه (عموماً وعده ناهار) : ۱۵۰۰۰۰ ریال، غذای متوسط هزینه (عموماً وعده شام) : ۱۲۰۰۰۰ ریال و غذای کم هزینه (عموماً وعده صبحانه) : ۷۵۰۰۰ ریال است. قیمت های تعیین شـده غـذای دانشـجویی صـرفًا برای نیمسال های اول و دوم هر سال تحصـیلی است و شامل ترم تابستانی نیست.
مسعود حبیبی، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در رابطه با افزایش احتمال افزایش ثیمت غذای دانشجویی، تأکید کرد که تاکنون هیچ تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است. هرگونه تغییر احتمالی در قیمت غذا، مطابق روال معمول و عرف دانشجویی، در آغاز سال تحصیلی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
حبیبی همچنین اظهار داشت: منابع مالی مناسبی در بودجه سال ۱۴۰۴ برای تغذیه دانشجویان در نظر گرفته شده همچنین بر اساس مصوبه هیئت دولت در اسفندماه، تأمین منابع لازم برای پرداخت بدهی دانشگاهها به پیمانکاران تغذیه پیش بینی شده است.
مسعود گنجی رییس صندوق رفاه دانشجویی وزارت علوم نیز در خصوص بودجه غذای دانشجویی نیز گفت: در سال گذشته، ۱۴۳ میلیارد تومان برای کمک به تغذیه دانشجویی اختصاص دادیم و حدود ۶۸۰ میلیارد تومان نیز از ستاد ملی جمعیت جذب شد. همه مناطق کشور، بدون استثنا، افزایش بودجه داشتهاند.
بنابراین غذای دانشگاههای وزارت علوم هم بودجه قابل قبولی دریافت می کنند و هم طبق افزایش بودجه، نیازی به افزایش قیمت غذا و اخذ مبلغ بیشتر از دانشجویان نیست؛ اما این مسئله صورت دیگری هم میتواند داشته باشد که پیمانکاری که با دانشگاه قرارداد میبندد، تعرفههای دیگری چیده باشد که طبق گفته مسئولان صنفی دانشگاههای مختلف جزو غذای آزاد محسوب میشود. پس از هر طریقی نباید بیشتر از قیمت مصوب، مقدار بیشتری از دانشجویان اخذ کرد.
به همراه این افزایش قیمت احتمالی و پیشبینی شده، اینکه داخل غذای دانشجویان اشیاء اضافه همانند سرنگ تزریقات، چوب، مارمولک و سنگ پیدا شود؛ اولا جلوه مناسبی ندارد و دوما این نشانه بارز بی اهمیتی به سلام جسم دانشجویان است و مسئولان امور تغذیه دانشجویی توجهی ندارند و فقط لفظ اهمیت سلامت جسم دانشجویان را بر لب ذکر میکنند.
اخیرا هم حسین امامعلیپور مدیر کل دفتر طرح و برنامه سازمان امور دانشجویان بیان کرده بود که من ۱۵ سال است در حوزه غذای دانشگاهی کار میکنم، بنابراین بر حسب تجربه میگویم، رستورانهای دولتی همیشه مشکل کیفیت غذا داشتهاند. وقتی نظارت کم باشد، این اتفاق رخ میدهد. متأسفانه ما کارشناسان ناظر در دانشگاهها برای کیفیت غذای دانشجویی نداریم. نظارتها، هم از بابت تغذیه و هم موضوعات بهداشتی خیلی بالا نیست. وقتی کنترل دقیق نباشد، پیمانکار مواد غذایی خوب تهیه نمیکند و اهمیتی به پخت غذا نمیدهد. متأسفانه خیلی مواقع کیفیت غذا به گونهای است که شاهد وجود موجوداتی در غذای سلف دانشگاهی هستیم.
همین موضوع میتواند یک عامل مهم برای مسئولین بالادستی باشد که شاید تفکر و تصمیم بیندیشند و برای جان فرزندان مردم تأمل عاقلانه کنند و کسانی را بر مسند نظارت غذای دانشجویی بنشانند که دلسوز و ناظر خوبی باشد.
امسال حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان به وزارت علوم از سمت سازمان برنامه و بودجه داده شد که از این مقدار ۱۰ درصد از این بودجه به غذای دانشجویی دانشگاهها اختصاص داده شد؛ اما اکثر روسای دانشگاهها از کمبود بودجه گلایه دارند و وجود هزینههای دیگر را بهانه میکنند. همین توجیه شاید به قول خودشان دلیل اصلی باعث نارضایتی اکثر دانشجویان به غذای رستورانهای دولتی است. در سلفهای دانشجویی تنوع غذا وجود ندارد و اکثر دانشگاهها یک یا دو نوع غذا در یک وعده دارند و دانشجو مجبور میشود غذایی را که دانشگاه میدهد، مصرف کند.
اگر این وضعیت همچنان ادامه پیدا کند بعید نیست که سلفهای دانشجویی به متروکهای تبدیل شود که هیچ دانشجویی در آنجا پیدا نشود. به نظر میرسد نهتنها ناظر موجود در خواب است بلکه وجودش هم حس نمیشود و صرفا به عنوان یک راوی اخبار را منتقل میکند.
بهبود چنین وضعیتی همیاری یکایک خانواده دانشگاه و وزارتخانه را طلب میکند که بیشتر از این دانشجویان را که اصلیترین قربانی این موضوع هستند؛ اذیت نکند.
انتهای پیام/
نظر شما