صنعت فضایی با نَفَس شهید رئیسی زنده شد

وزیر ارتباطات دولت سیزدهم، در مراسم بزرگداشت شهدای خدمت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، با اشاره به نقش بی‌بدیل شهید رئیسی در احیای صنعت فضایی کشور، تاکید کرد که این صنعت با “نَفَس” ایشان جان تازه‌ای گرفت.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم، در مراسم بزرگداشت شهدای خدمت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، با اشاره به نقش شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در احیای صنعت فضایی کشور اظهار کرد: ایران در سال ۱۳۸۷ با پرتاب نخستین ماهواره تحقیقاتی، به باشگاه کشورهای دارای صنعت فضایی پیوست. از آن سال تا آغاز دولت سیزدهم، مجموعاً ۱۳ پرتاب فضایی انجام شد. این در حالی‌ است که در مدت کمتر از دو سال و دو ماه از آغاز دولت شهید رئیسی، ۱۲ پرتاب فضایی انجام شد؛ معادل کل پرتاب‌های دولت‌های پیشین، که نشان‌دهنده شتاب تحولی صنعت فضایی در این دوره است.

وی توضیح داد: در دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، صنعت فضایی کشور پیشرفت خوبی داشت، اما متأسفانه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، این حوزه با حداقل انرژی پیش رفت. در حالی‌که ما می‌توانستیم با شتابی مضاعف، خود را به جمع کشورهای دارای چرخه کامل فضایی برسانیم. بخشی از این رکود، متأثر از ملاحظات و موانع سیاسی بود.

زارع‌پور ادامه داد: به‌عنوان نمونه، پروژه ساخت ماهواره «دوستی» که توسط دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف از سال ۱۳۸۷ آغاز شده بود، در سال ۱۳۹۲ یا ۱۳۹۳ آماده تحویل به سازمان فضایی برای پرتاب شد. اما به‌دلیل شرایط سیاسی وقت، این ماهواره با تأخیر بسیار زیاد در فرآیند پرتاب قرار گرفت. تیم سازنده دو هفته در سمنان مستقر بود تا عملیات پرتاب انجام شود، اما پیام لغو پرتاب به‌دلیل برخی مذاکرات سیاسی، انگیزه را در بین متخصصان به‌شدت کاهش داد.

وی تأکید کرد: این رخداد تنها یک نمونه از دخالت تصمیمات سیاسی در توقف یا تعویق اقدامات فنی صحیح و تحولی است. یکی از حوزه‌هایی که در سال‌های گذشته ناامیدی در میان متخصصان آن پاشیده شد، همین صنعت فضایی بود. آن‌ها باور نمی‌کردند که دیگر می‌توان باز هم به این حوزه اعتماد کرد.

زارع‌پور با اشاره به تأکید شهید رئیسی بر احیای شورای‌عالی فضایی گفت: در آغاز دولت سیزدهم، حوزه پرتابگر تنها دارای یک ماهواره عملیاتی موفق در سال ۱۳۹۷ بود. در واقع، گلوگاه اصلی ما در پرتابگر بود؛ چراکه ساخت ماهواره بدون پرتابگر کارآمد عملاً فایده‌ای ندارد. متخصصان نظامی نیز می‌گفتند اگر رئیس‌جمهور پای کار نیاید، هیچ چیز در این صنعت به حرکت درنمی‌آید.

وی ادامه داد: شهید رئیسی شخصاً به موضوع ورود کردند. ما با وزیر دفاع و مسئولان سازمان فضایی سوار بر ون شدیم و به پایگاه فضایی رفتیم. وقتی مسئولان آنجا دیدند رئیس‌جمهور آمده، متعجب شدند. ایشان چهار ساعت وقت گذاشتند و با تک‌تک نیروهای حوزه پرتابگر که عمدتاً نظامی بودند، دیدار کردند. این اتفاق بی‌سابقه بود و نقطه عطفی در حمایت از صنعت فضایی کشور محسوب می‌شود.

وزیر ارتباطات تصریح کرد: نخستین جلسه شورای‌عالی فضایی پس از ۱۱ سال در دولت سیزدهم به ریاست شهید رئیسی تشکیل شد. این شورا اهمیت بالایی دارد؛ چراکه اگر غیر از رئیس‌جمهور تشکیل شود، اثربخشی کافی نخواهد داشت. ایشان در همان جلسه فرمودند: «اگر ما برنامه‌ای برای فضا نداشته باشیم، در آینده هیچ نقشی در تنظیم مناسبات جهانی نخواهیم داشت.» بلافاصله هفته بعد نخستین پرتاب انجام شد، برنامه‌ توسعه فضایی تدوین و توسط خود ایشان امضا و ابلاغ شد. برای نخستین بار در تاریخ ایران، نقشه راه توسعه صنعت فضایی تصویب شد.

زارع‌پور با بیان اینکه اکنون چرخه کامل صنعت فضایی تا مدار ۶۰۰ کیلومتری تثبیت شده است، افزود: پرتابگرهای کلاس ۲۰۰ کیلوگرمی نیز به‌کار گرفته شده‌اند. بزرگ‌ترین پایگاه فضایی ایران و غرب آسیا، با ۶۰ درصد پیشرفت در دولت سیزدهم کلید خورد و تحویل داده شد. برای نخستین بار در تاریخ ایران، ما دارای ماهواره‌هایی هستیم که با دقت یک متر، تصاویر رنگی از هر نقطه‌ کره زمین تهیه می‌کنند؛ آرزویی که تا پیش از این تنها در اختیار چند کشور بود.

وی همچنین از نگاه حمایتی شهید رئیسی به پروژه‌های راهبردی همچون فیبر نوری برای منازل و کسب‌وکارها یاد کرد و گفت: با وجود حساسیت شدید ایشان نسبت به کنترل قیمت اینترنت، بعد از حدود دو سال توانستیم ایشان را متقاعد کنیم که اگر تعرفه‌ها به‌روزرسانی نشود، توازن اقتصادی حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات به‌هم خواهد خورد. با درک دقیق موضوع و حمایت هوشمندانه، در نهایت مصوبه مورد نیاز به‌تصویب رسید.

زارع‌پور در پایان خاطرنشان کرد: انصافاً صنعت فضایی کشور با «نَفَس» شهید رئیسی زنده شد. اگر مجاهدت شبانه‌روزی متخصصان فضایی کشور امروز به ثمر نشسته، انرژی اولیه آن را از ایشان گرفتند. بی‌شک، کارنامه دولت سیزدهم در این حوزه در تاریخ ایران ثبت خواهد شد و امید داریم دولت‌های بعدی این مسیر را ادامه دهند.

وی خاطرنشان کرد: در دوره‌ای که تصمیم به افزایش تعرفه‌ها گرفتیم، ایشان به شدت ناراحت شدند؛ البته ما تنها ۳۴ درصد افزایش قیمت اعمال کردیم و آن‌هم صرفاً از اپراتورها دریافت شد با این شرط که توسعه شبکه را در اولویت قرار دهند. در این زمینه ۱۰ تعهد مشخص از اپراتورها گرفتیم که بخش قابل توجهی از آن در همان بازه زمانی محقق شد و بخش دیگر نیز اکنون زیر نظر همکاران دولت چهاردهم در حال پیگیری است.

زارع‌پور بیان کرد: هدف ما هرگز سخت کردن زندگی مردم نبود. به همین دلیل از همان ابتدا تأکید شد که استفاده از سرویس‌های داخلی با نرخ قبلی باقی بماند. حتی در دی‌ماه ۱۴۰۲ که افزایش ۳۴ درصدی اجرا شد، باز هم ترافیک داخلی مشمول گرانی نشد.

وزیر ارتباطات دولت سیزدهم افزود: وزارت ارتباطات بیشتر با مسئله سرعت اینترنت شناخته می‌شود. در بررسی‌هایی که انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که اگر بخواهیم تحول واقعی در سرعت ایجاد کنیم، راه آن توسعه فناوری فیبر نوری است. امروز دنیا به این سمت حرکت کرده، اما ما متأسفانه عقب مانده‌ایم. اکنون ۷۰ تا ۸۰ درصد ترافیک مصرفی مردم از طریق اینترنت همراه تأمین می‌شود، درحالی‌که در کشورهای پیشرفته مانند آمریکا و اروپا، این نسبت برعکس است و بخش اعظم ترافیک از طریق اینترنت ثابت و فیبر نوری تأمین می‌شود.

وی ادامه داد: ارتباطات ثابت، با وجود سختی اجرا مانند حفاری گسترده، تأمین منابع و هماهنگی با شهرداری‌ها و استانداری‌ها، اما سرعتی تا حد ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه ارائه می‌دهد.

وی گفت: با پیشنهاد ما، بخشی از مالکیت دولت در اپراتورهای همراه، معادل ۲۸ درصد از منابع بیت‌المال، به توسعه زیرساخت‌های فیبر نوری اختصاص یافت. طبق برنامه، یک‌سوم آن (حدود ۸ درصد) برای مناطق روستایی که قبلاً مصوب شده بود، و مابقی (حدود ۲۴ درصد) برای پوشش کامل شهری تا پایان دولت سیزدهم در نظر گرفته شد. این موضوع با حمایت و موافقت رئیس‌جمهور به تصویب رسید.

زارع‌پور یادآور شد: برای اجرای این طرح نیاز به پشتوانه قانونی داشتیم. خوشبختانه در بودجه‌های سال ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ بندهای کلیدی مرتبط گنجانده شد و رئیس‌جمهور شخصاً در مراحل تصویب آن در مجلس حضور فعال داشتند. در برنامه هفتم توسعه نیز همین روند تکرار شد. ایشان حتی شخصاً در مراسم‌های افتتاحیه استانی، مانند قم و گلستان، شرکت کردند.

وی اظهار کرد: به یاد دارم سال گذشته، در روز ولادت حضرت معصومه (س)، در قم، با حضور رئیس‌جمهور افتتاح پروژه داشتیم. جالب اینکه امسال نیز، در همین روز، مجدداً به قم رفتم و در منزل یکی از بستگان، جعبه سرویس FTTH را روی دیوار مشاهده کردم. بسیار خوشحال شدم، چراکه اطراف حرم، یکی از سخت‌ترین مناطق برای اجرا بود. اکنون هزاران مشترک در قم از این خدمت استفاده می‌کنند.

وزیر ارتباطات و فناوری، اطلاعات گفت: در حال حاضر، حدود ۴۰ درصد کشور تحت پوشش فیبر نوری قرار دارد و در هر شهری که این سرویس راه‌اندازی شده، اپراتورها موظف‌اند ظرف یک ماه برای متقاضیان سرویس را فعال کنند.

وی توضیح داد :رئیس‌جمهور رئیسی، آخرین بازدید ستادی خود را در ۲۵ اردیبهشت‌ماه سال گذشته از وزارت ارتباطات داشتند؛ تنها پنج روز بعد، ایشان به شهادت رسیدند. تا لحظات آخر عمرشان، دغدغه توسعه کشور و اجرای پروژه‌های بنیادین را داشتند.

زارع‌پور تصریح کرد: با حمایت ایشان، پنجره ملی خدمات دولت هوشمند راه‌اندازی شد. این پنجره اکنون با بیش از ۵۰ میلیون کاربر فعال در حال بهره‌برداری است و نزدیک به ۹۰ درصد مردم کشور از آن استفاده می‌کنند. ایشان شخصاً در جلسات شورای اجرایی فناوری اطلاعات پیگیر این طرح بودند و هر ماه از وزارتخانه‌ها گزارش می‌خواستند.

در پایان تاکید کرد : من بارها در دولت تاکید کردم که اگر حتی یک وزارت‌خانه متصل نشود، پروژه ناقص می‌ماند. امروز بیش از ۷۰۰ تا ۸۰۰ خدمت دولتی به شکل کاملاً هوشمند ارائه می‌شود؛ بدون مراجعه حضوری، بدون نیاز به ارائه مدارک فیزیکی و بدون دخالت انسانی.

انتهای پیام/

کد خبر: 1267608

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =