فاصله زیاد ادبیات کودک و نوجوان از روزگار طلایی خود / غفلت‌ها و چالش‌های پیش‌رو چیست؟

از ادبیات کودکان و نوجوانان به‌عنوان یک حوزه انسان‌ساز یاد می‌شود با این وجود عده‌ای از کارشناسان معتقدند که این حوزه در سال‌های گذشته از روزهای طلایی خود فاصله زیادی گرفته و بسیار کم رونق شده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، صحبت از کتاب کودک که به میان می‌آید خاطرات کتاب‌هایی همچون شنل قرمزی، کدوی قلقله زن، شنگول و منگول را برایمان زنده می‌کند، کتاب‌هایی که می‌توانستد ما را با خود به دنیایی کودکانه و پر از هیجان بکشانند.

دشواری‌های کار کردن در زمینه ادبیات کودک / نبود نقد ادبی بزرگ‌ترین آفت است

کتاب کودک و نوجوان همیشه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده‌ و همه کارشناسان نیز همواره به این مسئله اذعان داشته‌اند تا جایی که مقام معظم رهبری نیز در بازدیدی که اردیبهشت ماه از نمایشگاه کتاب تهران داشتند،‌ در مصاحبه با صدا و سیما،‌ با تاکید بر حوزه کودک و نوجوان فرمودند: «بنده بر کتاب کودک و نوجوان هم تأکید دارم؛ خوشبختانه دیدم در چندین غرفه بر این مسئله کار شده و باز تأکید می‌کنم برای کودکان و نوجوانان هرچه می‌توانند کتاب تهیه کرده و ما را از کتاب‌های بیگانه بی‌نیاز کنند که بتوانیم کتاب‌های با فرهنگ و جهت‌گیری‌های خودمان را در اختیار نوجوانان‌مان بگذاریم.»

اما حوزه کتاب کودک و نوجوان که تا همین چند دهه‌ اخیر نیز به‌عنوان یکی از حوزه‌های درخشان در حوزه فرهنگ مطرح بود، اما طبق باور کارشناسان، طی سال‌های گذشته از آن روزهای طلایی خود فاصله زیادی گرفته و بسیار کم رونق شده است.

تولید آثار ادبی ویژه نسل نو از اهمیت و حساسیت خاصی برخوردار است

در همین رابطه، راضیه اسماعیلی، نویسنده حوزه کودک در گفت‌وگویی عنوان می‌کند: اولین پایگاه و جایگاه تشویق به مطالعه کتاب در بین کودکان، خانواده است و از آنجا که سبک، سرعت و نوع تجربه‌های زیستی امروز با دیروز بسیار متفاوت شده، تولید آثار ادبی ویژه نسل نو از اهمیت و حساسیت خاصی برخوردار است.

وی ادامه می‌دهد: متأسفانه هنوز خانواده‌هایی هستند که دوران کودکی را به رسمیت نمی‌شناسند و حتی مدیرانی در همین بخش به‌اصطلاح مدیریت می‌کنند که ضرورت‌ها، اولویت‌ها و سیاست‌های ادبیات کودک و نوجوان را درک نمی‌کنند. باید به ادبیات کودک و نوجوان در کشور ایمان بیاوریم.

یک دوران بدون فراز را در ادبیات کودک طی می‌کنیم

افشین علا دیگر نویسنده کتاب کودک و نوجوان نیز در گفت‌وگویی عنوان می‌کند: در حال حاضر یک دوران بدون فراز را در ادبیات کودک طی می‌کنیم. من شاهد اتفاق خاصی نیستم درصورتی‌که در دهه‌های قبل در ادبیات کودک چه در شعر، داستان و چه در دیگر بخش‌ها شاهد رویدادها و اتفاقات بزرگ و خوبی بودیم ولی الان خیلی فراز و نشیب وجود ندارد.

وی ادامه می‌دهد: بخشی از این مسأله به غلبه اینترنت و فضای مجازی بر بازار کتاب و نشر و رویدادهای فرهنگی و هنری دوران قبل از اینترنت برمی‌گردد. فضای مجازی خود به خود تأثیر منفی خود را گذاشته‌است، بنابراین فکر می‌کنم اگر تا قبل از این دوران ارتباطات مدرن و اگر پدیدآورندگان ادبیات کودک و نوجوان به‌دنبال ایجاد ذائقه، نگاه و پیام در مخاطبان بودند، امروز بیشتر تابع سلیقه مخاطبان هستند.

به گزارش ایسکانیوز، از ادبیات کودکان و نوجوانان به‌عنوان یک حوزه انسان‌ساز یاد می‌شود، اما این سوال مطرح است که با توجه به اهمیتی که این حوزه از آن برخوردار است، چرا فکری برای چالش‌ها و کاستی‌هایی که در این حوزه وجود دارد نمی‌شود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1189214

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =