صمد نژاد ابراهیمی مدیر کل سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی وزارت علوم در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز درباره عدم رویتپذیری مقالات علمی پژوهشگران ایرانی اظهار کرد: رویتپذیر نبودن پژوهشگران ایرانی فقط محدود به مقالات علمی نیست و شامل همه بروندادها علمی میشود. پژوهشگران دنیا در شبکههایی مجازی مانند لینکدین، ریسرچ گیت، گوگل اسکولار و توئیتر فعال هستند؛ اما پژوهشگران ایرانی به دلیل محدودیت در دسترسی و نبود آموزشهای لازم، نمیدانند چگونه پژوهشهای خود را منتشر کنند. این محدودیتها هم داخلی است به دلیل فیلترینگ و هم خارجی به دلیل تحریم است.
وی افزود: وقتی یک مقاله علمی منتشر میشود باید در توئیتر، لینکدین و سایر شبکهها همرسانی شود. گوگل به این شبکهها دسترسی دارد و میتواند آثار پژوهشگران ایرانی را در معرض دید قرار دهد. متاسفانه به دلیل حملات سایبری که در سالهای اخیر اتفاق افتاده است. IT دانشگاهها و کشور محدودیتهایی را ایجاد کردهاند تا از آن حملات جلوگیری کنند. مواردی از این دست باعث میشود که رویتپذیری بروندادهای علمی ایران کاهش پیدا کند.
نژاد ابراهیمی خاطرنشان کرد: مانع دیگر نبود آموزشهای لازم برای پژوهشگران است. معاونت پژوهشی برنامه خوبی در این حوزه دارد که به پژوهشگران کمک کند چگونه مقالات خود را در معرض دید عموم قرار دهند. سالانه ۶۰ هزار مقاله در نشریات داخلی کشور منتشر میشود. این مقالات باید در پلتفرمهای مختلف دنیا، همرسان شود. برخی نشریات استانداردهای نشر پایینی دارند و به همین دلیل موتورهای جستجو نمیتوانند این مقالات را بخوانند.
مدیر کل سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی وزارت علوم تصریح کرد: مدارس سردبیری در راستای آموزش نکات لازم به سردبیران برگزار شده است. آبان یک مدرسه برگزار شد و در آذرماه شیراز میزبان مدرسه سردبیری بعدی خواهد بود. در این مدارس، حدود ۴۰ نفر از سردبیران حضور دارند و استانداردهای نشر دنیا را میآموزند. نکاتی مانند بهروزرسانی پلتفرم نشریات و تغییر فرمت مقالات برای دیده شدن توسط موتورهای جستجو آموزش داده میشود.
انتهای پیام/
نظر شما