به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، پس از فراز و نشیبهای طولانی و نگرانیها از اختلافات لحظه آخری بین حماس و اسرائیل و همچنین در نتیجه ماهها تلاش و میانجیگری مقامات مصر، قطر و آمریکا، بالاخره توافق بین رژیم صهیونیستی و حماس شکل گرفت. آتشبس غزه توسط جو بایدن -رئیس جمهور ایالات متحده- و شیخ محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی-نخست وزیر قطر- اعلام شد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده نیز حمایت خود را از این اقدام اعلام کرد.
کابینه امنیتی اسرائیل نیز در ساعات گذشته توافق آتشبس مبنی بر مبادله دهها اسیر توسط حماس با فلسطینیان در زندانهای اسرائیل و توقف جنگ 15 ماهه در غزه برای شش هفته اولیه را تصویب کرد. این امر که پس از تلفات بسیاری صورت گرفته، در کنار موجی از شادی مردم اسرائیل و غزه، مخالفانی نیز در کابینه رژیم صهیونیستی داشته است. اعضای راست افراطی دولت ائتلافی بنیامین نتانیاهو، پس از اینکه نتوانستند به خواستههای افراطی خود برسند، تهدید به خروج از کابینه کردند. اختلافات داخلی باعث شد کارشناسان سقوط احتمالی و زود هنگام کابینه نتانیاهو را پیشبینی نمایند.
گفتنی است در مرحله اول این توافق که قرار است 42 روز طول بکشد، حماس با آزادی 33 اسیر از جمله کودکان، زنان، سربازان زن و مردان بالای 50 سال در ازای آزادی صدها فلسطینی در زندانهای اسرائیل موافقت کرده است. این توافق همچنین در مرحله اول به فلسطینیهایی که از خانههای خود آواره شدهاند اجازه میدهد آزادانه در اطراف نوار غزه که اسرائیل با یک کریدور نظامی آن را به دو نیم کرده است، تردد کنند.
در واکنش به این اقدام آنتونیو گوترش -دبیر کل سازمان ملل- در گفتوگو با خبرنگاران در مقر سازمان ملل از میانجیگران مصر، قطر و ایالات متحده به دلیل تلاشهای متعهدانه آنها در میانجیگری این توافق قدردانی کرد. وی همچنین از همه طرفهای ذیربط خواست تا به تعهدات خود برای اطمینان از اجرای کامل توافق پایبند باشند.
به گفته فیلمون یانگ -رئیس مجمع عمومی- مقامات سراسر سیستم سازمان ملل نیز از اخبار مربوط به غزه، جایی که پایان جنگ مدت هاست به تعویق افتاده، استقبال کردهاند.
او اظهار داشت کشتار غیرنظامیان باید متوقف شود. سخنگوی او نیز در بیانیهای گفت: همه اسیران باقی مانده باید آزاد شوند و سازمانهای بشردوستانه باید فورا دسترسی کامل، ایمن و بدون مانع برای ارائه کمکهای مورد نیاز در مقیاس وسیع به مردم غیرنظامی غزه داشته باشند. مهند هادی -مسئول ارشد امور بشردوستانه در اراضی اشغالی فلسطین- نیز گفت: سازمان ملل آماده حمایت از این توافق و به حداکثر رساندن مقیاس کمکها تا حد امکان است.
کاترین راسل -رئیس آژانس کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف- نیز گفت: توافق آتشبس بسیار دیر است. هم برای کودکان و خانوادههای غزه که بیش از یک سال بمباران را تحمل کردهاند و هم برای اسیران و خانوادههایشان در اسرائیل که خیلی رنج کشیدهاند. ولکر تورک -کمیسر عالی حقوق بشر- در این خصوص اظهار داشت: «از خبر مرحله اول آتشبس در غزه بسیار آرام شده است». وی بر لزوم پیگیری و پاسخگویی و عدالت در قبال تخلفات فاحشی که در این جنگ صورت گرفته است، تأکید کرد.
فیلیپ لازارینی-کمیسر آنروا- نیز گفت: این سازمان آماده است تا از افزایش کمک رسانی در سطح بینالمللی حمایت کند. او گفت ما آماده حمایت از بهبود اوضاع در غزه با از سرگیری آموزش و ادامه ارائه مراقبتهای بهداشتی اولیه هستیم. گفتنی است دبیر کل سازمان ملل بارها از آنروا به عنوان «ستون فقرات» تلاشهای امدادی در غزه یاد کردهاست.
همچنین رهبران گروه 7- متشکل از کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا به اضافه اتحادیه اروپا (عضو غیرشماری)- نیز در بیانیهای گفتند: «ما رهبران گروه 7، توافق آتشبس حاصل شده بین اسرائیل و حماس را به طور کامل تأیید میکنیم و پشت آن خواهیم ایستاد».
در بیانیه گروه ۷ آمده است: ما در محکومیت حماس و حمله تروریستی هماهنگ آن علیه اسرائیل در 7 اکتبر 2023 صریح هستیم. ما برای دهها هزار نفر از دست رفته در آن حمله و رنج عظیم فلسطینیها و اسرائیلیها عزادار هستیم. آنها همچین اظهار داشتند ما از ایران و نیروهای تحت حمایت آن میخواهیم که از هرگونه حمله بیشتر علیه اسرائیل خودداری کنند. آنها همچنین بار دیگر بر حمایت خود از امنیت اسرائیل در مواجهه با این تهدیدات تأکید کردند.
استارمر -نخست وزیر انگلیس- نیز روز چهارشنبه این توافق را به عنوان «خبری دیرهنگام که مردم اسرائیل و فلسطین به شدت منتظر آن بودند» توصیف کرد. او همچنین با نام بردن از انگلیسیهای اسیر شده در 7 اکتبر، اشاره کرد: «اسیرانی که در آن روز از خانههای خود بیرون رانده شدند و از آن زمان در شرایط غیرقابل تصوری اسیر شدند، اکنون میتوانند در نهایت به آغوش خانوادههای خود بازگردند». همچنین دیوید لامی -وزیر امور خارجه انگلیس- آتش بس را «لحظه ای امیدوار پس از بیش از یک سال رنج» خواند.
وزیر امور خارجه آلمان نیز در بیانیهای در مورد آتش بس بین اسرائیل و حماس گفت: «امروز روز آرامش است. آرامشی که اکنون میتواند به رنج همه طرفها پایان دهد». او اظهار داشت آتشبس میتواند اولین گام به سوی یک روند سیاسی واقعی باشد و گفت: آلمان آماده ادامه حمایتهای گسترده از سازمان ملل در آنجا است و این کشور همچنان در کنار همه کسانی که برای صلح و امنیت در منطقه تلاش میکنند، می ایستد.
همچنین ماریا زاخارووا -سخنگوی وزارت خارجه روسیه- روز پنجشنبه از توافق آتش بس میان حماس و اسرائیل استقبال کرد و ابراز خوش بینی کرد که این توافق راه را برای عادی سازی گستردهتر هموار میکند. زاخارووا در یک کنفرانس مطبوعاتی خاطرنشان کرد که از زمان شروع بحران غزه در پاییز 2023، مسکو به طور مداوم از آتش بس و ارائه کمک های بشردوستانه ضروری به نیازمندان در این منطقه حمایت کرده است.
او همچنین گفت: «متأسفانه تمام تلاشها برای تصویب قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل که شامل این الزامات بود، توسط ایالات متحده مسدود شده بود و دولت بایدن در مورد این موضوع موضعی یک جانبه و آشکارا غیرسازنده اتخاذکرده بود». این سخنگو همچنین از تلاشهای میانجیگری قطر و مصر قدردانی کرد و خاطرنشان کرد که آمریکا در مرحله نهایی به روند صلح پیوست.
همچنین پوتیین –رئیسجمهور روسیه- نیز روز جمعه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای ایرانی خود مسعود پزشکیان گفت: روسیه امیدوار است که آتش بس در غزه به ثبات طولانی مدت منطقه منجر شود. او گفت: تلاشها برای حل و فصل همهجانبه درگیری بین اسرائیل و فلسطینیها که منجر به ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی شود، مهم است. پزشکیان -رئیس جمهور ایران- نیز ابراز امیدواری کرد که این آتش بس اجرایی شود.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما