به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، اخیرا فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که در آن تعدادی از گردشگران لالههای واژگون شیراز را میچیدند و با این کار به محیط زیست منطقه آسیب میزدند.
از آنجا که لاله واژگون از گونههای کمیاب است، مدیرکل منابع طبیعی استان از برخورد با آسیب زنندگان به محیطزیست خبر داده و توضیح داده که بعد از انتشار این فیلم، تابلوهای هشدار دهنده در محل نصب شده و گشتهایی هم در مدام محل را بررسی میکنند.
اما چیدن لالههای واژگون چه تبعاتی دارد؟ لالههای واژگون یکی از زیباترین و نادرترین گونههای گیاهی در جهان هستند که در ارتفاعات بالای ۱۵۰۰ متر و در مناطق سنگلاخی و صخرهای رشد میکنند و به دلیل شکل خاص و وارونه گلبرگهایشان به این نام شناخته میشوند، شیرهای که از گلبرگهای وارونه این گیاه به سمت زمین میچکد، به آن جلوهای شبیه به اشک داده و باعث شده که در فرهنگ ایرانی این گلها به "اشک مریم" یا "لاله اندوهگین" نیز معروف شده و نمادی از غم و اندوه شناخته شوند.
از نظر زیستمحیطی، لالههای واژگون به حفظ تنوع زیستی کمک میکنند و زیستگاههای آنها محیطی مناسب برای رشد گونههای دیگر گیاهی و جانوری فراهم میآورند؛ در حوزه گردشگری هم لالههای واژگون بهعنوان یکی از جاذبههای طبیعی ایران، هر ساله گردشگران زیادی را به مناطق رویشگاهی جذب میکنند که این امر میتواند به رونق صنعت گردشگری و افزایش درآمد محلی کمک کند.
تا کنون ۶۰ گونه این گل در جهان شناخته شده که ۱۵ گونه آن در طبیعت ایران رشد میکند، طبق بررسیهای کارشناسان منابع طبیعی استان ایلام چهار گونه لاله واژگون نیز در استان ایلام شناسایی شده است.
در سنوات اخیر عوامل متعددی همچون تغییر کاربری زمینهای کوهستانی به اراضی کشاورزی و ساختوساز، چرای بیرویه دامها، برداشت غیرقانونی برخی افراد سودجو، تغییرات اقلیمی و حضور بیش از حد گردشگران و رفتارهای غیرمسئولانه مانند چیدن گلها و تخریب زیستگاهها، نه تنها تهدیدی جدی برای بقای این گونه محسوب میشود بلکه میتوانند منجر به انقراض این گونه ارزشمند شوند.
برای حفاظت از لالههای واژگون که یکی از گونههای نادر و ارزشمند گیاهی هستند، میتوان از راهکارهای همچون تعیین و حفاظت از زیستگاههای طبیعی لالههای واژگون با ایجاد مناطق حفاظتشده، برگزاری کمپینهای آموزشی برای افزایش آگاهی مردم درباره اهمیت این گیاه و خطرات ناشی از برداشت غیرقانونی یا تخریب زیستگاهها، محدود کردن چرای بیرویه دامها در مناطق رویشگاهی لالههای واژگون، توسعه کشت گلخانهای، توسعه گردشگری پایدار با ایجاد زیرساختهای مناسب و آموزش گردشگران برای احترام به محیط زیست و جلوگیری از تخریب زیستگاهها و اجرای قوانین سختگیرانه بهره برد.
به گزارش ایسکانیوز، پیش از این هم فیلمهایی پیرامون برداشت خاک جزیره هرمز توسط گردشگران منتشر شده بود. در واقع ضعف جدی در حوزه مدیریت اکوتوریست به چشم میخورد که باید مورد توجه قرار گیرد؛ چراکه حضور گردشگران در محیط طبیعی بدون آموزش میتواند تبعات جدی برای محیط زیست داشته باشد.
انتهای پیام /
نظر شما