به گزارش خبرنگار بین الملل ایسکانیوز، در دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا که در مسقط انجام میگیرد هیئت آمریکایی متشکل از حدود ۱۲ مقام از وزارتخانههای خارجه، خزانهداری و نهادهای اطلاعاتی است و مایکل آنتون، مدیر برنامهریزی سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا، بهعنوان رئیس تیم فنی مذاکرات منصوب شده است.
بنا به گزارشات رسانههای غربی، آمریکا قبلا پیشنهاد داده بود که ایران تنها از اورانیوم وارداتی برای برنامه هستهای صلحآمیز خود استفاده کند، اما ایران این پیشنهاد را رد کرده و بر حق خود برای غنیسازی اورانیوم در داخل کشور تأکید دارد.
همچنین، ایران خواستار تمرکز مذاکرات بر مسائل هستهای و لغو تحریمها در ازای پذیرش نظارتهای بینالمللی شده است. در مقابل، موضع آمریکا همچنان در حال تغییر است و برخی مقامات بر توقف کامل غنیسازی تأکید دارند، در حالی که دیگران امکان ادامه غنیسازی در سطح محدود را مطرح میکنند.
بیشتر بخوانید:
وحشت صهیونیستها از پیشرفت مذاکرات هستهای / توافق با ایران تمایل اعراب به عادی سازی با اسرائیل را کاهش میدهد
مایکل آنتون که سابقهای در شورای امنیت ملی دولت ترامپ دارد، بهعنوان یک تحلیلگر محافظهکار شناخته میشود و قبلا از خروج ترامپ از برجام حمایت کرده بود و معتقد است که ایران در برابر فشار قاطع آمریکا عقبنشینی میکند.
همچنین او به عنوان مدافع سرسخت ترامپ و رویکرد سیاست خارجی او شناخته میشود، رویکردی که او در مصاحبهای با جوئیش اینسایدر-رسانه حامی اسرائیل- آن را با هدف کاهش دخالت ایالات متحده در سراسر جهان و در عوض تمرکز بر دفاع از امنیت ملی، منافع اقتصادی، رقابتپذیری و ساختار اتحاد ایالات متحده توصیف کرد.
آنتون همچنین افزود که روابط آمریکا و اسرائیل را نهتنها به خاطر مسائل مالی، بلکه به دلیل «باور مشترک، منافع مشترک» و «جاذبه طبیعی به سمت دموکراسیهای همارزش» مهم میداند.
با این حال، انتصاب آنتون بهعنوان رئیس تیم فنی مذاکرات با انتقاداتی مواجه شده است، چرا که او فاقد تخصص فنی در زمینه هستهای است. اما برخی تحلیلگران این انتخاب را نشانهای از رویکرد سیاسیتر و کمتر تخصصی دولت ترامپ در مذاکرات میدانند.
او در مصاحبه با فاکس نیوز در سال 2020 گفته بود که توافق اولیه با ایران تا حدی ناقص بود. او گفت که ترامپ حق دارد به آن اعتراض کند و تحریمها را دوباره اعمال کند. همچنین او کسی بود که از حمله آمریکا که به کشته شدن سردار قاسم سلیمانی منجر شد، حمایت کرد .
آنتون در شبکه فاکس و در مصاحبه ای با ان.پی.آر در سال 2019 نیز گفته بود که ایران را عموما محتاط میداند و در صورت مواجهه با مقاومت قوی عقب نشینی میکند.
آنتون باور دارد که همه مقامات دولت باید در موضوعات مربوط به ایران نهایتا از تصمیم رئیسجمهور پیروی کنند، وگرنه باید اخراج شوند.
مایکل ماکفسکی -مدیر موسسه یهودی امنیت ملی آمریکا - با ابراز نگرانی درباره جهت مذاکرات هستهای گفت که جزئیات فنی این مذاکرات اهمیت اصلی را دارد. او گفت: «اگر هدف تیم فنی، کار روی جزئیات فنی برچیدن برنامه هستهای ایران، از جمله تأسیسات غنیسازی و همچنین محدود کردن برنامه موشکی ایران باشد، بسیار مطلوب خواهد بود. اما اگر هدف، کار روی ریزهکاریهای فنی نسخهای جدید از توافق اوباما (برجام) باشد، این بسیار خطرناک است».
دانیل پلتکا -یکی از اعضای برجسته موسسه امریکن انترپرایز نیز به جوئیش اینسایدر گفت که انتخاب آنتون «عجیب» است، چون «این حوزه تخصص او نیست و افراد دیگری در دولت هستند که بیشتر از او درباره ایران میدانند».او افزود: «ترامپ در گذشته موفق شده با تفکر خارج از چهارچوب، چالشهای بلندمدت را مدیریت کند. اما مسائل فنی واقعا پیچیدهاند. آنتون آدم سادهای نیست، احتمالا بتواند خود را به سطح لازم برساند، ولی من درباره ویتکاف (فرستاده ویژه ترامپ در خاورمیانه) نگرانم. هیچ نموداری وجود ندارد که خطوط قرمز ما و ایران با هم تقاطع داشته باشند. پس اصلاً درباره چی داریم مذاکره میکنیم؟».
همچنین دن شاپیرو که مقام ارشد در پنتاگون در دوران دولت بایدن و سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل در دوران دولت اوباما بوده و اکنون عضو ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک است، نیز در خصوص انتخاب آنتون گفت که شخصا مایکل آنتون را نمیشناسد، اما «اگر او اعتماد مارکو روبیو-وزیر امور خارجه آمریکا- را دارد، بهعنوان مسئول سیاستگذاری انتخاب منطقیای است».
شاپیرو ادامه داد: «اما حتی مهمتر از آن، این است که تیم مذاکرات فنی باید واقعا با متخصصان تأییدشده در حوزه فناوری هستهای تکمیل شود. ایرانیها کاملا بر پروندهشان مسلطاند. تیم آمریکایی باید بتواند در سطحی برابر با آنها عمل کند و هر جا که روزنهای باقی بماند که ایران را به سلاح هستهای برساند، آن را شناسایی و رد کند»/
خبر انتخاب آنتون در حالی منتشر شده که رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند برخی مقامات اسرائیلی نگران هستند که آمریکا در حال نزدیک شدن به توافقی ناکافی است که مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای نخواهد شد؛ آنها همچنین گفتهاند مذاکرات به مراحل پیشرفتهای رسیده و اسرائیل از مسائل حیاتی در جریان مذاکرات بیخبر گذاشته شده است.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما