به گزارش خبرنگار بین الملل ایسکانیوز، دونالد ترامپ بار دیگر با تصمیمی جنجالی به دنبال تغییر نام یک منطقه جغرافیایی است؛ این بار، هدف او تغییر نام «خلیج فارس» به «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» در اسناد رسمی ایالات متحده است. این اقدام که قرار است در سفر آتی او به عربستان سعودی اعلام شود، با استقبال کشورهای عربی مواجه شده اما با واکنش تند ایران روبرو است. ایران چنین تصمیاتی را تحریف تاریخی و توهینی به هویت ملی خود دانسته و آن را محکوم کرده است.
این نخستین بار نیست که ترامپ به دنبال تغییر نامهای جغرافیایی است؛ پیشتر، او پیشنهاد تغییر نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» را مطرح کرده بود که با مخالفت گسترده مواجه شد. همچنین، پیشنهاد جابجایی جمعیت غزه به مناطق دیگر نیز از جمله ایدههای جنجالی او بوده است که هیچگاه با استقبال بینالمللی روبرو نشدند.
بیشتر بخوانید:
اوکراین نباید سلاح هستهای خود را در تفاهمنامه بوداپست کنار میگذاشت
ای بی سی نیوز با اشاره به این اخبار گفته در حالی که نام «خلیج فارس» از قرن شانزدهم میلادی در اسناد بینالمللی به رسمیت شناخته شده، بسیاری از کشورهای عربی از دهه ۱۹۶۰ میلادی به دنبال تغییر این نام به «خلیج عربی» بودهاند. این موضوع در گذشته نیز باعث تنشهایی شده است؛ برای مثال، در سال ۲۰۱۲ ایران تهدید کرد که به دلیل استفاده نکردن از نام «خلیج فارس» در نقشههای گوگل، از این شرکت شکایت خواهد کرد.
تصمیم ترامپ برای تغییر نام رسمی این آبراه در اسناد آمریکا، در حالی اتخاذ میشود که او در سفر خود به منطقه، به دنبال تقویت روابط با کشورهای عربی خلیج فارس و جلب حمایت آنها در مسائل منطقهای مانند برنامه هستهای ایران و درگیریهای اسرائیل و حماس است. با این حال، این اقدام میتواند به افزایش تنشها با ایران منجر شود و واکنشهای بینالمللی را به دنبال داشته باشد.
سفر ترامپ به خاورمیانه از ۱۳ تا ۱۶ مه برنامهریزی شده و شامل بازدید از عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی است. هدف اصلی این سفر تقویت روابط اقتصادی، جذب سرمایهگذاری در حوزههایی مانند انرژی، فناوری و هوش مصنوعی، و همچنین بحث درباره مسائل امنیتی منطقهای از جمله برنامه هستهای ایران و درگیریهای اسرائیل و حماس اعلام شده است.
همچنین، ترامپ در ۱۴ مه در ریاض در نشست سران شورای همکاری خلیج فارس شرکت خواهد کرد. در این سفر ایلان ماسک و زاکربرگ به عنوان مدیران ارشد شرکت های بزرگ آمریکایی نیز او را همراهی می کنند تا در نشست سرامایه گذاری سعودی-امریکایی شرکت کنند.
پس از آن، ترامپ به دوحه سفر خواهد کرد تا با امیر قطر-شیخ تمیم بن حمد آل ثانی-دیدار کند. در ۱۵ مه، نیز به ابوظبی خواهد رفت و با رئیسجمهور امارات-محمد بن زاید- ملاقات خواهد داشت.
لازم به ذکر است که ترامپ تأیید کرده است که در این سفر به اسرائیل نخواهد رفت، هرچند در آینده ممکن است چنین سفری انجام دهد.
گفتنی است در روزهای اخیر، گزارشهایی از رسانههای اسرائیلی مانند منتشر شده که حاکی از نارضایتی تلآویو از رویکرد جدید دولت ترامپ در قبال انصارالله یمن است. طبق این گزارشها، اسرائیل از توافق غیرمنتظره میان واشنگتن و انصارالله برای توقف حملات متقابل، بدون اطلاع قبلی، غافلگیر شده و این تصمیم را به ضرر امنیت خود ارزیابی کرده است.
گفته میشود آمریکا در این توافق از انصارالله تعهد گرفته که به منافع ایالات متحده آسیبی نرسانند، اما چنین توافقی به باور رژیم صهیونیستی، میتواند توان بازدارندگی این رژیم در برابر تهدیدات منطقهای، بهویژه از جانب یمن، را تضعیف کند.
همزمان، کانال ۱۲ گزارش داده که مقامات اسرائیلی نسبت به احتمال دستیابی آمریکا به توافقی با ایران نیز ابراز نگرانی کردهاند؛ توافقی که ممکن است از دیدگاه اسرائیل، مانع جدی برای برنامه هستهای تهران نباشد. این نگرانیها با توجه به روابط پرتنش اخیر در خاورمیانه، از جمله حملات راکتی انصارالله به سمت اسرائیل، بیشتر شده است.
جالب آنکه انصارالله با وجود توافق با آمریکا، تهدید کردهاند که حملات خود علیه اسرائیل را ادامه خواهند داد، امری که باعث شده برخی محافل در تلآویو احساس کنند واشنگتن آنها را در برابر دشمنان منطقهای تنها گذاشته است.
در مجموع این تحولات نشانهای از افزایش شکاف میان رویکرد ایالات متحده و اسرائیل در برخورد با تهدیدات مشترک منطقهای تلقی میشود، بهویژه در شرایطی که ترامپ بهعنوان رئیسجمهور بازگشته و اولویتهای سیاست خارجی او ممکن است با منافع تلآویو همسو نباشد.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما