به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، دخالتهای ترامپ در آموزش عالی آمریکا اعتراض دانشگاهها را برانگیخته است. به طوری که چند ماه پیش ۱۵۰ دانشگاه آمریکایی دخالت ترامپ در آموزش عالی را محکوم کردند. به نظر میرسد کالجها و دانشگاههای این کشور در حال تجربه حملهای ویرانگر از سوی ترامپ به استقلال و آینده مالی خود هستند.
اکنون دانشگاهیان امیدوارند کنگره این کشور حمله ترامپ به دانشگاهها را تعدیل کند. آنها معتقدند حمله ترامپ به دانشگاه هاروارد کوتهبینانه بوده و ترکیبی از سیاستگذاریهای کینهتوزانه با هدف آسیب رساندن به موسسات و افرادی است که مخالف دستور کار MAGA ترامپ هستند. به عقیده کارشناسان، ترامپ و دستیارانش وقت و تلاش خود را صرف حمله به هاروارد کردهاند تا آن را به یک الگو تبدیل کنند.
منظور این است که ترامپ تمایل دارد در امور موسساتی که بیش از حد بیدار به نظر میرسند، دخالت کند و فرهنگ آنها را تغییر دهد. در این راستا، دولت اغلب به بهانههای واهی کمکهای مالی علمی از پیش تأیید شده موسسات ملی بهداشت (NIH)، بنیاد ملی علوم (NSF) و سایر دانشگاههای متمرکز بر پژوهش را متوقف کرده است. به علاوه؛ دولت ترامپ کمکهای مالی فدرال برای علوم اجتماعی، علوم انسانی و همچنین خدمات پشتیبانی دانشجویان کمدرآمد که پیشتر تحت قانون «تنوع، برابری و شمول - DEI» بودند را لغو کرد.
توقیف یا لغو ۸ میلیارد دلار بودجه دانشگاههای آمریکایی توسط ترامپ
ترامپ حدود ۸ میلیارد دلار آمریکا از بودجه کالجها و دانشگاههای آمریکا را توقیف یا لغو کرده است. البته بخش عمدهای از آن توسط دانشگاههای مختلف در دادگاهها مورد تجدیدنظر قرار گرفت. با وجود تجدید نظرخواهیها، دانشگاهها همچنان با یک محیط سیاسی و اقتصادی نامطمئن و مخرب مواجه هستند.
موج خصمانه دولت فقط محدود به لغو بودجه دانشگاهها نیست. دولت اقدام به دستگیری و اخراج دانشجویان بینالمللی دانشگاه هاروارد، به اتهام رفتارهای «ضد آمریکایی» کرد. همه اینها بخشی از یک زیادهروی دمدمی مزاج، عمدی و اغلب غیرقانونی از اختیارات ریاست جمهوری است.
هماکنون این خطر بزرگ آموزش عالی آمریکا را تهدید میکند که تعداد جمهوریخواهان در مجلس نمایندگاه و سنا زیاد است و نظر کنگره در مورد لایحه بودجه ممکن است به سمت دولت گرایش پیدا کند. اگر کاهش بودجه پیشنهادی و کمکهای مالی برای علوم به قانون تبدیل شود، دیگر هیچ راه حل قانونی نخواهیم داشت.
در روند تصویب بودجه، رئیس جمهور پیشنهاد بودجه را به مجلس نمایندگان ارائه میدهد. در ادامه مجلس نمایندگان نسخه خود از لایحه بودجه را تهیه میکند و برای سنا میفرستد. سپس این دو نهاد با هم مشورت میکنند و یک لایحه مورد تایید متقابل را تصویب میکنند تا برای امضا به رئیس جمهور ارسال شود. در این فرایند امکان تغییر بودجه وجود دارد.
شواهد نشان میدهد که نسخه مجلس از لایحه بودجه، پیشنهاد ترامپ برای کاهش شدید بودجه علمی، از جمله کاهش ۳۷ درصدی بودجه NIH (حدود ۱۸ میلیارد دلار آمریکا) و کاهش ۵۰ درصدی بودجه NSF (حدود ۹ میلیارد دلار آمریکا) را تأیید میکند.
سناتور سوزان کالینز رئیس کمیته تخصیص بودجه سنا، یکی از معدود جمهوریخواهان میانهرو، نگرانی و مخالفت خود را با کاهشهای پیشنهادی به NIH، از جمله تأثیر آن بر تحقیقات زیستپزشکی و همچنین NSF، ابراز کرده است. در جلسات استماع، او به همراه دموکراتهای کمیته، استدلال کرده است که کاهش بودجه تحقیقاتی به این معنی است که آمریکا در فناوریهای کلیدی از کشورهایی مانند چین و سایر رقبای اقتصادی عقب خواهد افتاد.
کاهش عظیم بودجه USAID برخی از جمهوریخواهان را نیز نگران کرده است. بخش عمدهای از این کمکها به شکل محصولات کشاورزی ارسالی از ایالتهایشان به خارج از کشور است. بحثها و اختلافنظرها در کمیتههای فرعی مختلفی که بودجه و پیامدهای سیاسی بخشهای مختلف این لایحه جامع را بررسی میکنند، در حال انجام است. از این رو، نشانههایی از افزایش شکاف در صفوف جمهوریخواهان در مورد این لایحه وجود دارد که ممکن است فرصتی برای تعدیل در بدترین سناریوی اثرات مستقیم و غیرمستقیمی که قبلاً شرح دادم، فراهم کند.
افزایش شهریه دانشگاهها و کاهش کمک مالی به دانشجویان؛ نتیجه تصمیمات ترامپ
سوالی که مطرح میشود این است که کالجها و دانشگاهها در شرایط فعلی چه کاری میتوانند انجام دهند؟! کارشناسان معتقدند که دانشگاهها گزینههای چندانی پیشرو ندارند. احتمالا برخی موسسات همزمان شهریهها را افزایش و کمکهای مالی دانشجویان را کاهش دهند.
برخی دیگر از دانشگاهها به جمعآوری پول بیشتر از خیرین و بنیادها خواهند پرداخت. البته این امکان فقط برای دانشگاههای دولتی و برخی دانشگاههای خاص خصوصی وجود دارد. راهکارهای دیگر میتواند شامل افزایش مجدد نسبت دانشجو به اعضای هیئت علمی، کاهش خدمات پشتیبانی دانشجویی و هزینههای اداری و کاهش پیشنهادات کمک مالی باشد.
در حال حاضر تعداد زیادی از کالجهای خصوصی کوچکتر و همچنین پردیسهای سیستمهای دولتی مانند پنسیلوانیا، به دلیل کاهش ثبتنام و مشکلات بودجه ایالتی در حال تعطیلی هستند. بدون شک دستور کار ترامپ این روند را تسریع خواهد کرد . به طوری که در برخی ایالتها و مناطق، دسترسی به آموزش عالی کاهش خواهد یافت.
نتیجه این تصمیمات، فرسایش قابل توجه سلامت مالی، پایداری و بهرهوری کالجها و دانشگاههای کشور و کاهش دسترسی دانشجویان کمدرآمد است. همچنین تأثیر مخرب و چشمگیری بر روند جذب دانشجویان و محققان دارد. در حال حاضر، بسیاری از برنامههای تحصیلات تکمیلی در رشتههای STEM در حال کاهش یا عدم پذیرش دانشجویان جدید هستند؛ برای مثال تیمهای تحقیقاتی متمرکز سرطان و واکسنها از طریق اخراجها تضعیف میشوند. در ادامه جذب استعدادهای بینالمللی، که مدتهاست نشانهای از موفقیت آمریکا در ساخت دانشگاههای پیشرو در جهان است، دشوارتر و متزلزلتر میشود.
در ادامه برخی از دانشگاهیان به دنبال ترک کشور برای ادامه تحصیل یا یافتن شغل خواهند رفت. مهمتر از همه، بسیاری از جوانان با استعدادی که نگران معیارهای سیاسی و مداخلات خودسرانه دولت هستند، ممکن است دیگر شغل تحقیقاتی یا دانشگاهی را جذاب نبینند.
حملات دولت ترامپ به آموزش عالی در آمریکا در تفکری ریشه دارد که دانشگاه را اهریمن میداند. ترامپ، کالجها و دانشگاهها را به عنوان مخالفان سیاسی خود، نهادهایی که نیاز به مداخله و مدیریت دارند، میبیند و نگرانی کمی در مورد تأثیر منفی آن بر تحرک اجتماعی-اقتصادی یا رقابتپذیری اقتصادی کشور نشان میدهد. این رویکرد در میان بسیاری از آمریکاییها از نظر سیاسی مؤثر است و بازتابی از اهریمنسازی اغراقآمیز و اغلب ریاکارانه از آموزش عالی و همچنین چالشهای داخلی واقعی و یک مشکل بزرگ ادراک عمومی است که سالها طول خواهد کشید تا اصلاح شود. همانطور که در مجارستان و دیگر دموکراسیهای غیرلیبرال دیدهایم، مداخلات و تهی کردن بخش دانشگاه با دستورالعملهای خودکامگان بوده است که ترامپ از آن تقلید میکند.
انتهای پیام/
نظر شما