به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز، طرح تعلیق عضویت ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصمیم بزرگ مجلس شورای اسلامی ایران پس از حمله آمریکا به تاسیسات هستهای فردو و نطنز بود که هفته گذشته کلیات این طرح با ۲۲۱ رأی موافق، بدون رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۲۳ نماینده حاضر در صحن مجلس به تصویب رسید.
بیشتر بخوانید؛
طائب: اگر دشمن دوباره حمله کند، قدرت ما را با شدت بیشتری تجربه خواهد کرد+ فیلم
علت تصویب چنین طرحی که با فاصله اندکی از سوی شورای نگهبان نیز به تایید رسید؛ گزارشهای جانبدارانه آژانس درباره برنامه هستهای ایران است که زمینهساز حملات اسرائیل و آمریکا شد.
همزمان با تصویب این طرح گمانهزنیهایی مبنی بر تصمیم جمهوری اسلامی ایران مبنی بر خروج از NPT شکل گرفته بود. ۲۶ خردادماه در میانه بحران موشکی و نظامی ایران و اسراییل، رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گفتوگو با شبکه المیادین تأکید کرد که تصمیم ایران برای خروج یا عدم خروج از معاهده منع اشاعه هستهای NPT، به تحولات آینده بستگی دارد و مسئولیت هرگونه اقدام در راستای خروج از معاهده برعهده اسراییل است.
اما سیدمحمود نبویان، نائب رئیس دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن رد این گمانهزنیها گفته است: «موضوع طرح الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی به معنی خروج جمهوری اسلامی ایران از معاهده NPT نیست، در این طرح موضوع همکاری با آژانس مطرح است به این معنا که نصب هرگونه دوربین پادمانی و فراپادمانی در کشورمان ممنوع خواهد شد.»
وی همچنین گفته است: «بر اساس ماده ۴ معاهده NPT که به هر عضو خود سه حق تحقیق و توسعه، تولید و بهرهبرداری از صنعت هستهای را میدهد، ما نیز باید این حقوق را برای خود قائل شویم و تا زمان تأمین آن و تأمین امنیت مراکز هستهای این الزام وجود دارد و دولت حق هیچگونه همکاری با آژانس بهویژه گروسی رئیس جاسوس آن را نخواهد داشت.»
قانون تعلیق عضویت ایران در آژانس انرژی اتمی چه میگوید؟
در این قانون تصریح تاکید شده است با توجه به نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران توسط رژیم صهیونیستی و ایالات متحده امریکا نسبت به تأسیسات هستهای صلحآمیز کشور و به مخاطره افتادن منافع عالیه جمهوری اسلامی ایران، مستندا به ماده ۶۰ عهدنامه ۱۹۶۹ وین در خصوص معاهدات، دولت مکلف است بلافاصله پس از تصویب این قانون هرگونه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اساس معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و پادمان مبتنی بر آن را تا حصول شروط زیر به حالت تعلیق درآورد.
این دو شرط عبارتند از«حصول اطمینان از رعایت کامل حاکمیت ملی و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران و تأمین امنیت مراکز و دانشمندان هستهای بر اساس چارچوب منشور سازمان ملل متحد و به تشخیص شورای عالی امنیت ملی» و «حصول اطمینان از رعایت کامل حقوق ذاتی جمهوری اسلامی ایران در بهرهمندی از کلیه حقوق مصرح در معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای به ویژه غنیسازی اورانیوم در داخل کشور به تشخیص شورای عالی امنیت ملی».
در تبصره این ماده واحده نیز تاکید شده است که «اطمینان از تحقق شروط مذکور پس از گزارش سازمان انرژی اتمی با تصویب شورای عالی امنیت ملی احراز خواهد شد. دولت مکلف است هر ۳ ماه یکبار گزارش تحقق شروط مذکور را به مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی ارائه کند.»
در ادامه گفتگوی ایسکانیوز با اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی را در این زمینه میخوانید:
مدیران آژانس شریک جرم بمباران مراکز هستهای هستند
کوثری با اشاره به نقض صریح قوانین بینالمللی در حمله به تاسیسات هستهای فردو و نطنز به خبرنگار سیاسی ایسکانیوز گفت: مدیران آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کسانی که قوانین آژانس را نوشتند و کشورها را تشویق می کردند که فعالیتهای هستهای خود را در چارچوب این قوانین پیگیری کنند، با سکوت خود در برابر بمباران مراکز هستهای ما شریک جرم آمریکا و اسرائیل هستند. زیرا ایران به تمام قوانین آژانس پایبند بود و آژانس نیز هر زمانی که اراده کرد بیشتر از سایر کشورها بر فعالیتهای ما نظارت کرد اما در نهایت شاهد نقض صریح قانون بودیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه تصریح کرد: زمانی که پای منافع سردمداران این مجموعه به میان آمد بر خلاف آن عمل کردند و به ایران تعرض کردند و قوانین آژانس تبدیل به قانون قلدری و زورگویی شد. حمله به تاسیسات هستهای کشورمان برخلاف ماده ۱۰ بند ۱ قانون آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود.
این نماینده مجلس با بیان اینکه اگر آژانس قدرت اجرایی و ایستادگی در برابر این تجاوز را ندارد حداقل باید این قانونشکنی را محکوم میکرد، گفت: وقتی محکومیت جنایت امریکا واسرائیل از طرف مدیران آژانس اتفاق نمیافتد دیگر قوانین آژانس خاصیت خود را از دست میدهد. بر این اساس همه مجلس بویژه کمیسیون اجتماعی امنیت ملی و سیاست خارجی به شکل یکپارچه به این نتیجه رسیدند که عضویت ایران در آژانس بینالمللی تعلیق شود.
تعلیق عضویت تا تضمین امنیت دانشمندان و مراکز هستهای ادامه دارد
کوثری در توضیح جزئیات این تعلیق گفت: باید مانع ورود بازرسان آژانس به ایران شویم تا اولا بفهمند وقتی بازرسانی را به ایران میفرستند، این افراد حق ندارند یک طرفه به مسائل بپردازند و ثانیا مدیران آژانس بر اساس قوانین، متجاوز را محکوم کنند و تضمین برای همکاریهای آتی بدهند. اگر این دو شرط محقق شود دیگر نیازی به تداوم تعلیق عضویت ایران نیست زیرا امنیت مراکز و دانشمندان هستهای محقق میشود اما در شرایط فعلی و تا پیش دستیابی به نتیجه این شروط نیاز مبرم به اجرای این قانون داریم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه ما تاکنون خارج از قوانین آژانس حرکت نکرده بودیم، تصریح کرد: اما بنا به دلایلی که اشاره کردم آن را تعلیق کردیم تا علاوه بر احقاق حقوق خودمان، پشتوانهای برای تمام کسانی باشد که در جهان فعالیت صلحآمیز هستهای انجام میدهند. و نیز رژیم صهیونیستی که خودش حتی عضو NPT نیست و به بمب اتمی نیز دسترسی دارد، دیگر به خود اجازه چنین رفتارهایی را ندهد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این پرسش که چرا با این که صنعت هستهای ایران، بومی است اما امریکا و اسرائیل تصور میکنند، میتوانند آن را بمباران کنند؟ گفت: دلیل این مسئله ناآگاهی آنها از قدرت دانشمندان ما است. اگر آنها با واقعیتها آشنا بودند اصلا به خاک ایران تعدی نمیکردند. وقتی توسط برخی کشورهای داعیهدار قانونمداری، قانون زیر پا گذاشته میشود دیگر اعتباری برای قوانین بینالمللی باقی نمیماند و چنین شرایطی برای جامعه بینالملل اصلا خوب نیست.
فعلا نیازی به خروج از NPT نداریم
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که آیا تعلیق همکاری با آژانس به معنای خروج از NPT است؟ گفت: فعلا نیازی به خروج از NPT نداریم بلکه خواسته ما این است که آژانس در قبال همه اعضاء از جمله ما باید عملکرد درستی داشته باشد و قانون را برای همه یکسان اجرا کنند.
کوثری با اشاره به همکاری اطلاعاتی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با آسرائیل و آمریکا گفت: قصد داریم از گروسی نیز به علت رفتار مزورانه اش شکایت کنیم البته که میدانیم هرگز به این شکایت رسیدگی نخواهد شد اما به عنوان ثبت در تاریخ این کار را انجام خواهیم داد.
همانطور که در مذاکرات هستهای کوتاه نیامدیم در تقابل با آمریکا هم کوتاه نیامدیم
این نماینده مجلس در واکنش به اینکه آیا حمله ایران به پایگاه العدید، عملیاتی متناظر به حمله به فردو و نطنز بود یا دستاوردی فراتر از یک پاسخگویی صرف داشت، تاکید کرد: همانطور که در مذاکرات هستهای کوتاه نیامدیم، در تقابل اخیر با آمریکا نیز از موضع خودمان کوتاه نیامدیم. البته آنها نامردی کردند و در میانه مذاکرات، جنگ به راه انداختند و ما نیز آمادگی شروع جنگ احتمالی را داشتیم. اما در نهایت این جنگ شروع شد که در خلال آن، ایران به پایگاه آمریکا در قطر نیز حمله کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه به ابعاد عملیات «بشارت فتح» پرداخت و گفت: اگرچه حمله ایران به پایگاه آمریکای در قطر تلفات انسانی نداشت، ولی آن پایگاه که مرکز فرماندهی آمریکاییها است و با حمله نیروهای دفاعی ما منهدم شد و بر همین اساس آمریکاییها درخواست آتشبس مطرح کردند.
کوثری در توضیح علت پذیرش توقف جنگ از سوی جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: درخواست آتشبس از سوی آمریکا و اسرائیل در کشورمان بررسی شد و اگرچه ما این آمادگی را داشتیم که اگر آمریکا مجددا خطایی مرتکب شود، بازهم پایگاههای آنها منهدم کنیم، ولی نتیجه بررسیها این بود که اگر آنها حملهای نکنند، ما هم به حملات خودمان ادامه ندهیم و به همین دلیل، فعلا به صورت موقت در توقف جنگ قرار گرفتیم.
انتهای پیام/
نظر شما