بلاتکلیفی کارشناسان رشته بیولوژی کنترل ناقلین بیماری‌ها/ حتی جایی در آزمون‌های استخدامی نداریم

کارشناسان رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها از سال ۹۹ تاکنون در وضعیت بلاتکلیفی از نظر شغلی به سر می‌برند و حتی در آزمون استخدامی وزارت بهداشت هم نسبت به این رشته بی‌توجهی شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، سال ۹۵ رشته‌ای تحت عنوان بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها به دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور اضافه شد. همانطور که از عنوان رشته مشخص است، هدف از آن تربیت نیروهای متخصصی در حوزه کنترل ناقلین بیماری‌ها و برداشتن باری از دوش وزارت بهداشت بود اما از سال ۹۹ که اولین گروه از این دانشجویان فارغ‌التحصیل شدند، چالش‌های متعددی در حوزه اشتغال آن‌ها به وجود آمد.

سال ۹۹ جمعی از فارغ‌التحصیلان این رشته‌ در نامه‌ای خطاب به تقوی نژاد معاونت وقت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی وزارت بهداشت، از بلاتکلیفی فارغ‌التحصیلان گلایه کردند.

در این نامه آمده: «با توجه به اینکه در کشور ما چندین کانون اصلی و مهم سالک شهری و روستایی وجود دارد اما در مراکز بهداشت استان‌های کانون سالک پستی برای دانش‌آموختگان بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها که تربیت‌یافته برای این پست هستند در نظر گرفته نشده و اکنون از دانش‌آموختگان بهداشت محیط برای پست مبارزه با بیماری‌ها استفاده می‌شود.

علاوه بر این پذیرش رشته بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها شامل زن و مرد است اما در دفترچه آزمون استخدامی وزارت بهداشت در مرداد ماه ۹۹، برای این رشته ثبت‌نام فقط برای نیروی مرد امکان‌پذیر بود.»

حالا بعد از گذشت پنج سال، همچنان این نارضایتی در فارغ‌التحصیلان این رشته وجود دارد. یکی فارغ‌التحصیلان در این خصوص به ایسکانیوز گفت: این رشته در پنج دانشگاه (کرمان،شیراز،اهواز،ایلام و بندرعباس) زیر نظر وزارت بهداشت ارائه می‌شود اما وزارت بهداشت فارغ التحصیلان این رشته را نادیده می‌گیرد. برخلاف تلاش‌های فراوانی که دانشجویان این رشته در ادارات و سازمان‌های مربوطه انجام داده‌اند، در هیچ کدام از استخدامی‌های برگزار شده در کشور اسمی از رشته برده نمی‌شود و تعداد زیادی از فارغ التحصیلان این رشته بلاتکلیف هستند.

یکی دیگر از کارشناسان این رشته هم توضیح داد: این رشته قبل از از اینکه در مقطع کارشناسی وارد دانشگاه شود، به عنوان رشته حشره شناسی پزشکی در مقطع ارشد و دکترا تدریس می‌شد که بعد تبدیل به کارشناسی با عنوان بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها شد. از نظر رتبه علمی به قول اساتید این رشته بالاتر از سه رشته بهداشت (محیط، عمومی، حرفه‌ای) است و دروس تخصصی این رشته در مورد بیماری‌های عفونی و منتقله از طریق گزش حشرات و حیوانات مثل پدیکلوزس،سالک،تب کریمه کنگو و غیره است اما همه فارغ التحصیلان رشته حتی برای گذراندن طرح مشکل دارند چون حتی خود دانشگاه‌ها و مراکزی که به کارشناسان این رشته نیاز دارند، از وجود آن اطلاعی ندارند.

وی افزود: یکی از دروس تخصصی این رشته پدیکلوزیس است که یکی از بیماری‌های رایج در مدارس کشور محسوب می‌شود ولی هر سال تعدادی رشته بهداشت و حتی درمان به عنوان مربی بهداشت مجوز ثبت نام در آزمون استخدامی آموزش و پرورش را پیدا می‌کنند اما توجهی به این رشته نمی‌شود. علاوه بر آموزش پرورش در آزمون استخدامی خود تامین اجتماعی هم اسمی از این رشته برده نشده است.

این کارشناس عنوان کرد: این رشته از سال۱۳۹۹فارغ التحصیل دارد و بیشتر از دو سوم فارغ التحصیلان خانم هستند اما در استخدامی وزارت بهداشت و آموزش و پرورش و بقیه سازمان‌ها اسمی از رشته نبود و امسال با پیگیری دانشجوها و فارغ التحصیلان در وزارت خانه فقط مجوز استخدام هفت نفر صادر و در دفترچه اعلام شده که برای رده شغلی پیشگیری از بیماری‌ها فارغ‌التحصیلان این رشته امکان شرکت دارند اما همان سهمیه هفت نفره هم برای مردان است.

وی با اشاره به توانمندی فارغ‌التحصیلان این رشته گفت: رشته ی بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها که جز رشته‌های دانشکده بهداشت است مانند سایر رشته‌ها طرح نیروی انسانی دارد و دانشجوها دو ترم اخر خود را در بخش بهداشت (چه بهداشت خانواده و چه مبارزه با بیماریها) به عنوان کارآموز می‌گذرانند و پا به پای کارشناسان بهداشت عمومی و مامایی در مراکز بهداشت کار می‌کنند.

وی ادامه داد: اما در زمان ثبت نام طرح، ستاد بهداشتی هیچ شهرستانی از رشته ما اطلاع ندارد، حتی شهرستان‌هایی که استانشان رشته بیولوژی دارد، بازهم در سطح معاونت ستادی علوم پزشکی و مسئول نیروی انسانی ستاد اصلا اطلاعی از وجود این رشته ندارند و ما در زمان ثبت نام طرح باید بارها به ستاد مراجعه کنیم تا ما را بپذیرند.

این کارشناس بیان کرد: هر سال دانشجوها پیگیر استخدامی‌ها می‌شوند اما صدای ما به جایی نمی‌رسد. کاش حداقل اصلاحیه‌ای برای دفترچه استخدامی بزنند و بخشی از همان سهمیه محدود هم به خانم‌ها اختصاص پیدا کند.

به گزارش ایسکانیوز، افزوده شدن هر رشته تحصیلی باید با هدف به کارگیری متخصصان آن رشته و رفع مشکلات کشور باشد اما وزارت بهداشت در حالی سال ۹۵ یک رشته تحصیلی اضافه کرده که حتی مسئولان و مراکزی که نیاز به این تخصص دارند هم از وجود این رشته بی‌خبر هستند. اگر قرار نیست که از فارغ‌التحصیلان این رشته استفاده شود، جذب دانشجو باید متوقف شده و تدبیری برای فارغ‌التحصیلان اندیشیده شود و اگر هم نیاز به این تخصص در کشور وجود دارد، وزارت بهداشت باید ساز و کاری طراحی کند که افراد جذب حوزه بهداشت و درمان کشور شوند و هزینه و وقت کشور صرف تربیت نیروهایی نشود که در نهایت بلاتکلیف باشند و به اجبار در حوزه دیگری مشغول به کار شوند.

انتهای پیام /

کد خبر: 1274127

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =