بهمن ایزدی کویرشناس و از فعالان محیط زیست در حفاظت از جنگلهای زاگرس در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص وضعیت جنگلها با توجه به افزایش دمای هوا در روزهای اخیر گفت: در حال حاضر در چندین استان شاهد آتشسوزی جنگلهای زاگرس هستیم. ارتفاعات جنگلی مورد در استان کهکیلویه و بویراحمد وارد چهارمین روز آتشسوزی شده است و هرچه که هوا گرمتر و خشکتر شود، بیشتر شاهد سوختن گونههای مرتعی خواهیم بود.
وی افزود: در چنین شرایطی مراتع خشک شده شبیه انبار باروت هستند و کوچکترین جرقه میتواند، منجر به آتشسوزی شود کما اینکه منشا بیشتر آتشسوزیها هم انسانی و عمدی است. وزش بادهای شدید هم گستره آتش و زمان آن را سریع میکنند. در این شرایط یک آتش کوچک میتواند در مدت زمان کمی گستره بزرگی از مراتع و جنگلها را نابود کند.
ایزدی با اشاره به نقش پررنگ گروههای مردمی و محلی در کنترل آتش، گفت: همچنان این مردم هستند که از خوزستان تا مناطق مختلف زاگرس، دست به دست هم میدهند تا آتش ، جنگلهای بیشتری را نسوزاند. بخشهای زیادی از زاگرس عزیز ما میسوزد و انجمنهای محلی و کنشگران محیط زیست پای ثابت کار هستند؛ چراکه سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی با کمبود منابع و نیروی انسانی مواجه هستند و نمیتوانند در تمام مناطق حضور داشته باشند و در این باره بیشترین نقش را از گذشته تا امروز مردم ایفا کرده اند.
وی ادامه داد: چند شب پیش منطقه مرتفع پیر اشکفت در غرب شیراز که رویشگاهی غنی است، به آتش کشیده شد و با تلاش مردم و محیط زیست تا نیمه شب خاموش شد اما صبح روز ارتفاعات کوه بیل در غرب آن منطقه را مجددا آتش زدند و بعد از مهار آتش تا اوایل دیشب ، معاندین مجددا نقطه ای دیگر را به آتش کشیدند و به دلیل گرما و باد شدید گسترش پیدا کرد و محیطبانان و گروههای مردمی پای کار آمدند. یکی از این گروههایی که در این حوزه فعال هستند، ستاد مقابله سریع با آتش است که از سوی جانبداران محیط زیست با همکاری سازمان محیط زیست تشکیل شده است.
فعال محیط زیست در پاسخ به این سوال که چرا با وجود پیشبینی هواشناسی از موج گرما، تمهیداتی برای پیشگیری از آتشسوزی انجام نشد، توضیح داد: متاسفانه سیاستی برای پیشگیری از آتشسوزیها در مسئولان ما وجود ندارد. بخش مردمی بارها کارگاههای آموزشی و توجیحی برگزار کرده اما نیازمند اقدامات جدیتری هستیم. بر اساس سوابق موجود معمولا این گونه بوده که مسئولان در زمان وقوع آتش به تامین تجهیزات و نیروی انسانی فکر میکنند و تمهیداتی برای جلوگیری از وقوع آن یا آمادگی برای مقابله وجود ندارد. از 10 روز قبل هواشناسی درباره افزایش دما و خشکی هوا هشدار داد اما برنامهای برای پیشگیری از گسترش آتش انجام نشد و در این مدت گستره بسیار بزرگی از جنگلهای زاگرس را از دست دادیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر شرایط در کهکیلویه و بویراحمد بسیار سخت است. این منطقه گرمسیری است و دمای هوا در آن بالاست و طولانی شدن بازه زمانی گرما و بادها باعث شدهاند تا مهار آتش سخت باشد. نیروها بسیار خسته هستند و بخش دولتی هم حمایت چندانی نمیکنند و مردم محلی پشتیبان آنها هستند. البته ما از طریق کانون سبز فارس، لباسهای ایمنی و برخی تجهیزات را تهیه کردیم اما باید حمایتها بیشتر شوند. گستره آتش گاهی به قدری زیاد است که ارسال نیرو از استانهای همجوار هم کمک کننده نیست. بخش دولتی حتی در رساندن آب و غذا و سوخت دمنده ها هم همراهی چندانی نمی کند.
ایزدی تاکید کرد: با توجه به زمینه انسانی بسیاری از آتشسوزیها ، لزوم ورود بخشهای امنیتی و قضایی احساس میشود چراکه عاملان این آتشسوزیها اگر شناسایی شوند، بخش مهمی از مشکلات زاگرس به ویژه پیشگیری از آتش زدن های ایران ستیزان مرتفع خواهد شد.
انتهای پیام /
نظر شما