رهبر شهید ایران را برای تقابل اجتناب‌ناپذیر با غرب آماده کرده بود

یک تحلیلگر سیاسی اصولگرا با تشریح راهبردهای کلان رهبر شهید انقلاب اسلامی، تأکید کرد: ایشان از سال‌ها پیش احتمال رویارویی ایران با غرب را پیش‌بینی کرده بودند و با تمرکز بر بومی‌سازی و انبوه‌سازی توان دفاعی، حفاظت از زیرساخت‌های نظامی و ایجاد شبکه‌ای از هم‌پیمانان منطقه‌ای، کشور را برای مواجهه با این شرایط آماده کردند.

ناصر ایمانی، تحلیلگر سیاسی و فعال سیاسی اصولگرا، در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایسکانیوز، در تشریح راهبردهای رهبر شهید انقلاب اسلامی گفت: همه اقداماتی که آیت‌الله خامنه‌ای در طول سال‌های گذشته برای تقویت توانمندی‌های ایران انجام داد، در چارچوب یک راهبرد کلان و از پیش طراحی‌ شده قرار داشت. با توجه به ماهیت انقلاب اسلامی و تأکید آن بر استقلال از قدرت‌های جهانی، از ابتدا روشن بود که جمهوری اسلامی در مسیر حرکت خود، دیر یا زود با نظم حاکم بر جهان و به‌ویژه کشورهای غربی دچار تقابل خواهد شد.

وی افزود: رهبر شهید در دوران رهبری خود تلاش زیادی کردند تا این تقابل را تا حد امکان به تأخیر بیندازند. در حالی که غرب از سال‌ها قبل درصدد بود ایران را وارد درگیری‌های منطقه‌ای یا مواجهه با قدرت‌های بزرگ کند؛ از جمله در موضوع افغانستان، عراق و سوریه. ایشان در عین حال که کشور را از این درگیری‌ها دور می‌کردند، به‌خوبی می‌دانستند که در نهایت ایران به نقطه تقابل با جریان غرب خواهد رسید.

به گفته وی، رهبر شهید معتقد بودند که مذاکرات، برجام و موارد مشابه نمی‌تواند مانع طمع‌ورزی غرب نسبت به ایران شود. از همین رو می‌دانستند که کشور در نهایت با یک رویارویی مواجه خواهد شد و برای آن طراحی‌های بسیار هوشمندانه‌ای انجام دادند.

استراتژی رهبر شهید در سیاست خارجی

ناصر ایمانی گفت: یکی از مهم‌ترین طراحی‌های رهبر شهید در مواجهه با دشمن خارجی، بومی‌سازی توان نظامی کشور بود. از آنجا که قدرت‌های بزرگ سلاح‌های پیشرفته را در اختیار ایران قرار نمی‌دادند و حتی در صورت فروش نیز کنترل آن را در دست خود نگه می‌داشتند، کشور نیازمند بومی‌سازی بود. در این مسیر نیز لازم بود سرمایه‌گذاری‌ها به‌گونه‌ای هدایت شود که در حوزه‌های دارای ظرفیت بومی‌سازی بیشتر متمرکز شود.

وی افزود: نخستین برنامه رهبر شهید، بومی‌سازی صنایع نظامی بود. دومین سیاست ایشان، حرکت همزمان به سمت انبوه‌سازی تجهیزات دفاعی و همچنین مخفی‌سازی و حفاظت از تأسیسات نظامی بود. در واقع، طی دهه‌های گذشته، سه محور بومی‌سازی، انبوه‌سازی و مخفی‌سازی تأسیسات و تجهیزات نظامی به‌طور جدی دنبال شد.

ایجاد عمق راهبردی از طریق هم‌پیمانان منطقه‌ای

ایمانی گفت: راهبرد دیگر رهبر شهید این بود که ایران دارای هم‌پیمانانی باشد تا حتی‌الامکان درگیری‌ها از مرزهای کشور دور بماند و اگر زمانی درگیری نظامی رخ داد، این هم‌پیمانان بتوانند روند حمله به کشور را کند کنند.

وی افزود: بر همین اساس، حمایت از گروه‌های مقاومت در منطقه شکل گرفت و ایران از آن‌ها حمایت و پشتیبانی کرد. همان‌گونه که بسیاری از کشورهای جهان دارای متحدان و هم‌پیمانانی در دیگر کشورها هستند، جمهوری اسلامی نیز از این سیاست پیروی کرد.

به گفته وی، نیروهایی که طرفدار اندیشه انقلاب اسلامی و نهضت امام بودند، در کشورهایی مانند لبنان، یمن، عراق و سوریه سازماندهی و تجهیز شدند تا هم مقاومت منطقه‌ای در برابر دشمن را شکل دهند و هم در صورت تهدید ایران بتوانند نقش حمایتی ایفا کنند.

وی تأکید کرد: اگر بخواهیم راهبرد بیش از سه دهه رهبری ایشان را خلاصه کنیم، باید گفت که رهبر شهید یقین داشتند ایران در نهایت به نقطه تقابل با غرب خواهد رسید و راه مقابله با این شرایط را در سه محور بومی‌سازی، انبوه‌سازی و ایجاد شبکه‌ای از هم‌پیمانان منطقه‌ای دنبال کردند.

اعتماد به مردم؛ کلید عبور از بحران‌ها

این فعال سیاسی درباره قدرت تشخیص رهبر شهید در مدیریت بحران‌ها گفت: در دوران رهبری ایشان، از سال ۱۳۶۸ تا پایان عمرشان، کشور با بحران‌های متعدد جهانی، منطقه‌ای و داخلی روبه‌رو بود. ایشان همواره تلاش می‌کردند بدون آنکه به استقلال کشور آسیبی وارد شود، این بحران‌ها را مدیریت کنند یا آثار آن‌ها را به تعویق بیندازند.

وی افزود: طی سه دهه گذشته، ایران با بحران‌های مهمی در محیط پیرامونی خود مواجه بوده است؛ از جمله فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بحران افغانستان و حمله آمریکا به این کشور، بحران عراق و حمله آمریکا به عراق، ظهور داعش و گسترش گروه‌های تکفیری در منطقه که از عراق و سوریه تا لبنان و حتی شمال آفریقا امتداد یافت.

به گفته وی، در کنار این مسائل، کشور با بحران‌های داخلی متعددی نیز روبه‌رو بود؛ از حوادث کوی دانشگاه و تنش‌های سیاسی دهه ۷۰ گرفته تا بحران سال ۱۳۸۸ و همچنین حوادث سال‌های ۱۴۰۱، ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴. با وجود شدت این بحران‌ها، رهبر شهید توانستند همه آن‌ها را مدیریت کنند.

وی درباره مهم‌ترین ویژگی رهبر شهید در مدیریت بحران‌ها اظهار کرد: نکته‌ای که بدون اغراق می‌توان به آن اشاره کرد، اعتماد و اعتقاد عمیق ایشان به مردم بود. این مسئله نقشی کلیدی در مدیریت بحران‌ها داشت.

وی ادامه داد: حتی در مقاطعی که بسیاری از تحلیلگران و صاحب‌نظران معتقد بودند مردم از برخی مسائل ناامید یا دل‌زده شده‌اند، رهبر شهید همچنان با اطمینان از مردم سخن می‌گفتند. ایشان شناخت عمیقی از جامعه ایران داشتند؛ شناختی که در عمل نیز بارها صحت آن اثبات شد.

وی افزود: بسیاری از تحلیلگران، روشنفکران و ناظران سیاسی پیش از جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی تصور می‌کردند که در صورت حمله خارجی، به دلیل نارضایتی‌های موجود، انسجام داخلی از بین خواهد رفت و مردم در برابر حاکمیت قرار خواهند گرفت. اما رخدادهای پس از حمله نشان داد که برعکس، جامعه ایران به سمت انسجام و همبستگی حرکت کرد.

به گفته وی، نمونه‌های مشابهی نیز در گذشته وجود داشته است. در برخی مقاطع که بسیاری از تحلیلگران از تضعیف شدید نظام سخن می‌گفتند، با بروز تهدید خارجی شاهد شکل‌گیری انسجام ملی گسترده‌ای در کشور بودیم. این مسئله نشان می‌دهد که رهبر شهید شناخت دقیقی از ظرفیت‌ها و روحیات مردم داشتند.

وی در پایان تأکید کرد: علاوه بر توکل و باورهای اعتقادی، اعتماد عمیق رهبر شهید به مردم یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت ایشان در عبور از بحران‌های مختلف بود و مردم نیز در بزنگاه‌های حساس به این اعتماد پاسخ دادند.

انتهای پیام/

کد مطلب: 1311046

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha