انتظار سهامداران برای کاهش نرخ سود بین بانکی

بازار سرمایه در هفته ابتدایی مردادماه تحت تاثیر رکوردشکنی نرخ سود بین بانکی با افت در شاخص‌ها همراه شد.

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، اتفاقات هفته اول بازار سرمایه دقیقا مشابه همان روند هفته پایانی تیرماه بود. بورس در روزهای شنبه تا دوشنبه با افت شدید روبرو شده و در روز سه شنبه افت کمی را تجربه کرده و در آخرین روز هفته با صعود همراه شد.

بیشتر بخوانید

حساب شخصی و تجاری تا پایان ۱۴۰۱ تفکیک می‌شود

برخی از کارشناسان، تاثیر بالا رفتن نرخ بهره بین بانکی بر بازار سرمایه را اندکی می دانند، اما بسیاری از سهامداران این شیوه اقدام بانک مرکزی را عامل اصلی ریزش بورس می‌دانند. البته نباید از عواملی همچون کاهش نرخ دلار، افت قیمت‌های جهانی فلزات اساسی و کنترل حجم نقدینگی توسط بانک مرکزی گذشت. این عوامل هریک به تنهایی عاملی برای رشد یا افت بازار سرمایه هستند.

اما بازار سرمایه در هفته‌های گذشته با مشکل کمبود نقدینگی به دلیل خروج پول از بازار سهام روبرو بوده است. در صورتی که نقدینگی پارک شده سهامداران خرد، منابع شرکت‌های حقوقی بازار سهام و منابع صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه وارد بازار نشود، نمی‌توان امیدوار به تغییر روند و برگشت شاخص کل بورس به کانال ۱.۶ میلیون واحدی را داشت.

* نگرانی اصلی بازار سرمایه در وضعیت فعلی

مجتبی دانشی، کارشناس بازار سرمایه درباره علل ریزش بورس در هفته‌های گذشته گفت: بسیاری از سهامداران افزایش نرخ بهره بین بانکی به سقف دو سال اخیر را عامل این ریزش می‌دانند. در صورتی که ارتباط نرخ بهره بین بانکی با نرخ بهره تسهیلات و سود پرداختی توسط بانک‌ها به سپرده‌ها از سال ۹۹ و با اتفاقات آن سال قطع شده است.

وی ادامه داد: یعنی نرخ بهره بین بانکی نمی‌تواند سیگنالی برای تغییر در سایر نرخ های بهره در نظام بانکی باشد. در صورتی که این مساله را سهامداران بپذیرند می‌توان امیدوار به ایجاد روند افزایشی در بازار سرمایه بود، اما سهامداران خرد همچنان منتظر کاهش این نرخ هستند.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: اما موضوعی که این روزها بیشتر باید نگران باشیم به مساله قیمت گذاری دستوری و شیوه های جدید این اقدام برمی‌گردد. یکی از این نگرانی‌ها طرح مجلس است که در نهایت به واگذاری اختیارات بورس کالا به وزارت صمت ختم خواهد شد.

دانشی در ادامه تصریح کرد: با قیمت‌گذاری دستوری نگرانی‌ها درباره اثرات آن بر ترازنامه شرکت ‌ها وجود دارد که این موضوع، هم در ذهن بورسی ‌ها و هم در واقعیت بر انتظارات افراد در جریان نقدی که سهم‌های مختلف برای صاحبانشان می‌تواند ایجاد کند، خیلی موثر است.   

* افت شاخص کل بورس همزمان با عمیق شدن رکود

در یک ماه اخیر همسو با کاهش ارزش معاملات خرد، شاخص کل نیز روند نزولی داشته است. در اولین هفته معاملاتی مردادماه نیز روند نزولی شاخص ادامه داشت و ششمین هفته نزولی بورس تهران سپری شد.

شاخص کل بورس در روز شنبه رشد هزار و ۶۰۱ واحدی داشت. در روز یکشنبه با تغییر روند، افت ۹ هزار و ۷۴۱ واحد را تجربه کرد و در روز دوشنبه با کاهش ۲۴ هزار و ۳۴۲ واحدی بیشترین ریزش در سال ۱۴۰۱ را به ثبت رساند. روز سه شنبه افت بازار به شدت کاهش یافت و به ۹۶۷ واحد رسید. در آخرین روز هفته با رشد پنج هزار و ۲۶۳ واحدی بخشی از ریزش این هفته جبران شد.

شاخص کل بورس در نهایت با افت ۲۸ هزار و ۱۸۶ واحدی به رقم یک میلیون و ۴۴۳ هزار و ۷۱۲ واحد رسید تا بازدهی هفته شاخص بورس منفی ۱.۹ درصد شد. بازدهی منفی ۱.۹ درصدی کمترین بازدهی شاخص در ۵ هفته اخیر است.

* کاهش دو برابری شاخص کل هم‌وزن

شاخص کل هموزن نیز در روز شنبه با رشد ۷۰۴ واحدی روبرو شد و در روز یکشنبه با افت چهار هزار و ۴۵۲ واحدی، روز دوشنبه با کاهش هشت هزار و ۹۰۲ واحدی و در روز سه شنبه نزول دو هزار و ۸۳۰ واحدی داشت. اما روز چهارشنبه رشد هزار و ۱۶۷ واحدی را برای سهامداران به همراه داشت.

شاخص کل هموزن در پایان هفته نسبت به هفته پیشین ۱۴ هزار و ۳۱۳ واحد افت کرد و در سطح ۳۸۹ هزار و ۴۶۸ واحدی ایستاد و بازدهی منفی ۳.۵۴ درصدی را ثبت کرد.

* افت ارزش کل معاملات و رشد معاملات خرد

در هفته ابتدایی مردادماه میانگین ارزش کل معاملات بورس با افت ۱۸ درصدی مواجه شد و به ۳۵ هزار و ۸۳۶ میلیارد تومان رسید.

ارزش معاملات خرد بورس نیز ۹ درصد افزایش یافت و میانگین روزانه آن ۲۲۱ میلیارد تومان بیشتر از هفته پیشین بود و در نهایت میانگین هفتگی ارزش معاملات خرد دو هزار و ۴۴۴ میلیارد تومان افزایش یافت.

کمترین رقم ارزش معاملات خرد به روز چهارشنبه برمی‌گردد که ارزش معاملات خرد هزار و ۹۰۵ میلیارد تومان بود. همچنین بیشترین رقم هفته نیز در روز شنبه ثبت شد که به رقم ۲ هزار و ۸۱۴ میلیارد تومان بالغ شد.

منبع: فارس

انتهای پیام/

کد خبر: 1149086

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =