به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، از پنجشنبه گذشته شایعه ارسال نامه توسط دونالد ترامپ به رهبر ایران در حالی مطرح شد که هیچ یک از مقامات ایرانی هنوز این مسئله را تایید نکردهاند. رویترز در گزارشی مدعی شده بود که دونالد ترامپ -رئیسجمهور آمریکا- در این نامه تمایل خود را برای مذاکره در مورد یک توافق با ایران ابراز کرده است.
به نظر میرسد این خبر نیز در راستای عملیات رسانهای ترامپ در رابطه با پرونده ایران باشد. رئیس جمهور آمریکا بلافاصله پس از ورود مجدد به کاخ سفید سیاست چماق و هویج را در قبال ایران در پیش گرفت و همزمان با اینکه از مذاکره و حل مسائل صحبت میکرد، تحریم و فشار حداکثر و تهدید به بمباران را نیز روی میز قرار داده بود.
بیشتر بخوانید:
ایران باید آمادگی دفاعی خود را افزایش دهد
ترامپ در مصاحبه اخیرش با شبکه فاکس بیزنس ضمن تهدید مجدد ایران و تکرار مواضع قبلی خود گفته بود: «اگر مذاکرات شکست بخورد، نیاز به یک رویکرد جایگزین خواهد بود، زیرا این امر ضروری است که ایران نباید سلاحهای هستهای داشته باشد». وی روز جکعه در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «به زودی اتفاق بزرگی خواهد افتاد. امیدوارم صلح باشد، اما راه دیگر هم مشکل را حل خواهد کرد».
بر خلاف اصرار ترامپ به مذاکره و تلاش برای ایجاد ارعاب در طرف ایرانی، مسئولات ارشد ایرانی تاکید کردهاند که در شرایط فشار و تحریم حاضر به مذاکره نیستند و از طرفهای غربی خواستهاند که تعهداتشان را در قبال توافق هستهای انجام دهند. دکتر یوسف عزیزی –تحلیلگر مسائل بین الملل- در گفتگو با ایسکانیوز به سوالاتی در مورد راهبرد دولت ترامپ در قبال پرونده هستهای ایران پاسخ داد.
عزیزی در پاسخ به اینکه رویکرد ترامپ در این ارتباط چیست گفت: از چند بعد میتوان به این موضوع پرداخت و ابتدا باید به این سوالات پاسخ داد که رویکرد دولتهای آمریکا در مورد پرونده هستهای ایران چه بود و اینکه ترامپ در دوره اول چه تجربیاتی کسب کرده و چگونه میخواهد در این زمینه مانور بدهد. به اعتقاد این کارشناس، مهمترین شاخصه دولتهای آمریکا مهار ایران بوده و ماننده بحث مهار شوروی در دوران جنگ سرد و مهار چین که در حال حاضر موضوعات مربوط به نظم جهانی مطرح میشود، مهار ایران نیز در همین چارچوب قرار میگیرد با این تفاوت که ایران اکنون یک قدرت منطقهای محسوب میشود اما چین و روسیه قدرتهای جهانی هستند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین محورهای مهار ایران توقف برنامه هستهای است، تصریح کرد: در کنار مسائل موشکی، منطقهای محور مقاومت و همپیمانان ایران، موضوع دیگر تکنولوژی هستهای بوده و عدم دستیابی ایران به توانایی تولید تسلیحات هستهای شعار مطرح شده توسط دولتهای مختلف آمریکا بوده که ابتدا توسط دولت بوش پدر مطرح و دروغسازیهایی در مورد آن انجام شد.
عزیزی با بیان اینکه دولتهای مختلف آمریکا تلاش کردهاند که پرونده هستهای ایران را به دولتهای بعدی پاس دهند، اظهار کرد: دولت ترامپ مدعیست که ایران در زمان دولت او نباید به توانمندی دستیابی به سلاح هستهای دست پیدا کند. وی افزود: یکی از مهمترین سیاستهای دولتهای آمریکا عدم درگیری تمام عیار با ایران بوده و هیچگاه درگیری با ایران در صدر تصمیمات روسای جمهوری آمریکا نبوده است.
از نظر این کارشناس مسائل بین الملل، اشغال ایران مانند افغانستان و عراق نیست و حمله مستقیم خسارتهای سنگینی برای آمریکا ایجاد خواهد کرد و افکار عمومی آمریکا نیز چنین چیزی را نمیخواهد. عزیزی معتقد است که ترامپ در وضعیت پیچیدهای در ارتباط با پرونده هستهای ایران قرار گرفته و علاوه بر این، نه در جریان کمپینهای انتخاباتی و نه در چند ماه حضور مجددش در کاخ سفید ایران موضوع اصلی نبوده و غیر از صدور فرمان اجرایی بازگشت فشار حداکثری، ایران اولویتی در سیاستهای آمریکا نداشته است.
عزیزی در ادامه با بیان اینکه تجربه دولت اول ترامپ در قبال ایران تجربه گرانبهایی برای او بوده، گفت: ترامپ میداند که ایران میتواند در حوزه سیاست خارجی برای او هزینهزا باشد و عایدی از پرونده هستهای ایران نخواهد داشت و میتواند دولت او را از پروندههای مهمتر سیاست خارجی منحرف کند. وی افزود: ترامپ همواره اعلام کرده که اولویتش مهار چین است و همچنین جنگهای بی پایان برای آمریکا را هزینهزا میداند که موجب بهرهبرداری کشورهای رقیب میشود؛ لذا ترامپ به خوبی میداند که با روش دولت اولش نمیتواند مسئله ایران را حل کند.
عزیزی با اشاره به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه ایران فعلی از ایران چهار سال پیش قویتر است، خاطر نشان کرد: از نظر ترامپ اهرمهای فشار ایران افزایش یافته و تاثیرگذاری مجدد فشار حداکثری زمانبر خواهد بود. به اعتقاد این کارشناس مسائل بین الملل، از آنجایی که این آخرین دوره ریاست جمهوری ترامپ است او چارهای برای سرعت بخشیدن به اقداماتش ندارد اما برای او اینکه ایران در این چهار سال به توانمندی دستیابی به سلاح نمیرسد، کفایت میکند. وی افزود: اگرچه او احتمالا از سوی اسرائیل و برخی اعضای کابینه خود برای اتخاذ رویکرد خصمانهتر علیه ایران تحت فشار است اما رای دهندگان به ترامپ تمایلی برای آغاز یک جنگ بیپایان دیگر ندارند.
این کارشناس مسائل بین الملل در مورد لفاظیهایی که در ارتباط با حمله به تاسیسات هستهای ایران مطرح میشود، تصریح کرد: این اظهارات عملیات روانی و پروپاگاندا است که با هدف ایجاد ناآرامی در جامعه و بازارها و تاثیرگذاری بر تصمیمگیرندگان انجام میشود و از آنجایی که ترامپ میداند که توانایی اشغال ایران را ندارد، اگر احساس کند که هرگونه حمله به ایران تاثیرات جهانی از جمله بر بازار انرژی دارد، دست به چنین اقدامی نخواهد زد.
به اعتقاد یوسف عزیزی، هدف ترامپ و اسرائیل به تعویق انداختن قدرت هستهای ایران است و تمایلی به افزایش سطح ریسک تقابل با ایران ندارند و مانورهای نظامی داخلی و مشترک ایران از طریق اینکه نشان میدهد هرگونه حمله با واکنشهای متقابل به منافع آمریکا در منطقه منتهی میشود، موجب بازنگری مقامات آمریکایی خواهد شد. وی افزود: علاوه بر این، با توجه به پراکندگی تاسیسات هستهای ایران اگر حملات ناکام میتواند اثر معکوس داشته و توجیه ایجاد بازدارندگی هستهای و تغییر دکترین آن را در اختیار مقامات ایرانی قرار دهد.
این کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: هر چقدر ایران بتواند عواقب حمله را برای طرف مقابل بیشتر کند، موجب تجدید نظر دولت آمریکا خواهد شد. وی با اشاره به اینکه راهبرد دولتهای آمریکا برای عقب گرد برنامه هستهای ایران فقط یک بار و آن هم در دولت اوباما و از طریق مذاکره انجام شد، گفت: درک و احترام متقابل تنها راه بازگرداندن ایران به مذاکرات است و چون ترامپ میخواهد نشان دهد که راهبردش با اوباما متفاوت است، مجدد به فشار حداکثری روی آورده است.
وی افزود: تهدید نظامی علیه ایران مسئله جدیدی نیست و توسط دولتهای مختلف آمریکا مطرح شده و موضوع جدیدی نیست که البته آنها از این تهدیدات برای نشاندن ایران به میز مذاکرات استفاده میکنند. لذا از نظر این کارشناس، ایران هم میتواند با بالابردن سطح هزینه هرگونه حمله، طرف مقابل را به تغییر تصمیمش مجبور کند.
به اعتقاد عزیزی، ترامپ صرفا میخواهد یک قرارداد جدید با ایران امضاء کند بعدا بتواند در پاسخ به منتقدانش از آن استفاده کند. این کارشناس در پاسخ به سوالی درمورد احتمال معامله پوتین با ترامپ بر سر ایران ضمن رد این مسئله گفت: ایران یک قدرت مستقل منطقهای است و مقامات روسیه بارها به این امر اذعان کردند و اینکه اینبار دولت ترامپ قصد دارد از طریق روسیه با ایران وارد صحبت شود که دلیل آن شکست میانجیگری کشورهای منطقه از جمله عمان، قطر و ... است.
وی خاطر نشان کرد: البته با توجه به تحولات جاری اروپا و جنگ اوکراین، ترامپ تمایل دارد روابط با روسیه را بهبود بخشد و این احتمال وجود دارد که ترامپ درخواستهایی از پوتین در زمینه چین، اروپا و حتی ایران داشته باشد اما این به معنای معامله بر سر ایران نیست؛ در واقع ترامپ میخواهد از روابط خوب ایران و روسیه استفاد کند تا مسائل را تا حدی تعدیل و مانع حرکت ایران به سمت توانمندی هستهای شود.
عزیزی با بیان اینکه ایران هم مخالفتی با این رویکرد ندارد، گفت: دیپلماسی ایران با هماهنگی با چین و روسیه باید به گونهای باشد که از اکتبر سال جاری که پایان 10 ساله قطعنامه 2231 و مکانیسم ماشه است، به خوبی عبور کند؛ لذا بازیگری خوب ایران با یک واسطهگری خوب از طریق روسیه میتواند به کشور کمک کند و به معنای وجه المصالحه قرار گرفتن نیست.
انتهای پیام/
نظر شما