به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز، نشست خبری سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران پیش از ظهر امروز در سالن جلسات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، محسن جوادی رئیس نمایشگاه سی و ششم با اشاره به شعار نمایشگاه امسال یعنی «برای ایران بخوانیم» عنوان کرد: رابطه خواندن و مطالعه از یک سو و ایران از سوی دیگر رابطه ای مستقیم است. هر دوره ای که ایران به دنبال خواندن و کتاب بوده، دوره شکوه ایران عزیز است که ان شالله نیست ما این است که این مسیر را ادامه می دهیم.
وی افزود: نگاه معاونت امور فرهنگی به زنجیره صنعت نشر، یک نگاه یکپارچه و یکدست است. هدف اصلی همه این فعالیتها این است که کتاب به راحتی به دست مخاطب است. ابتدای سال تلاش کردیم نوعی نقدینگی برای حوزه نشر ایجاد کنیم. نگران وضعیت کتابفروشان هستیم اما آن چیزی که برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مقدور بود، انجام دادیم و خوشبختانه نشر و کتابفروشان هم همیشه همراه بودهاند.
جوادی اظهار کرد: ویژگی اصلی این دوره حضور حداکثری صنف و فعالان نشر و مردم و مخاطبان است. از سوی دیگر به دنبال این بودیم که وجهه بینالمللی نمایشگاه را از حیث منابع و کتابهای جدید که عمدتاً در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ منتر شدهاند پررنگ کنیم. در همین راستا، برای اولین بار دو برنامه مهم «فلوشیپ» و «کارگروه فرهنگی بریکس» را در نمایشگاه خواهیم داشت.
در ادامه، مهدی اسماعیلیراد معاون ناشران سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز عنوان کرد: باید از آقای دکتر صالحی و آقای جوادی که بار دیگر رویکرد برون سپاری فعالیتهای نمایشگاه را عملیاتی کردند و به ناشران اعتماد داشتند تشکر کنم.
شروع فعالیتهای اجرایی نمایشگاه در مصلی تهران بعد از آیین نماز عید سعید فطر آغاز شد و همکاران ما کارهای اجرایی را به صورت شبانه روزی دنبال کردند. همکاری مصلی حضرت امام خمینی (ره) بسیار خوب بود.امسال در غرفه بندی ها دیگر غرفهای را در چادر نخواهیم داشت و کلیه فعالیتهای ناشران در فضای مسقفخواهند بود. این باعث میشود تا در متراژ با محدودیت مواجه شویم چون تعداد ناشران متقاضی هم زیاد شده است.
ابراهیم حیدری قائممقام و سخنگوی نمایشگاه سی و ششم نیز عنوان کرد: ان شااالله آیین افتتاحیه سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران ساعت ۹/۳۰ صبح روز چهارشنبه با حضور جناب آقای محمدباقر قالیباف رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در نیمطبقه شبستان مصلی برگزار خواهد شد. در این مراسم مهمانان مختلفی از صنوف نشر و از اهالی قلم حضور دارند و بعد از آن هم افتتاح غرفه مهمان ویژه یعنی عراق را خواهیم داشت.
محسن جوادی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره یارانه اختصاص یافته برای دانشجویان نیز گفت: هر دانشجویی که ثبت نام کرده است، تا سقف یک میلیون تومان خرید پانصد هزارتومان اعتبار درنظر گرفته شده است. رقمیحدود ۱۰میلیارد تومان هم برای کتابهای خارجی درنظر گرفته شده است که عمده آن به کتابهای چاپ جدید اختصاص دارد. البته خود وزارت علوم و دانشگاهها نیز در خرید کتابهای خارجی برای دانشجویان و اساتید یارانههای در نظر گرفتهاند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره احتمال حذف فروش کتاب از نمایشگاه کتاب تهران در سال های آینده گفت: نباید فراموش کنیم که نمایشگاه های معتبر و مهمی در سراسر دنیا هستند که بخش فروشگاهی کتاب را هم دارند. نمیتوانیم به راحتی چنین تغییر مهمی را انجام دهیم ونیازمند مطالعات و بررسی های عمیق است. بنابر این، در این دوره نیز بخش فرهنگی و صنفی را در کنار فروش کتاب به صورت عمومی دنبال میکنیم.
ابراهیم حیدری با اشاره به این که در این دوره از نمایشگاه چند رویکرد محوری دنبال شده است افزود: برخی از این رویکردها، مبنایی و مداوم است و برخی دیگر امسال مدنظر قرار دارد. ترویج ارزشهای انقلابی و سبک زندگی ایرانی اسلامی در کنار گسترش عدالت فرهنگی از جمله این موادر است. باید همه ناشران و صنوف و اقشار مردم در این رویداد حضور داشته باشند و اقشار مختلف مردم با تخصیص بن بیشتر، از یارانههای بیشتری بهرهمند شوند.
قائم مقام نمایشگاه کتاب عنوان کرد: همچنین با راهاندازی پنلهای تخصصی، فضای گفتوگو بین ناشران داخلی و خارجی را تقویت میکنیم تا دیپلماسی فرهنگی را هم فعاتر ببینیم. بهرهگیری از فناوریهای نوین در صنعت نشر و توزیع کتاب نیزای دیگر برنامههای ما است که بعد از نمایشگاه هم در این حوزه کار خواهیم کرد. امسال هم بخشی از فعالیتها را به صورت الکترونیک انجام دادیم تا حضور چهره به چهره افراد و مردم کم شود.
حیدری گفت: در اختصاص بُن، امسال رقمی معادل ۲۰۰ میلیارد تومان برای همه اقشار درنظر گرفتهایم. به عنوان مثال امسال معلمها و دانشآموزان هم مورد توجه ما بودند و با یکسری شاخصها که خود آموزش و پرورش اعلام کرده است، به معلمها و دانشآموزانی که در حوزههای تألیف و پژوهش فعال هستند در قالب بن یارانه اختصاص دادیم. امیدواریم بتوانیم با همین رویکرد بیشتر به عدالت نزدیک شویم. هرچند منابع ما محدود و جمعیت زیاد است ولی تلاش میکنیم به سمت عدالت بیشتر حرکت کنیم.
وی افزود: در حوزه حقوق مالکیت فکری و حمایت از مؤلفان و مترجمان، نشستهای کیفی و تخصصی خواهمی داشت تا نمایشگاه را به اصل نمایشگاهی خودش نزدیک کنیم. بنا داریم در راستای تکریم اهل قلم و کسانی که در ادوار مختلف به نحوی حضور نداشتند یا دلگیریهایی دارند را به نمایشگاه دعوت کنیم. این همان جذب حداکثری است که سیاست رهبر انقلاب هم وبده است و انشاالله در حوزه کتاب هم رقم بخورد.
حیدری همچنین گفت: یکی دیگر از برنامههایی که امسال برای دنبال خواهیم کرد «فلوشیپ» است که در ادامه نهضت ترجمه تعریف میشود که همواره مورد تأکید رهبر معظم انقلاب هم بوده است. حدود ۸۰ مهمان خارجی و ۵۰ مهمان داخلی در این بخش ثبتنام کردند و در طول نمایشگاه با برگزاری نشستهای تخصصی به ادبیات کودک و نوجوان میپردازیم. همچنین بیش از ۴۰ مهمان خارجی داریم که از کشورها و قارههای مختلف هستند. این مهمانها هم در نمایشگاه حضور دارند و هم در دانشگاهها و مراکز فرهنگی ما حضور پیدا میکنند. حتماً بعد از نمایشگاه این افراد سفیران فرهنگی ما خواهند بود.
قائممقام و سخنگوی سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عنوان کرد: به منظورتحقق عدالت فرهنگی، با وجود افزایش تعرفههای پستی، همچنان ارسال رایگان کتاب را دنبال خواهیم کرد و خریداران برا یاین موضوع هزینهای پرداخت نمیکنند.
حیدری گفت: در سی و ششمین نمایشگاه کتاب، ۲ هزار و ۳۶۳ ناشر در بخشهای حضور و مجازی حضور دارند. از این تعداد، هزار و ۳۲۶ ناشر در فضایی به وسعت ۷۵ هزار مترمربع در ۹۰۰ غرفه آثار خود را ارائه میکنند.
وی عنوان کرد: برنامههای فرهنگی متعددی برای دو مناسبت ولادت امام رضا (ع) و روز فردوسی و پاسداشت زبان و ادبیات فارسی طراحی شده است که در حال نهایی شدن است.
لازم به یادآوری است، سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برگزار میشود.
انتهای پیام/
نظر شما