به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، جشنواره فرهیختگان جوان ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با حضور ۳ هزار دانشآموز در حال برگزاری است. ایسکانیوز به بهانه برپایی نمایشگاه این جشنواره در ساختمان دکتر حبیبی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات به گفتوگو با مسئولان و شرکتکنندگان پرداخت که در ادامه میآید؛
حامد حسن پور رئیس باشگاه پژوهشگران و نخبگان در مورد اهداف این جشنواره اظهار کرد: یکی از اصلیترین رویکردهای ما در باشگاه پژوهشگران، توجه به رویکرد پروژهمحور در پژوهشهای دانشآموزی است. ما تلاش داریم تا دانشآموزان، پژوهش را نه بهعنوان یک فرآیند صرفاً تئوری، بلکه بهعنوان یک پروژه با زمانبندی مشخص و با هدف حل مسائل واقعی فراگیرند.
وی افزود: سیاست ما در سالهای اخیر، در بسیاری از رویدادها این بوده که پژوهش پروژهمحور و یادگیری مبتنی بر حل مسئله را محور قرار دهیم و انتظار داریم در آیندهای نزدیک، این مسیر به نتایج پایدارتری برسد.
طراحی دانشکده علوم انسانی با ایده کلاه فارغالتحصیلی
دُرسا یمینی دانشآموز مجتمع آموزشی غیردولتی دخترانه ابوعلی سینا با بیان این که ۴ تیم در زمینه عکاسی و معماری از مدرسه ابوعلی سینا در جشنواره فرهیختگان جوان شرکتکردهاند، گفت: پژوهش تیمهای حوزه معماری در زمینه طراحی دانشکده علوم انسانی و رصدخانه اقامتی است. موضوعی که ما انتخاب کردیم در مورد دانشکده علوم انسانی با کانسپت کلاه فارغ التحصیلی است. ما از کلاه فارغ التحصیلی ایده گرفتیم و دانشکده علوم انسانی را طراحی کردیم.
وی افزود: با ایجاد شیب کلاه در نمای ساختمان دانشکده، کافه طراحی کردیم. هدف از طراحی کافه این بود که فضایی برای تفریح و درس خواندن دانشجویان ایجاد شود. تعداد دانشجویان علوم انسانی هر سال نسبت به سال گذشته رو به کاهش است. ما این دانشکده را به صورت منحصر به فرد و جذاب طراحی کردیم تا دانشجویان بیشتری جذب رشتههای علوم انسانی شوند.
یمینی در مورد نحوه آشنایی با جشنواره فرهیختگان جوان یادآورد شد: دانشآموزان با پیشنهاد مدرسه در این جشنواره شرکت میکنند. برای امسال عکاسی و معماری را به دانشآموزان پیشنهاد دادند.
ایدهپردازی دانشآموزان برای طراحی رصدخانه اقامتی
آندیا دیلمیفر دانشآموز پایه هفتم از مجتمع آموزشی ابوعلی سینا درباره پروژه رصدخانه اقامتی گفت: ما تصمیم گرفتیم یک رصدخانه بسازیم؛ اما دو ویژگی به آن اضافه کردیم که از رصدخانههای دیگر متمایز باشد. اولین ویژگی این است که سبک معماری مدرنی دارد و دومین ویژگی رصدخانه داشتن اقامتگاه برای جذب توریست است.
وی افزود: گنبد این رصدخانه قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه داشته و تلسکوپ اصلی که در داخل طبقه دوم قرار گرفته پایه استوانهای دارد تا برای رصد حرکت اجرام آسمانی کاربرد داشته باشد. قطر عدسی تل اصلی بیشتر از ۱۰۰ میلیمتر یا به عبارت دیگر ۴ اینچ است. پیشنهاد این پروژه این است که رصدخانه در نزدیکی شهر بینالو در ارتفاعات بینالود یعنی شمال شرقی کشور در استان خراسان رضوی اجرا شود. چرا که این منطقه هم آب و هوای مساعدی دارد و هم باد میوزد همچنین هوا در تمام فصول سال تمیز است. در ساخت این رصدخانه از خشت خشک و چوب مقاوم شده، استفاده میشود تا کربن کمتری داشته باشد و آسیب کمتری به طبیعت برسد.
جشنواره فرهیختگان دانشآموزان را با زندگی آینده آشنا میکند
طهورا سادات سید مومنی دانشآموز مدرسه مشکات درباره تولید کرم گیاهی دورچشم گفت: ما یک پژوهش در مورد کرم زیر چشم گیاهی انجام دادیم. در ساخت این کرم هیچگونه مواد شیمیایی استفاده نشده و کاملا طبیعی است. افراد زیادی هستند که دچار گودی و تیرگی زیر چشم هستند. کمبود آهن، افزایش سن، مصرف الکل و سیگار میتواند به تحلیل رفتن اگزوزومهای زیر چشم منجر شود. این کرم اگزوزومهای زیر چشم را تقویت میکند.
وی افزود: برخی افراد به کمک بوتاکس اگزوزومها را تقویت میکنند؛ اما دائمی نیست و بعد از چند ماه باید تمدید شود. قصد داریم این کرم را از طریق موسسه رازی به ثبت برسانیم. هدف نخست ما از انجام این پژوهش، از بین بردن تیرگی زیر چشم است و هدف دوم ما آشنایی با لایههای چشم، مطالعه عوامل ایجاد تیرگی زیر چشم است. ما این کرم را آزمایش کردیم و متوجه شدیم که هیچ آسیبی به چشم نمیزند. نتیجه استفاده از این کرم پس از ۲ ماه استفاده مداوم (۳ روز در هفته) مشخص میشود. تحقیقات نشان میدهد که فرآوردههای آلوورا خواصی مانند تولید کلاژن، خاصیت اکسیدانی و خاصیت آبرسانی دارند. این کرم کاملاً گیاهی است و هیچ لطمهای به پوست نمیزند. همچنین باعث رفع تیرگی و گودی زیر چشم میشود. تفاوت اصلی این کرم با سایر کرمهای شیمیایی این است که همه مواد سازنده این کرم کاملا طبیعی هستند.
این شرکتکننده جشنواره فرهیختگان جوان خاطرنشان کرد: مدرسه ما چند سال است که در این جشنواره شرکت میکند. من در سالهای گذشته در رشتههای عکاسی، هوافضا و امسال هم علوم تجربی شرکت کردم. دانشآموزان با شرکت در این جشنواره میتوانند با زندگی آینده آشنا شوند. همچنین متوجه میشوند که با چه رشتهای سازگاری بیشتری دارند. من امسال با تجربی آشنا شدم، پارسال با ریاضی و ۲ سال پیش هم با علوم انسانی.
ساخت دستگاه مولد برق مغناطیسی توسط دانشآموز مدرسه سما
مهدی هاشمی نسب دانش آموز پایه دهم مدرسه سما از مشهد در مورد ساخت دستگاه مولد برق مغناطیسی و شرکت در جشنواره فرهیختگان گفت: دستگاه مولد برق مغناطیسی از ۴ تا پره تشکیل شده و روی هر پره آهنربا قرار دارد. یعنی ۴ تا ۴ تا پره که حاوی آهنربا هستند و روی هم قرار گرفتند. وقتی یه پره میچرخد، پرههای دیگر هم به دلیل نیروی مغناطیسی شروع به چرخش میکنند. وقتی پره پایینی را با نیروی برق باتری یا آداپتور میچرخانیم، در نتیجه پرههای بالایی هم میچرخند. در این شرایط میتوان نیروی این چرخش را استخراج کنیم. همه پرهها دارای آرمیچر هستند. ایده ساخت این دستگاه از خودم بوده و اختراع است.
وی افزود: همزن مغناطیسی یکی دیگر از دستاوردهای دانشآموزان مدرسه ما برای شرکت در این جشنواره است. این همزن به کمک آهنربا مایعات را میچرخاند. کاربرد این وسیله در کارهای آزمایشگاهی است. این وسیله از یک جعبه تشکیل شده که داخل آن سیمپیچی شده است. همچنین درون دستگاه یک آهنربا قرار دارد و با فاصله ۵ سانتیمتری از ۲ سر آن ۲ آهنربای دیگر قرار گرفته است. این دستگاه با هزینه بسیار کمی ساخته شده است. شاید نمونههای مشابهی داشته باشد؛ اما مزیت آن کم هزینه بودن است. میتوان گفت هم صرفهجویی و هم نوآوری بوده است.
هاشمی نسب خاطرنشان کرد: شرکت در جشنواره فرهیختگان برای ما کسب تجربه به حساب میآید و اعتماد به نفس دانشآموزان را افزایش میدهد. همچنین این جشنوارهها حمایت بزرگی است برای دانشآموزانی که به حوزه پژوهش علاقمند هستند.
انجام پروژه «شهر زیرزمینی» برای نشان دادن چرخه زندگی مورچهها
علی عباسی دانشآموز دبستان پسرانه سمای همدان یکی دیگر از شرکتکننده جشنواره در بخش پژوهش است که با پروژه «شهر زیرزمینی» چرخه زندگی مورچهها را به تصویر کشیده است، وی درباره پژوهش خود گفت: انواع مختلفی از مورچهها وجود دارند که شامل مورچه کارگر، مورچه نجار و مورچه کشاورز است. وظیفه ملکه، تخمگذاری است. پس از تخمگذاری، تخمها به لارو تبدیل میشوند و لارفوها به شفیره. بعد از اینکه شفیرهها بزرگ شدند، به مورچه بالغ میرسیم. شرکت در این جشنواره اطلاعات ما دانشآموزان را افزایش میدهد و با آفرینش خدا بیشتر آشنا میشویم.
بومیسازی یک داروی سرطان توسط دانشآموز اصفهانی
طاها قاسمی دانشآموز دبیرستان کمال استان اصفهان در گفتوگو با ایسکانیوز گفت: پروژه من در رابطه با سنتز هتروسیکل گوگرددار رالتی ترکسید است. سالانه هزاران نفر به بیماری سرطان مبتلا میشوند و تعداد زیادی جان خود را از دست میدهند. اگر سرطان در مراحل اولیه از بین برود، درمان میشود و مانع متاستاز میشود. سرطان به دیانای ضربه زده و باعث آزاد شدن رادیکالها میشود. اضافه وزن، آلودگی هوا، غذاهای پرچرب و پرکالری میتوانند عوامل آسیب زدن به دیانای باشند. به همین دلیل، من در مورد دارویی تحقیق کردم که این روند را تغییر میدهد. این دارو هماکنون در آمریکا، کانادا و انگلستان در حال تولید و فروش است. اگر بخواهیم این دارو را وارد ایران کنیم، ارز زیادی از کشور خارج میشود. به همین دلیل؛ تصمیم گرفتیم خودمان این دارو را سنتز کنیم.
وی افزود: شرکت در این جشنواره اعتماد به نفس دانشآموزان را بالا میبرد و به آنها کمک میکند که برای زندگیشان هدف تعریف کنند. من با شرکت در همین جشنوارهها متوجه شدم که برای رشته داروسازی ساخته شدهام.
جشنواره فرهیختگان جوان جمعه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ به پایان خواهد رسید و برگزیدگان در مراسم اختتامیه معرفی و تقدیر خواهند شد.
انتهای پیام/
نظر شما