پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا؛ تناقض‌گویی ویتکاف و خوش‌بینی طرفین همچنان ادامه دارد

دور چهارم مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا در عمان به پایان رسید و فضای گفت‌وگوها همچنان در تضاد میان پیام‌های متناقض مقامات آمریکایی و ابراز خوش‌بینی دو طرف قرار دارد؛ در حالی که ویتکاف با اظهارات متناقض بر پیچیدگی روند افزوده، مقامات ایرانی این دور از گفت‌وگوها را صریح‌تر و جدی‌تر توصیف کرده‌اند.

به گزارش خبرنگار بین الملل ایسکانیوز، ایران و ایالات متحده در روز یکشنبه دور تازه‌ای از گفت‌وگوهای هسته‌ای در عمان را به پایان رساندند؛ که با اعلام تمایل دو طرف برای ادامه روند مذاکرات همراه بود.

این گفت‌وگوها، چهارمین دور از سلسله مذاکراتی بود که از حدود یک ماه پیش آغاز شده و به‌عنوان بالاترین سطح تماس مستقیم میان دو کشور از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در دوره نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ محسوب می‌شود.

در پایان مذاکرات هر دو طرف در سه دور قبلی مذاکرات از پیشرفت خبر داده بودند. عباس عراقچی -وزیر امور خارجه ایران- در خصوص این مذاکرات به خبرنگاران گفت که این جلسه «دشوار اما مفید» بود و یک مقام ارشد آمریکایی نیز اظهار داشت که واشنگتن «دلگرم» شده است.

بیشتر بخوانید:

مواضع آمریکایی‌ها در مذاکرات هسته‌ای نوسانات زیادی دارد/ مغایرت خواسته‌های واشنگتن با اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی

ایران با این ادعا وارد مذاکرات شد که حقش برای حفظ غنی‌سازی اورانیوم «غیرقابل مذاکره» است، در حالی که استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده ارشد واشنگتن، گفته بود که درخواست آمریکا برای توقف غنی‌سازی «خط قرمز» است.

عباس عراقچی -وزیر امور خارجه ایران- که ریاست هیئت تهران را بر عهده داشت، پیش از عزیمت به مسقط، پایتخت عمان، در ویدئویی گفت که «توانایی غنی‌سازی یکی از افتخارات» ایران است و برنامه هسته‌ای ایران را حاصل «خون شهدای دانشمند هسته‌ای» دانست.

پس از پایان دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم نیز او اعلام کرد: عراقچی پس از مذاکرات این دور از گفتگوها را نسبت به دوره‌های پیشین «جدی‌تر و صریح‌تر» توصیف کرد. او همچنین اظهار کرد: «از نظر ما، غنی‌سازی موضوعی است که باید ادامه یابد و جایی برای مصالحه درباره آن وجود ندارد. اما ممکن است همچون گذشته ما درباره ابعاد، میزان و سطح آن برای ایجاد اعتماد محدودیت‌هایی را در نظر بگیریم.

به گفته وزیر امور خارجه، گفت‌وگوها از مباحث کلی عبور کرده و وارد مسائل جزئی و حساس شده که این موضوع، هم پیشرفت‌هایی به همراه داشته و هم چالش‌هایی ایجاد کرده است.

عراقچی همچنین از مواضع متناقض مقامات آمریکایی، چه در داخل اتاق مذاکره و چه در فضای رسانه‌ای، انتقاد کرد و خواستار رویکردی شفاف و منسجم از سوی واشنگتن شد.

همچنین البوسعیدی-وزیر امور خارجه عمان- که نقش میانی این مذاکرات را دارد، پس از پایان مذاکرات در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «گفت‌وگوها شامل ایده‌هایی مفید و بدیع بود که نشان‌دهنده تمایل مشترک برای دستیابی به توافقی شرافتمندانه است».

آسوشیتدپرس با بیان این مواضع اضافه کرد ویتکاف با اظهارات متناقض خود مسئله را پیچیده‌تر کرده است؛ او ابتدا در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که ایران می‌تواند اورانیوم را تا سطح ۳.۶۷ درصد غنی‌سازی کند، اما بعدها اعلام کرد که باید همه نوع غنی‌سازی متوقف شود.

اسرائیل نیوز نیز در اظهارات خود این مذاکرات را در بحبوحه گسترش فعالیت‌های دیپلماتیک در منطقه از جمله سفر رئیس جمهور آمریکا دانست و اشاره کرد عراقچی نیز به تازگی از عربستان سعودی و قطر بازگشته است.

اسرائیل نیوز همچنین به اظهارات یوسف البولوشی-رئیس اندیشکده شورای سیاست‌گذاری مسقط- اشاره کرده است. البولوشی گفت که دستیابی به موفقیت «مدت زیادی طول خواهد کشید، اما من خوشبین هستم». این رسانه همچنین تأکید کرد اسرائیل از وضعیت مذاکرات ناراضی است، مذاکراتی که گفته می‌شود در حال تبدیل شدن به چارچوبی بسیار مشابه با برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام در سال ۲۰۱۵ است.

این در حالی است که گیدئون ساعر-وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی- روز یکشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم ایران «باید برچیده شود» و ایالات متحده با اسرائیل در این مورد اتفاق نظر دارند.

او در پاسخ به این سوال که آیا اسرائیل نگران اقدامات اخیر سیاست خارجی ترامپ است که به نظر می‌رسد اورشلیم را در مسائل کلیدی منطقه‌ای به حاشیه رانده است، گفت: «ما هماهنگ هستیم. این بدان معنا نیست که ما باید کاملا و صد در صد در مورد هر موضوعی توافق داشته باشیم».

او افزود: «ایالات متحده یک کشور مستقل است، اسرائیل نیز یک کشور مستقل است. اما من معتقدم که ما با مواضع ایالات متحده زمینه‌های مشترک بسیار بسیار بزرگی داریم. من فکر می‌کنم ایالات متحده بزرگترین دوست ما است و رئیس جمهور ترامپ دوست بزرگ اسرائیل است و ما با هم همکاری خواهیم کرد».

وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی همچنین خاطر نشان کرد که «هیچ رهبر دیگری در جهان» وجود ندارد که ترامپ بیشتر از نخست وزیر بنیامین نتانیاهو با او وقت گذرانده باشد.

همچنین ان بی سی نیز اعلام کرد بنیامین نتانیاهو در اظهارات اخیر خود گفت که هیچ اختلافی میان اسرائیل و ایالات متحده وجود ندارد. این در حالی بوده که در گزارشات ساعات قبل‌تر، این رسانه خبری کاملا متفاوت منتشر شده بود.

ان‌بی‌سی به نقل از منابع آگاه آمریکایی و دیپلمات‌های منطقه‌ای اشاره کرده بود که بنیامین نتانیاهو، در هفته‌های اخیر به‌شدت از اقدامات دونالد ترامپ، به خصوص تصمیم ترامپ برای صرف‌نظر از حمله به تأسیسات اتمی ایران ناراضی است و نتانیاهو این اقدامات را تهدیدی برای امنیت اسرائیل می‌داند.

گفتنی است یوهان واده فول -وزیر امور خارجه آلمان- که در روز مذاکرات به اسرائیل سفر کرده بود نیز اعلام کرد تروئیکای اروپایی با آمریکا و اسرائیل در این باره که جمهوری اسلامی ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد هم نظر است. او همچنین در سخنان خود به فعال کردن مجدد تحریم ها بر ایران اشاره کرد.

قابل ذکر است که عباس عراقچی طی مقاله‌ای که در روز یکشنبه در نشریه لوپوئن منتشر شد، فرانسه، بریتانیا و آلمان را که تروئیکای اروپایی معروفند را «ناظران منفعل» در مذاکرات ایران و آمریکا خطاب کرد که با سوء استفاده از مکانیسم ماشه به دنبال فشار دیپلماتیک بر ایران هستند. او همچنین در این مقاله خواستار آغاز فصلی نو در روابط ایران و اروپا شد.

خبرنگار: ماری ملکی

انتهای پیام/

کد خبر: 1267428

برچسب‌ها

وب گردی

وب گردی

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =