به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز؛ با حمله رژیم صهیونیستی به مراکز و تاسیسات هستهای ایران بار دیگر بحث خروج ایران از معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (NPT) به عنوان یکی از اقدامات اصلی جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است. در روز ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ نیز نمایندگان مجلس خبر از ارائه طرحی سه فوریتی برای خروج از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) دادند. روز دوشنبه ۲۶ خرداد نیز برای دقایقی خبر از رای مجلس به این طرح منتشر شد که بعدتر تکذیب شد.
بیشتر بخوانید؛
اسرائیل با ترور دانشمندان ما به سرمایه همه ملتها شبیخون زد/ آگاهی ملتها باعث نابودی صهیونیستها میشود
حساسیت این موضوع موجب شد تا مسئله را در گفتگویی با محمدحسن قدیری ابیانه سفیر سابق ایران در استرالیا و مکزیک و کارشناس سیاسی و بین الملل به بحث بگذاریم. آنچه در پی میآید نتیجه گفتگو ایسکانیوز با وی است:
همکاری ایران با آژانس باید تعلیق شود
قدیری ابیانه در پاسخ به اینکه آیا ایران باید از ان پی تی خارج شود یا خیر؛ به خبرنگار ایسکانیوز گفت: الان بهترین فرصت برای خروج از ان پی تی است. باید کلیه بازرسیها را قطع کنیم، همه دوربینها را جمع کنیم منتهی باید به گونهای موضع بگیریم که به ضرر کشورهای غربی باشد. باید اعلام کنیم با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی مراکز هستهایمان را مورد حمله قرار داده و حتی دبیرکل آژانس و شورای حکام این آژانس حاضر به محکومیت جدی اقدام صهیونیستها نشدند؛ در حالی که آژانس بیشترین بازرسی را از کشور ما داشت، همکاری با آژانس را تعلیق میکنیم.
این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: چون آژانس در مقایسه با نظارت شدید بر عملکرد ما، به بهانه اینکه رژیم صهیونیستی در ان پی تی عضویت ندارد و قوانین ان پی تی درباره آن اعمال نمیشود نظارتی بر این رژیم نداشته است برای همین ما همکاری با آژانس را معلق میکنیم. در واقع سیاست به خرج دهیم و به جای اینکه بگوییم از ان پی تی خارج میشویم لفظ تعلیق را استفاده میکنیم.
این کارشناس سیاسی اظهار کرد: همچنین باید بگوییم این تعلیق تا زمانی است که رژیم صهیونیستی به عضویت ان پی تی در بیاید و آژانس از مراکز آن بازدید و گزارش تهیه کند. یعنی توپ را در زمین رژیم صهیونیستی و حامیانش بیندازیم.
قدیری ابیانه درباره طرح سه فوریتی مجلس و لزوم اقدام رسمی مجلس در این باره بیان کرد: اگر مجلس اقدام به تصویب این طرح کند کاری مثبت انجام دادهاست که تاثیرات ارزشمندی خواهد داشت. اما دولت در زمان اجرای آن باید این مصوبه را آن گونه که شرح دادم اجرا نماید. یعنی سخن از تعلیق فعالیتهای آژانس در ایران باشد. بعد بگوییم اگر رژیم به عضویت ان پی تی دربیاید رفع تعلیق نیز قابل بررسی است.
دکترین هستهای ایران باید تغییر کند
این کارشناس افزود: اینکه دکترین هستهای ایران جز خروج از ان پی تی نیاز به تغییر دارد خودش یک بحث است. به نظر من در استراتژی ایران درباره به کارگیری سلاح هستهای باسد تغییری داده شود. باید فرض شود که رژیم صهیونیستی در ادامه جنایتش از سلاح هستهای استفاده کند در این شرایط ما هم باید بلافاصله اسرائیل را مورد حملات هستهای قرار دهیم که این جنبه بازدارنده دارد. ولی در مجموع تصمیم در این باره در اختیار مقام معظم رهبری است.
واکنش سازمانهای بینالمللی نسبت به حمله رژیم صهیونیستی به ایران بیعملی نیست بلکه یک عمل جانبدارانه از رژیم صهیونیستی است که دوگانگی و نابرابری را در سطح جهان به نمایش میگذارد.
وی با توجه به بیعملی سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی اتمی و حتی سازمان ملل در واکنش به حمله اسرائیل به ایران اظهار کرد: من واکنش این سازمانهای بینالمللی نسبت به حمله رژیم صهیونیستی به ایران را بیعملی نمیدانم. نداشتن یک واکنش جدی به این حمله خودش یک عمل جانبدارانه از رژیم صهیونیستی است که دوگانگی و نابرابری را در سطج جهان به نمایش میگذارند.
نمیتوان امید زیادی به اصلاح سازمان ملل داشت
این دیپلمات پیشین تصریح کرد: سخن از اصلاح این ساختارها با توجه به اینکه اصلاح ساختار سازمان ملل و شورای امنیت سازمان ملل نیاز به تایید دائم شورای امنیت دارد، چالش برانگیز است. اعضای شورای امنیت که از حق وتو برخودار هستند که مانعی برای اصلاحات ساختاری هستند. برای همین نمیتوان امید زیادی به این سازمان ملل داشت. در حالی که این سازمانها باید خواست عمومی ملتها را در نظر بگیرند.
قدیری ابیانه در ادامه گفت: این نابرابری است که فرانسه و انگلیس با جمعیتی حدود ۶۰ میلیون نفر حق وتو دارند اما هند، کل آمریکای لاتین، آفریقا و جهان اسلام فاقد این حق است. باید معیارها را عوض کرد. به جای اینکه ملاک برخورداری از حق وتو، داشتن بمب اتم باشد باید تعداد جمعیت کشورها را ملاک قرار داد. باید این ایده را مطرح کنیم. اما در کل امیدی به این سازمانها نیست.
وی تاکید کرد: به قول حضرت امام (ره) اگر هر یک از کشورهای برخوردار از حق وتو هر جنایتی مرتکب بشوند یا موجودیتی مانند رژیم صهیونیستی که تحت حمایت آنها است هر اقدامی را انجام دهد نمیتوان آنها را در شورای امنیت سازمان ملل محکوم کرد. به هر حال این وضعیت موجود دنیا است.
سفیر سابق ایران در استرالیا و مکزیک عنوان کرد: این وضع جاری و مرسوم بینالمللی است که حقیقت سازمانهای بین المللی از جمله آژانس را نیز شکل میدهد. فقط پنج تا دولت هستند که میتوانند از این حق وتو در شورای امنیت استفاده کنند. کما اینکه شوری امنیت سازمان ملل نتوانست راجع به جنگ روسیه و اوکراین نیز موضع بگیرد چون روسیه حق وتو داشت فردا اگر چین نیز به تایوان حمله کند باز هم این شورا نمیتواند موضع بگیرد. یا اینکه آمریکا، فرانسه و انگلیس بارها و بارها از حق وتو به نفع رژیم صهیونیستی و به نفع جنایتهای آن استفاده کرده است.
آژانس انرژی اتمی با رژیم صهیونیستی علیه ما همکاری کرده است
این دیپلمات پیشین درباره پیامدهای عضویت و خروج ایران از ان پی تی گفت: بالاخره ما عضو ان پی تی بودیم و الان سایتهای هستهای ما مورد حمله قرار گرفته است و این خلاف قوانین بینالملل است. یعنی باید آژانس و شورای حکام در این باره رژیم صهیونستی را محکوم میکردند. اما در مقایسه با سختگیریهایی که درباره ایران داشتند درباره اسرائیل با تساهل و مدارا برخورد میکنند.
قدیری ابیانه در ادامه با بیان این که ما حمایتی از این سازمانها ندیدیم، افزود: برای همین باید تا زمان عضویت رژیم صهیونیستی در ان پی تی و انجام بازرسیها و انتشار گزارشات سازمان بینالمللی انرژی هستهای تعهداتمان را نسبت به این سازمان تعلیق کنیم، یعنی موکول به محال کنیم. یعنی دیگر اجازه بازرسی ندهیم؛ دوربینها جمع شوند. بگوییم اگر این بازرسیها از رژیم صهیونیستی انجام شد ما رفع تعلیق را در دستور کار قرار میدهیم و بررسی میکنیم.
وی با بیان این که طبق قواعد و مقررات این سازمان باید از کشورهای عضو در جهت رسیدن به مواهب صلح آمیز هسته ای حمایت کند و آنها را یاری دهد، گفت: اما در رابطه با ما نه تنها یاری نکرده است بلکه تا توانسته است کارشکنی هم کرده و اطلاعات ما را در اختیار سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی بیگانه از جمله سی آی ای و موساد و اینها قرار داده است.
قدیری ابیانه در پایان تصریح کرد: ترور دانشمندان هستهای ما که این روزها انجام شد نتیجه همین همکاری پنهان آژانس انرژی هسته ای با این سازمانها است. اطلاعاتی که اخیرا جمهوری اسلامی ایران از رژیم صهیونیستی به دست آورده است نیز نشان میدهد که دبیرکل و آژانس با رژیم صهیونیستی علیه ایران همکاری داشتند.
انتهای پیام/
خبرنگار: سمیه زمانی
نظر شما