به گزارش خبرنگار بین الملل ایسکانیوز، دو روز پیش از برگزاری نشست ناتو در لاهه، ژاپن اعلام کرد که در این نشست شرکت نخواهد کرد؛ تصمیمی که از سوی بسیاری از ناظران، نشانهای از نارضایتی فزاینده توکیو نسبت به سیاستهای اخیر واشنگتن تعبیر شد. این دلخوری تنها به موضوعات اقتصادی، از جمله تعرفههای اعلامی دونالد ترامپ علیه کالاهای ژاپنی، محدود نمیشود، بلکه به مواضع جنجالی او درباره جنگ در ایران نیز مربوط است.
بیشتر بخوانید:
ایران برای بازدارندگی به سلاح هستهای نیاز دارد / احتمال نقض آتشبس از سوی اسرائیل جدی است
ژاپن روز دوشنبه اعلام کرد که شیگرو ایشیبا -نخست وزیر ژاپن- برنامههای خود برای شرکت در اجلاس این هفته ناتو را لغو کرده است و به دیگر کشورهای هند و اقیانوسیه پیوسته که میگویند رهبرانشان در این اجلاس شرکت نخواهند کرد و سوالاتی را در مورد همکاریهای منطقهای آینده مطرح کردهاند.
وزارت امور خارجه ژاپن تنها سه روز پس از اعلام حضور ایشیبا در نشست لاهه برای «تأکید مجدد به متحدان ناتو و دیگران مبنی بر جداییناپذیر بودن امنیت یورو-آتلانتیک و هند-اقیانوسیه»، لغو سفر ۲۴ تا ۲۶ ژوئن ایشیبا را اعلام کرد.
البته وزارت امور خارجه ژاپن اعلام کرد که «شرایط مختلفی» منجر به لغو این سفر شده و وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که در مورد لغو این سفرها اظهار نظری ندارد و کاخ سفید نیز به درخواست اظهار نظر پاسخی نداد. کره جنوبی نیز در کنار ژاپن از حضور در این نشست خودداری کرد.
ژاپن و کرهجنوبی عضو رسمی ناتو نیستند، چون خارج از محدوده جغرافیایی آتلانتیک شمالی قرار دارند، اما بهعنوان «شریک جهانی» با ناتو همکاری میکنند. از سال ۲۰۲۲، با افزایش نگرانیهای امنیتی در آسیا، این دو کشور به برخی نشستهای ناتو بهعنوان ناظر یا شریک استراتژیک دعوت میشوند تا در زمینههایی مانند امنیت سایبری، تهدیدات منطقهای و همکاری دفاعی مشارکت داشته باشند. غیبت آنها در اجلاس اخیر ناتو مربوط به همین جایگاه دعوتشده است، نه بهعنوان عضو دائم.
رویترز نوشت این تصمیم پس از آن گرفته شد که دونالد ترامپ -رئیس جمهور آمریکا- به جنگ هوایی اسرائیل علیه ایران پیوست و احتمال سرنگونی دولت تهران را مطرح کرد.
باید گفت به طور کلی ژاپن به طور سنتی روابط نسبتا خوبی با ایران داشته و اغلب به عنوان پلی غیرمستقیم با غرب عمل کرده است. شینزو آبه، نخست وزیر سابق، حتی در سال ۲۰۱۹ از آنجا بازدید کرد.
ژاپن همچنین به شدت به نفت خاورمیانه وابسته است. اگر تنگه هرمز در طول جنگ ایران و اسرائیل مسدود میشد، همانطور که ایران تهدید به انجام آن میکرد، این کشور به شدت تحت تأثیر قرار میگرفت.
همچنین برخلاف واکنش بریتانیا و استرالیا که هر دو از این حملات حمایت کردند، دولت ایشیبا تعهد خود به رعایت قوانین بینالمللی و نظم جهانی مبتنی بر قوانین را در اولویت قرار داد.
علاوه بر این موارد در نشست ناتو در لاهه، دونالد ترامپ ضمن مقایسه حملات علیه سایتهای اتمی ایران با بمباران هیروشیما و ناگازاکی، گفت ترامپ در این اجلاس گفت: «من نمیخواهم از مثال هیروشیما استفاده کنم، نمیخواهم از مثال ناکازاکی استفاده کنم، اما این اساسا همان چیزی بود که به یک جنگ پایان داد. این به جنگ [اسرائیل و ایران] پایان داد.
این اظهارات واکنشهایی در محافل سیاسی و رسانهای ژاپن برانگیخت، چرا که مقایسه با هیروشیما و ناگازاکی برای جامعه ژاپنی موضوعی بهشدت حساس و رنجآور است. اگرچه تاکنون بیانیه رسمی از سوی دولت ژاپن منتشر نشده، اما برخی رسانههای بینالمللی از احتمال شکلگیری «ناراحتی سیاسی» در پی این اظهارات سخن گفتهاند.
علاوه بر این موضوعات رسانههای ژاپنی گزارش دادند که ایشیبا این سفر را لغو کرده است زیرا دیدار دوجانبه با دونالد ترامپ و همچنین دیدار با چهار شریک ناتو در منطقه هند-اقیانوسیه (استرالیا، نیوزیلند، کره جنوبی و ژاپن) بعید به نظر میرسد.
البته ایوایا _وزیر امور خارجه ژاپن_ همچنان نماینده این کشور در این نشست است و تمایل خود را برای تقویت روابط امنیتی با ناتو نشان داد.
با این حال، عدم حضور ایشیبا نشان میدهد که ژاپن پس از تعرفههای شدید واشنگتن علیه ژاپن و همچنین پیامهای ضد و نقیض رئیس جمهور آمریکا در مورد اتحاد نظامی چند دههای این دو کشور، چه دیدگاهی نسبت به رابطه خود با دولت ترامپ دارد.
سیاست تعرفهای ترامپ، عامل اصلی اختلاف بین آمریکا و ژاپن است. ایشیبا تلاش کرد روابط با دولت ترامپ را به خوبی آغاز کند.
او پس از بنیامین نتانیاهو_ نخست وزیر اسرائیل_ دومین رهبر جهان بود که با ترامپ در کاخ سفید دیدار کرد.
اما تعرفههای ترامپ باعث اعمال نرخ تنبیهی ۲۵ درصدی بر خودروهای ژاپنی و ۲۴ درصدی بر سایر واردات ژاپنی شد. این تعرفهها در حال حاضر تأثیر نامطلوبی بر اقتصاد ژاپن دارند و صادرات خودرو به ایالات متحده در ماه مه در مقایسه با سال گذشته ۲۵ درصد کاهش یافته است.
اشش دور مذاکره پیشرفت چندانی نداشته است، زیرا دولت ایشیبا بر معافیت کامل از تعرفهها اصرار دارد.
همچنین ژاپن از سوی دولت ترامپ برای افزایش هزینههای دفاعی خود تحت فشار بوده است. به گزارش فاینشنال تایمز، توکیو اجلاس بین وزرای دفاع و امور خارجه ایالات متحده و ژاپن را به دلیل این درخواست لغو کرد.
علاوه بر این رسانه ها اینگونه تحلیل کرده اند که فشارهای سیاسی داخلی فزایندهای بر ایشیبا وجود دارد تا در برابر ترامپ که در میان مردم ژاپن به شدت نامحبوب است، محکم بایستد.
گفتنی است علاوه بر ژاپن و کره، نخستوزیر استرالیا_ نیز اعلام کرد رهبر رسمی کشور در این اجلاس شرکت نمی کند و در نهایت نمایندهاش در این نشست حضور پیدا کرد.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما