ناهید سمیعی: اینجا آلاشت است 35 کیلومتری جاده سوادکوه به تهران. هنگامی که جاده پزپیچ و خم آلاشت را به سمت بالا طی می کنید در مه گم می شوید ... هیجان انگیز است مگر نه؟ جنگلی پنهان در میان مه...
آلاشت شناسی
آلاشت یکی از شهر های شهرستان سوادکوه در استان مازندران و زادگاه رضا شاه پهلوی و پسرش محمد رضا شاه پهلوی است . خوشبختانه وجود امکانات رفاهی، جادهی خوب و پمپ بنزین، سفر را به بدخلقها هم شیرین میکند! اگر به آلاشت رفتید به غیر از مسیرهای اطراف سراغ سه چیز را بگیرید: مسجد زیبا و بزرگ آلاشت که در دورهی پهلویها ساخته شده و دو خانهی قدیمی که مربوط به اجداد رضاشاه است. در اطراف آلاشت هم میتوانید از امامزاده حسن، ارتفاعات جنگلی و جادههای زیبای جنگلی لذت ببرید.
با ورود به شهر با یک دو راهی مواجه می شویم که یکی از این راه ها به امام زاده حسن یا به قول محلی ها "سرکوه" می رود و راه دیگر به داخل شهر و روستاهای سواد رودبار،هلی چال ،چرات و...
گویش و شغل مردم آلاشت
زبان محلی "ساتروآر" و هلی چال و چرات و….است. روستای سواد رودبار یا در زبان محلی "ساتروآر" از دو قسمت پایین محله و بالا محله تشکیل شدهاست که شغل مردم آن دامپروری است و درگذشته به کشت گندم نیز میپرداختند ولی امروزه سیب زمینی و چغدر کشت اصلی آن است.
اقتصاد
صنایع دستی آلاشت و دست بافته های بانوان آلاشتی که شامل انواع جاجیم ،جوراب و ... میباشد،شهرت جهانی دارد.
معماری آلاشت
خانهها عموماً خشتی و سقفها تخته پوشند. قبل از ورود به شهرآلاشت محلهای وجود دارد که نزد مردم آن به نام کاربار معروف است. دراین محلهٔ کوچک تاسیسات مهمی از قبیل پمپ بنزین هواشناسی هتل ورصد خانه وجود دارد پمپ بنزین در سال ۱۳۵۰ ساخته شده است. بعد از کاربار و درنزدیکی شهر آلاشت جایی به نام کاربار تپه سر قراردارد که از آن به نام پاتوق شبهای مردم الاشت نیز یاد میشود که اهالی آلاشت شبهای تابستان دراین مکان در کنار یکدیگر جمع میشوند و گپ میزدند. بعد از کاربار تپه سر به دوراهی میرسیم که راه سمت راست که سربالایی هم هست به فروشگاه مسجد شهرداری مخابرات و روستاهای زیحون و سواد رودبار ختم می شودوراه سمت چپ هم که سر پایینی است به شهر آلاشت و موزه مردم شناسی (زادگاه رضاشاه) وروستاهای چرات وانندختم میشود بعلاوه اغلب کوچهها سنگفرش شدهاند. آب آشامیدنی آلاشت از چشمهای به نام «هری خامه» تامین میشود که به اعتقاد اهالی خاصیت دارویی دارد.
کوچه های باریک شهر
شهر آلاشت بسیار تمیز می باشد و در هیج کجا آشغالی نمی بینید مگر در سطلهای زباله ، شاید این هم از نظم و انظباط و تمیزی به ارث برده از رضا شاه پهلوی باشد .
خانه های قدیمی شهر که زیاد هم می باشند ، خشتی با سقف چوبی هستند و دارای قدمت زیادی اند و بر روی دروازه های چوبی خانه ها ،پلاک مبارزه با مالاریا و تابلو بهداشت زمان شاه دیده می شوند.
رصد خانه
رصد خانه آلاشت پر است از تصاویر نجومی که تو را به کهکشان ها می برد وشوق دیدن آسمان شب های پر ستاره با تلسکوپ های قوی ستاره شناسی تو را وا می دارد که شب را در اینجا اتراق کنی.
مجموعه رصدخانه و آسمان نمای آلاشت با نام رصدخانه آیت الله صالحی مازندرانی به عنوان نخستین رصدخانه آماتوری استان مازندران و منطقه حاشیه دریای خزر با هدف ایجاد طرحی آموزشی و افزایش جاذبه های تفریحی و توریستی در سال 1386 بوسیله شهرداری آلاشت روی یکی از تپه های این شهر بنا شده است.
در این رصدخانه تلسکوپ 14 اینچ LX200R زیر گنبدی به قطر 4 متر نصب شده است. از دیگر امکانات مجموعه می توان به آسمان نما، ترازوی نجومی، مجموعه کامل نرم افزارها، کتب و عکس و پوسترهای اخترشناسی، اتاق رایانه و سالن همایش اشاره کرد.
ویژگی منحصر به فرد اقلیمی شهر آلاشت نظیر ارتفاع زیاد از سطح دریا، نداشتن آلودگی هوا و آلودگی نوری، داشتن آسمانی صاف و بدون غبار، این مرکز را به بهشتی برای منجمان و رصدگران تبدیل کرده است.
رصد خانه آلاشت شبهای 5شنبه برای بازدیدعموم آزاد است. جهت هماهنگی و کسب اطلاع می توانید با شهرداری آلاشت به شماره تماس: 5332084- 0124 تماس حاصل کند.
مسجد امام حسین شهر آلاشت
مسجد امام حسین شهر آلاشت، ساخته دست هنر و معماری استادان ایرانی که با معماری خاص خود چون نگین انگشتری در شهر می درخشد.این مسجد دارای حیاطی وسیع با گل کاری های زیبا و مناره هایی بزرگ با معماری هندسی خاصی است که درسال 1352 بنا شده و برای مردم این منطقه بسیار با اهمیت می کند.
اهمیت تاریخی، موزه مردم شناسی
آلاشت به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، کمتر مورد توجه فاتحین ایران بودهاست. این شهر کوچک، محل تولد رضاشاه است. خانهای که رضاشاه در آن به دنیا آمد، خانه ای که رضاشاه در آن به دنیا آمد، خانه عموی رضا شاه است " 24اسفند1256" که به غلط در برخی از وبلاگها و سایت ها به منزل رضا شاه تعبیر می شود، در حال حاضر موزه و در حال حاضر موزه مردم شناسی است و عموم مردم می توانند از آن بازدید کنند.
منابع آب
رود خانه چرات "روآر" در 5/1 کیلومتری جنوب این منطقه جریان دارد و در نهایت به رود تالار می ریزد. رودخانه چرات که معروف به روآر است از کوه های خوزنک پرخیان و خوز از سلسله جبال البرز سرچشمه می گیرد وبه سمت شهر زیراب و شیرگاه ونهایتا به سمت دریای خزر می رود..
پوشش گیاهی
آلاشت از پوشش کوهستانی جنگلی متنوعی برخوردار بود که از این میان می توان به درختان جنگلی و میوه ای چون تلکا ـ زالزالک ـ ازگیل ـ زرشت ـ ترنج ـ سف ـ ممرز ـ مرس ـ موزی ـ سنوبر ـ سرو ـ کاج ـ سیتی ـ آلوچه ـ آلو ـ سیب ـ گلابی ـ گیلاس ـ گردو ـ آلبالو ـ شاه توت ـ زرد آلو و هلو و ... نام برد .
همچنین رویش گیاهان دارویی همچون بنفشه ـ گل پامچال به زبان محلی بچابچا ـ گل گاوزبان ـ آویشن کوهی ( آشمک ) و سایر گیاهان خودرو متعلق به این اقلیم کوهستانی است .
حیات وحش
در میان جانوران و حیوانات خاص اقلیم می توان به پرندگانی چون کبک ـ قرقاول ـ کبوتروحشی - عقاب ـ کلاغ سیاه ـ ایه ـ شکلوم ـ ... و چهار پایانی چون ببر ـ پلنگ ـ گوزن ـ بز کوهی ـ خر گوش ـ گرگ ـ روباه و... اشاره کرد.
مراکز اقامتی برای مسافران آلاشت
شهرداری آلاشت با هدف توسعه گردشگری و تسهیل در شرایط اقامتی در این شهر، اقدام به احداث واحدهای ویلایی در قالب سوییتهای مبله و معمولی کرده است. از آنجایی که در حال حاضر هیچ مهمانسرا و یا هتلی در شهر فعال نیست، سوییتهای شهرداری مکان مناسبی هستند که مسافران می توانند با آسودگی از آن استفاده کنند.
وجه تسمیه شهر آلاشت
واژه آلاشت به لحاظ مضمونی شاید از قدیمی ترین نام های مکان در منطقه سوادکوه باشد البته این واژه به سه شکل «آلاشت»،«اِلاشت» و«اَلاشت» تلفظ می شود و جالب آن است که هر سه شکل آن به کار می رود.مردم این منطقه به گویش محلی آن را «اِلاشت» تلفظ می کنند اما بر اساس تحقیقات انجام شده کلمه«اِلاشـت» از زمانی به «آلاشت» تبدیل شد که ماموران ثبت احوال به غلط در شناسنامه های مردم وپس از ان سازمان جغرافیایی ارتش کلمه«آلاشت» را نوشتند وبعد ازآن نام این منطقه در کتاب ها به عنوان زادگاه رضاشاه نوشته شد که باز با املای آلاشت ذکر گردیده است،بر این اساس امروزه نسل جدید فارسی زبانان –نه آنهایی که با گویش تبری صحبت می کنند این واژه را آلاشت تلفظ می کنند.
اَلاشت به معنی آشیانه عقاب :اَل+ شت. اَل=عقاب و اشته=آشیانه .جالب است بدانید که مردم آلاشت به عقاب «اَلّه» هم می گویند. س آلاشت به معنی مکانی است که آشیانه عقاب بود ویا عقابها در آنجا می نشستند یعنی ارتفاع این منطقه در حدی است که آشیان عقاب ها است.
عقاب هنوز هم در آلاشت فراوان دیده می شود.
قیمت و امکانات یک تور تفریحی درتابستان 95 به شرح زیر است :
توضیحات |
قیمت |
خدمات تور |
جاذبه |
مدت اقامت |
عنوان |
نحوه استقرار افراد در اتاق یا چادر بستگی به ترکیب نفرات تور دارد ، آژانس تعهدی در قبال در اختیار قرار دادن اتاق یا چادر اختصاصی برای افراد متاهل ندارد |
هزینه برای هر نفردر خانه محلی 280000هزار تومان،هزینه برای هر نفر در کمپ 220000هزار تومان است |
یک وعده صبحانه بصورت منوی باز در رستوران ، دو وعده نهار گرم در رستوران ، یک وعده شام کمپینگ عصرانه ، بیمه ، راهنما ، وسیله نقلیه توریستی ، اقامت در چادر |
بازدید ازروستای آلاشت، موزه مردم شناسی، کارگاه صنایع دستی آلاشت |
2روزه |
پردیسان تور |
داروشخصی،کارت شناسایی، کرم ضد آفتاب،کفش پیاده روی،یک دست لباس اضافه،زیر انداز،یک وعده غذای سبک قابل حمل در کوله، دفترچه بیمه،کلاه و عینک آفتابی، لباس مناسب فصل |
هزینه برای هر نفر 77000 هزار تومان است |
یک وعده صبحانه ، راهنما ، وسیله نقلیه توریستی |
بازدید از روستای آلاشت، موزه مردم شناسی، کارگاه صنایع دستی آلاشت، پیاده روی تا آبشار ورسک |
1روزه |
تور آرند گشت |
20103