به گزارش ایسکانیوز و به نقل از روابط عمومی دانشگاه شریف؛ دکتر حسین اسدی رییس مرکز محاسبات راجع به زیرساختهایی که در مرکز وجود دارد گفت: مرکز از حدود سه سال پیش تحولات جدی را شاهد بود. زیرساخت مرکز داده دانشگاه جزء سه زیرساخت برتر در سطح دانشگاه های کشور است و در سطح تجاری نیز جزء 10 زیرساخت اول کشور محسوب میشود.
وی گفت: پیش از این ما در مباحث مختلفی ضعف داشتیم که هم اکنون هم از لحاظ برقی و ژنراتورهایی که داخل مجموعه استفاده شده و هم از لحاظ ارتباطاتی که دانشگاه با بیرون دارد بسیار غنی شده است و این کمک می کند که سرویس بسیار بهتری به اساتید، کارکنان و اعضای هیات علمی ارائه بدهیم و از طرفی ظرفیت مازاد خود را به صورت سرویس تجاری به بیرون دانشگاه ارایه کنیم.
دکتر اسدی در ادامه افزود: هم اکنون این مرکز دارای 3 دیتا سنتر در دانشگاه است که دیتا سنتر اصلی ظرفیت تقریبی 60 رک را دارا می باشد. در کنار آن یک دیتا سنتر فرعی داریم که برای کاربردهای خاص از آن استفاده می شود و بخشی از آن اجاره داده شده و درآمدزایی خوبی را برای این مرکز ایجاد نموده است و یک دیتا سرور پشتیبان هم وجود دارد که در طبقه زیرزمین کتابخانه مرکزی ایجاد شده است که اگر احیاناً اتفاقی برای دیتا سنتر اصلی افتاد بتوانیم پیوستگی ارایه خدمات این مرکز را داشته باشیم.
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه خاطر نشان کرد: پیش از این، بیشتر در موضوعات زیرساختی فعالیت میشد و از حدود 7 ماه گذشته تا کنون ما در بحث تجهیزات و سرویس اقداماتی انجام داده ایم که از جمله مهم ترین آنها می توان به بهبود وضعیت ایمیل، اینترنت، سرویس پردازش سریع (HPC)، و سرورهای مجازی و فضای ذخیرهسازی نام برد.
وی گفت: ظرفیت ذخیره سازی ایمیل دانشگاه که برای اساتید در نظر گرفته شده است هم اکنون 30 گیگا بایت می باشد که تقریباً دو برابر ظرفیت ذخیره سازی سرویس هایی همچون جی میل است و از لحاظ واسط گرافیکی نیز نسبت به قبل تغییرات خوبی را در آن ایجاد کردیم و در کل سطح رضایتمندی نسبی در سطح دانشگاه نسبت به موضوع ایمیل دانشگاه شاهد بودیم.
وی در مورد سرویس های دیگر دانشگاه افزود: سرویس پردازش سریع (HPC) نیز از حدود یک سال پیش پایه گذاری شد که به دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اساتید این خدمت ارائه می شود و با برنامهریزیهای انجام شده ظرفیت این سرویس تا چند ماه آینده به دو برابر افزایش خواهد یافت تا نیاز پردازشی اساتید و دانشجویان جهت انجام تحقیقات کاربردی و بنیادی را داخل دانشگاه فراهم کنیم.
دکتر اسدی گفت: سرویس HPC ما در حوزه ذخیره سازی مشکل جدی داشت و هم اکنون امکان ذخیره سازی را نسبت به سال گذشته به 20 برابر افزایش دادیم و توان پردازشی هم طبق برنامه تا آخر سال جاری حداقل به 2 برابر افزایش خواهد یافت.
وی افزود: رویکرد مهم مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات بهره گیری از ظرفیت داخل و استفاده از محصولات بومی تولید کشور است. به طور مثال: قبلا از سامانهی ذخیرهسازی داده شرکت EMC که یک محصول خارجی است با ظرفیت 20 ترابایت استفاده می شد که هم اکنون از محصولات تولیدی دانشگاه صنعتی شریف با ظرفیت معادل 500 ترابایت فضای ذخیره سازی برای خدماتی از قبیل ایمیل، سرور مجازی و HPC استفاده میشود. ضمناً از پلتفورمهای بومی تیم های فناور دانشگاه که در مراکز رشد دانشگاه شریف مستقر هستند نیز استفاده می کنیم که هم به دانشجویان و اساتید دانشگاه سرویس ارایه نماییم و هم به صورت تجاری به بیرون از دانشگاه خدمات ارایه شود.
وی راجع به سرویسهای اصلی که داخل دانشگاه وجود دارد توضیح داد و افزود: سرویس اینترنت نسبت به سال گذشته از لحاظ پهنای باند و حجم ترافیک دو برابر افزایش یافته و بهبود خوبی از منظر کمی و کیفی برای کاربران دانشگاه ایجاد شده است. زیرساخت مجازی نیز خدمت دیگری است که به همه معاونت ها و دانشکده ها ارائه می کنیم که برای مثال می توان به سرویس معاونت آموزشی تحت عنوان استودیو شریف که اخیراً افتتاح شد اشاره کرد که تمامی زیرساختهای آن توسط این مرکز ظرف مدت بسیار کوتاه راهاندازی شده و در اختیار معاونت آموزش قرارگرفت و ما آمادگی این را داریم که این سرویس را به صورت کاملاً رایگان و با خدمات پشتیبانی در اختیار سایر معاونت ها و دانشکده ها نیز قرار دهیم.
مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه در ادامه گفت: سرویس HPC همان سرویس مرکز پردازش سریع دانشگاه است که سرمایه گذاری جدی بر روی آن انجام شده و هم اکنون بیش از 1000 کاربر از دانشکده های مختلف از این سرویس بهره برداری می کنند و برنامه ریزی خوبی شده تا این سرویس طی چند ماه آتی بهبود یابد.
وی در مورد خدمات بیرون از دانشگاه نیز خاطر نشان کرد: :ظرفیت اضافی که وجود دارد به صورت تجاری به خارج از دانشگاه ارائه می کنیم و برای شروع این کار هم با سرویس های سرور مجازی و سرویس هممکانی (Collocation) و سرویسهای ابری IaaS و PaaS شروع کردیم و در آمدی که امسال از این راه بدست آوردیم به 4 برابر رسانده ایم و به دنبال افزایش در آمد از این راه نیز هستیم و در فکر ارائه ظرفیت اضافی HPC تا سال آینده به خارج از دانشگاه می باشیم.
دکتر اسدی افزود: سرویس IaaS و PaaS که به صورت مشترک بین این مرکز و پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته دانشگاه تجاری سازی شده و در حال ارائه خدمات است و یک سرویس دیگری هم به نام ذخیرهسازی ابری (Cloud Storage) ظرف دو ماه آینده راه اندازی خواهد شد و به صورت مشترک بین این مرکز محاسبات و پژوهشکده و یکی از شرکت های زیر مجموعه دانشگاه به صورت تجاری ارائه خواهد شد. مهم ترین نکته ای که این خدمات تجاری دارد این است که درآمدزایی برای مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات ایجاد میکند و ما می توانیم از محل در آمد های آن تجهیزات مورد نیاز را خریداری کنیم و با کیفیت بالاتری خدمات داخل و بیرون از دانشگاه را ارائه دهیم.
وی در پاسخ به این سوال که در مجموع اقدامات شما چه میزان صرفه جویی را سبب می گردد، گفت: یکی از رویکردهایی که در شورای فناوری اطلاعات اتخاذ شده این است که تمامی خدمات مرتبط با فناوری اطلاعات توسط این مرکز ارائه گردد. حال تصور بفرمایید که چنین مرکزی در دانشگاه وجود نداشته باشد. در اینصورت هر یک از معاونت ها و دانشکده ها مجبور خواهند بود برای سرویس های خوب یک دیتا سرور کوچک تعریف کنند که در این صورت هزینه برق، خرید سرور، خرید تجهیزات، هزینه نگهداری سرورها و خدمات پشتیبانی مبلغ هنگفتی را تحمیل می کند که خوشبختانه با وجود زیرساخت مجازی که مرکز محاسبات بالا آورده حداقل هزینه دانشگاه در حوزه فناوری اطلاعات در حد 80 درصد کاهش یافته است.
وی در پایان به موضوع کار آفرینی در حوزه IT هم اشاره کرد و گفت: رویکرد جدی ما در سال اخیر هم افزایی با شرکت های دانش بنیان داخل و خارج از دانشگاه بوده است که در همین راستا این مرکز به صورت داوطلبانه یک فضای فیزیکی در اختیار مرکز رشد قرار داده تا به تیم هایی که زیر مجموعه مرکز رشد هستند و درحوزه فناوری فعالیت می کنند خدمات رایگان داده شود تا امکان رشد این شرکت ها فراهم گردد تا سرویس آنها به مرحله پختگی برسد.
وی در خاتمه گفت:خوشبختانه مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات وارد فازی شده که توانایی این را دارد که هم سرویس خوب به دانشگاه ارائه کند و هم محل درآمد خوبی برای دانشگاه کسب نماید و می تواند چشم انداز جدیدی برای دانشگاه ایجاد نماید و با توجه به این موضوع که ماهیت تمامی رشته های این دانشگاه فنی بوده و به نوعی با موضوع فناوری اطلاعات گره خورده است و با نگاه ویژه ای که از سوی ریاست محترم دانشگاه به این بخش هست بنده امیدوارم تا چند سال آینده بخش زیادی درآمدزایی از سوی این مرکز برای دانشگاه ایجاد نماید.