گاوخونی خشک شد، زاینده‌رود را دریابیم/ تالاب‌ها نقش حیاتی در حیات وحش و طبیعت ایران دارند

یک کارشناس محیط زیست گفت: تالاب گاوخونی بخاطر بی‌توجهی خشک شد ولی نکته اساسی و قابل توجه در محیط زیست مرکز ایران زاینده رود است ولی متاسفانه گویا عمده برنامه‌ریزی‌ها و توجه‌ها به اطراف زاینده‌رود است که آب را نوار اطراف اصفهان که فضای سبز مصنوعی است هدایت کرده تا منطقه حاشیه‌ای سرسبز باقی بماند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، چندی پیش حسین اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: بر اساس تصاویر ماهواره ای، تالاب گاوخونی صد در صد خشک است و شاید دو یا سه درصدِ قسمت شمالی آن کمی مرطوب باشد.

افزایش غلظت گرد و غبار کشور در بهار

تقارن این رویداد با هفته محیط زیست، دلیلی شد تا به سراغ اسماعیل کهرم کارشناس محیط زیست رفته تا عواقب ناشی از این اتفاق برای منطقه چه بسا محیط زیست کل کشور را جویا شویم.

اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار اجتناعی ایسکانیوز درباره بحران های احتمالی ناشی این اتفاق برای کل منطقه مرکزی ایران از جمله استان اصفهان گفت: گاو خونی بخاطر موقیت خاص خود که در مرکز ایران قرار گرفته است که در واقع ماهیتی همانند استراحت گاه بین راهی برای پرنده های مهاجر دارد. این پرندگان از شمال کشور وارد ایران می‌شوند و به سمت جنوب ایران مهاجرت می کنند یا شمال آفریقا مقصد نهایی این پرندگان است.

وی افزود: تالاب گاوخونی بخاطر بی توجهی خشک شد ولی نکته اساسی و قابل توجه در محیط زیست مرکز ایران زاینده رود است که آب این تالاب گاوخونی را احیا می کند ولی متاسفانه گویا عمده برنامه ریزی ها و توجه ها به اطراف زاینده رود است که آب را نوار اطراف اصفهان که فضای سبز مصنوعی است هدایت کرده تا منطقه حاشیه ای سر سبز باقی بماند.

کهرم ادامه داد: در حالی قسمت اعظم وظیفه زاینده رود خروجی آن که به سمت تالاب گاو خونی می رود، است. چون این تالاب تعداد زیادی پرنده مهاجر و ساکن، خزندگان و پوشش گیاهی را در خود نگه داری می کند.

کارشناس محیط زیست با اشاره به اینکه این پارمترهای زیستی در کنار هم یک بافت اکولوژیکی هستند که منطقه منحصر به فردی را تشکیل می‌دهد بیان کرد: این منطقه می تواند مرکزی بزرگ برای مطالعات بافت گسترده ای از موجودات که در کشور زیست می کنند، باشد.

وی ادامه داد: با نابودی تالاب صد درصدر تمامی این بافت زیستی نابود خواهد ش زیرا این تالاب خیلی حساس است به گونه ای که مرگ پرنده ها در این منطقه کاملا مشهود است با ورود تورهای پرندگان به این منطقه بعد از طی مسافت بسیار انتظار غذا و آب را دارند ولی با حاصل نشدن مایحتاج آن ها شاهد مرگ و میر بالای این پرندگان هستیم.

کارشناس محیط زیست بیان کرد: مرگ پرندگان در این منطقه موجب مرگ باقی حیوانات از قبل روباه که از لاشه این پرندگان تغذیه می کنند نیز می شود و به صورت زنجیر وار شاهد معضلات روز افزون در این منطقه خواهیم بود.

وی در خصوص بیماری زا بودن این اتفاق برای ساکنین آن منطقه نیز گفت: تا کنون در این خصوص اتفاق خاصی رخ نداده است و برای انسان ها حساسیت یا بیماری آسیب زایی به وجود نیاورده است. ولی در کل خشک شدن تالاب های ایران یکی پس از دیگری می تواند به چالشی جدی برای پایداری و انسجام تنوع زیستی آن منطقه تبدیل شود.

کهرم در خصوص تبدیل شدن این تالاب به مرکز گرد و غبار در قسمت مرکزی ایران گفت: این منطقه می تواند به کانون مستعد خیرش گرد و خاک تبدیل شود اما این تالاب وسعت زیادی ندارد که بتواند استان های مجاور را هم دچار مشکل کند.

وی در پایان افزود: ۲۵۲ تالاب در ایران وجود دارد که نقش حیاتی در حیات وحش و طبیعت ایران ایفا می کنند و هرکدام به نوبه خود بسیار مهم هستند و تمام آنچه ما از آن به عنوان محیط زیست نام می بریم وابسته به این تالاب ها است ولی متاسفانه هر روز خبری در خصوص خشک شدن یا انتقال آب یکی از این تالاب ها می شنویم که با توجه به این اتفاقات تکرای در کشوریقینا تا ۱۵ سال دیگر ما چیزی با نام تالاب بین المللی در کشور نخواهیم داشت. محیط زیست واژه ایست که در کشور مغفول مانده است.

به گزارش ایسکانیوز، تالاب گاو خونی یکی از ۲۵۲ تالاب موجود در کشور است که در جنوب شرقی استان اصفهان و در شرق شهرستان ورزنه استان اصفهان واقع شده و زاینده‌رود به آنجا می‌ریزد. تالاب گاوخونی یکی از تالاب‌های مشهور در جلگهٔ مرتفع مرکزی ایران به‌شمار می‌آید. این باتلاق همچنین پناهگاهی برای پرنده‌های مهاجر است که با همهٔ این ویژگی‌ها یکی از جاذبه‌های گردشگری است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1184974

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =