قهر با صندوق رای یعنی تداوم وضع موجود / افراد ضعیف وارد مجلس شوند شرایط بدتر می‌شود

بطحایی و هادیان زواره، هر دو بر این باور هستند که نتیجه قهر با صندوق رای تدوام شرایط موجود، افزایش مشکلات مردم و مهاجرت جوانان کارآفرین است. 

به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز؛ لیست «صدای ملت» با سرلیستی علی مطهری تنها لیست مورد حمایت بخشی از اصلاح‌طلبان میانه‌رو و اعتدالیون برای انتخابات تهران است.

بیشتر بخوانید؛

حضور تنها ۵۰ کاندیدای اصلاح‌طلب در انتخابات مجلس دوازدهم / افزایش مشارکت شانس لیست مطهری را بیشتر می‌کند

این لیست از ائتلاف بخشی از مدیران دولت روحانی، نمایندگان ادوار مجلس و چند تن از کاندیدهای اصلاح‌طلب شکل گرفته است و احزابی مانند اعتماد ملی، ندای ایرانیان، اعتدال و توسعه تاکنون از آن حمایت کرده‌اند. صدای ملت در کنار حداقل چهار لیست اصول‌گرا در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به رقابت خواهد پرداخت.

با توجه به خودداری احزاب اصلاح‌طلب از معرفی فهرست انتخاباتی برای تهران، این پرسش مطرح است که سبد رای این طیف چه سرانجامی پیدا می‌کند؟ آیا اعتدالیون می‌توانند در غیاب حضور احزاب اصلاح‌طلب در تهران، حمایت بخش کمتر سنتی جامعه را به دست آورند و در افزایش مشارکت مردم موثر باشند. راهکار اعتدالیون برای رسیدن به این هدف چیست؟

این پرسش‌ها و پرسش‌هایی پیرامون برنامه انتخاباتی «صدای ملت» و چشم‌اندازهای تشکیل فراکسیون اقلیت مجلس را از سید محمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش دولت حسن روحانی و سید جمال هادیان طبائی زواره، فعال فرهنگی و رسانه‌ای و مدیر روابط عمومی وزیر ارتباطات دولت پیشین که هر دو از اعضای لیست صدا ملت هستند، جویا ‌شده‌ایم.

در ادامه مشروح این گفتگو را می‌خوانید:

قهر با صندوق رای یعنی تداوم وضع موجود / افراد ضعیف وارد مجلس شوند شرایط بدتر می‌شود

سید محمد بطحایی، در گفتگو با خبرنگار سیاسی ایسکانیوز درباره چشم‌انداز میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش‌رو گفت: پیش بینی‌ها حاکی از این است که مردم همچنان رغبت چندانی برای حضور در انتخابات ندارند، هر چند در یکی دو روز اخیر نشانه‌هایی از بهبود اوضاع دیده می‌شود و امیدواریم مردم در این چند روز باقی‌مانده با اقناع شدن حاضر به حضور در پای صندوق‌های رای شوند اما آن‌چه که تاکنون برداشت می شود لااقل نشانگر کم‌اقبالی مردم نسبت به انتخابات در شهرهای بزرگ است اما تلاش می‌کنیم روزهای سه‌شنبه، چهارشنبه و پنج‌شنبه مردم را راضی به شرکت در انتخابات کنیم و شاهد نرخ بالای مشارکت باشیم.

اگر افراد ضعیف وارد مجلس شوند شرایط آینده بدتر از حال خواهد شد

بطحایی درباره برنامه لیست «صدای ملت» برای افزایش مشارکت مردم گفت: استدلالی که من همیشه به کار می‌گیرم این است که به هر حال اگر شما یک صندلی را خالی بگذارید، احتمال این که فرد نااهلی روی آن بنشیند هست و ضرر این امر بیشتر از این است که فردی با شایستگی بالا روی این صندلی بنشیند. در شرایط کنونی مردم ناراضی هستند و این نارضایتی شاید مهم‌ترین عامل روی‌گردانی از صندوق رای است. آن‌ها می گویند مجلس فعلی کدام مشکل ما را توانست حل کند که مجلس جدید بتواند حل کند؟ بنابراین اگر خدای ناکرده افرادی با پشتوانه تخصصی ضعیف صندلی‌های مجلس را اشغال کنند حتما شرایط آینده بدتر از شرایط حال خواهد شد.

این کاندیدای انتخابات مجلس دوازدهم درباره برنامه «صدای ملت» برای مجلس آینده گفت: باید واقع‌بینانه با مشکلات مواجه شد، من برخلاف بعضی از دوستان که در چنین ایامی وعده‌های ناشدنی به مردم می‌دهند، می‌خواهم بگویم حل مشکلات ما نیاز به زمان، عقلانیت و تخصص دارد. بنابراین مهم‌ترین مولفه‌ای که ما در پیش خواهیم گرفت بحث شفافیت و عقلانیت در تصمیم‌گیری است و تاکید می‌کنم اصلی‌ترین عامل برای هر تصمیم‌گیری «منافع ملی کشور» است و منافع ملی کشور و منافع مردم را نباید قربانی عواطف و تصمیمات ناپخته کنیم.

هر عاملی که معیشت را سخت‌تر کند باید کنار گذاشته شود

او در ادامه گفت: آن‌چه که باید به عنوان الویت قرار بگیرد بحث «معیشت» مردم است. هر عاملی که معیشت و اقتصاد را سخت‌تر کند باید کنار گذاشته شود. در حال حاضر تصمیماتی در مجلس و برخی نهادهای تصمیم‌گیری گرفته می‌شود که این تصمیمات برای کشور اولویت ندارد. به عنوان مثال چند وقت پیش موضوعی مثل سهمیه‌بندی بنزین مطرح شد که بی‌خود و بی جهت به جامعه استرس وارد کرد در حالی که این تصمیم اصلا الویت نداشت یا موضوع افزایش نرخ سود سپرده بانک‌ها که متاسفانه تاثیر منفی در بورس گذاشته است. همه این موارد آثار انقباضی در زندگی مردم دارد چون شرایط زندگی را برای مردم سخت‌تر می‌کند و مشکلات بیشتری را برای مردمی که تحت فشار اقتصادی هستند ایجاد می‌کند. نمی‌خواهم بگویم عمدی در این کارها هست ولی می‌خواهم بگویم ناپختگی و تصمیمات هیجانی و ضعف تحلیل واقعی از شرایط جامعه از جمله عواملی هستند که باعث اتخاذ چنین تصمیماتی می‌شود.

وزیر پیشین آموزش و پرورش درباره برنامه جبهه صدای ملت برای کاهش تحریم‌ها گفت: در عین حال که نباید در برابر زورگویی دیگران تسلیم شویم اما از آن طرف هم نباید گفتگو و مذاکره فراموش شود. ما بی‌خود و بی‌جهت کشورها را با خودمان دشمن کرده‌ایم و فضای بین‌المللی را علیه خودمان تحریک کرده‌ایم بدون این که یک نگاه هولستیک و سیستمی به بقیه ارکان کشور داشته باشیم. همه این‌ها نقطه ضعف‌های ما است و بیان این نقاط ضعف به معنای این نیست که کار درستی در کشور انجام نمی‌شود اما به نظر می‌رسد مجلس آینده با عقلانیت و میانه‌روی می‌تواند بسیاری از مشکلات از جمله تحریم‌ها را کاهش بدهد.

رفتار مجلس درباره طرح شفافیت آراء نمایندگان دوگانه است

بطحایی درباره طرح‌هایی نظیر «فیلترینگ» و«شفافیت آراء نمایندگان» گفت: مردم مجبور هستند برای این که در شبکه‌های اجتماعی و پایگاه‌هایی که فیلتر هستند حضور داشته باشند از فیلترشکن استفاده کنند و برای استفاده از فیلترشکن هم هزینه پرداخت کنند! چند سال است برنامه شبکه ملی اینترنت مطرح شده ولی هنوز راه‌اندازی نشده است. واقعا برای مردم این سوال مطرح است که اگر این شبکه‌های فیلترشده واقعا ممنوع است، اولا چرا همه افراد استفاده می‌کنند و ثانیا هزینه‌هایی که در این شرایط سخت به ما تحمیل می‌کنید، برای این است که می‌خواهید ما را ناراضی کنید؟

او درباره طرح «شفافیت آراء نمایندگان» نیز گفت: دوستانی که امروز در مجلس هستند در مجلس قبل به دنبال شفافیت آراء بودند اما حالا با شفافیت مخالفت می کنند! این رفتارهای دوگانه است که مردم را می‌رنجاند. درباره بحث شفافیت به استثنای مواردی که با امنیت ملی مغایرت دارد، در بقیه موارد مردم باید بدانند که نمایندگان آن‌ها چه قضاوتی درباره مشکلات دارند.

نقش فراکسیون اقلیت مجلس آشکار کردن ابعاد ناپیدای تصمیمات نمایندگان است

بطحایی درباره نقش فراکسیون اقلیت مجلس در پیگیری برخی مطالبات مردم گفت: فایده تشکیل فراکسیون اقلیت مجلس این است که مردم صدای منتقدان را خواهند شنید و چنین فراکسیونی ابعاد ناپیدای یک تصمیم را بازگو می کند و مورد بررسی قرار می‌دهد، این پاسخ من به کسانی است که می‌گویند حضور اقلیت در مجلس بی‌فایده است. بنابراین فراکسیون اقلیت هر چند نتواند تصمیم‌های بزرگ بگیرد اما در رساندن صدای مردم به اکثریت نمایندگان بسیار تاثیرگزار است.

او در واکنش به برنامه جبهه صدای ملت برای انتخابات ۱۴۰۴ ریاست جمهوری گفت: برای پاسخ دادن به این پرسش کمی زود است، ابتدا باید فراکسیون اقلیت یا صدا ملت در مجلس تشکیل شود و بعد سراغ این موضوع برویم.

بطحایی در پاسخ به این پرسش که چه کسی را به عنوان رییس مجلس در نظر دارید گفت: این موضوع به بعد از انتخابات برمی گردد و باید ببینیم ترکیب مجلس چه ترکیبی خواهد بود.

این کاندیدای لیست صدای ملت در پایان گفت: امیدوارم با مشارکت بیشتر مردم بتوانیم رای بالاتری بیاوریم، همچنان که برخی از اصول‌گریان هم معتقدند افرادی که نظر مخالفی درباره موضوعات مختلف کشور دارند هم باید در مجلس حضور داشته باشند.

قهر با صندوق رای یعنی تداوم وضع موجود / افراد ضعیف وارد مجلس شوند شرایط بدتر می‌شود

اگر به گلایه‌های جوانان پاسخ داده شود مشارکت بالا می‌رود

سید جمال هادیان طبائی زواره در گفتگو با خبرنگار سیاسی ایسکانیوز درباره چشم انداز میزان مشارکت مردم گفت: در این دوره نظرسنجی‌ها نشان می دهد مشارکت پایین است زیرا بخش‌هایی از جامعه بویژه جوانان گلایه‌هایی دارند اما این موضوع به علت عدم علاقه به کشور، حاکمیت و خاکشان نیست. آن‌ها گلایه‌هایی دارند که کسی به آن پاسخ نداده است و هنوز در این طیف حالت قهر وجود دارد اما حاضران در انتخابات تمام تلاش خود را می‌کنند تا طیفی را که قهر کرده‌اند به پای صندوق‌های رای بیاورند. طیفی که به شکل سنتی رای می‌دهند بیست درصد بیشتر نیستند اما امیدواریم در چند روز باقی مانده با تلاشی که احزاب می‌کنند مشارکت افزایش پیدا کند. اگر نامزدهایی که در انتخابات حاضر هستند به جای شعارهای کلیشه‌ای، برنامه‌های واقعی و دقیق بدهند و بتوانند روی نقاطی که جوانان سوال و گلایه دارند متمرکز شوند، شاید بتوانند قشری را که برای شرکت در انتخابات مردد هستند، متقاعد کنند.

این فعال فرهنگی و رسانه‌ای در ادامه گفت: مهم‌ترین ویژگی لیست صدای ملت، اعتدال و عقلانیت است و این دو مولفه گمشده سیاست امروز ما است. ما تاکنون با طیف‌هایی مواجه بودیم که یا از این طرف بام با افراطی‌گری افتاده بودند یا از آن طرف بام با تفریط و محافظه‌کاری. درحالی که توسعه در بستر عقلانیت رشد می‌کند و متاسفانه چون به افراط و تفریط کشیده شده‌ایم از جاده توسعه هم خارج شده‌ایم. مردم به لحاظ اقتصادی، فرهنگی و روابط بین‌الملل در تنگنا قرار گرفته‌اند. وقتی عقلانیت حاکم شود تصمیمات اشتباه کم خواهد شد و فساد کاهش پیدا خواهد کرد. وقتی عقلانیت حاکم شود با زبان لین با دنیا سخن خواهیم گفت و راه‌های تعامل بین‌المللی برای تامین معیشت مردم باز می‌شود.

اکوسیستم استارت‌آپی ما با مساله‌ای به نام «مهاجرت» روبرو است

او در ادامه گفت: بحث شفافیت در مجلس فعلی، شعاری بیش نبود. در همین مجلس طرحی برای حمایت از سوت زن‌ها مصوب شده و تشویق هایی هم برای سوت زن‌ها در نظر گرفته شد. حالا به سوابق رییس مجلس نگاه کنید، او خبرنگاری را که املاک نجومی را افشاء کرد پشت میله های زندان برد یا با خبرنگاری که سیسمونی گیت را افشاء کرد، چه کرد؟ او به جای پیگیری ماجرای فیدلیتی در مجلس برای نماینده افشاگر پرونده تشکیل داده بود، این یعنی تناقض! کسی شک ندارد که فیلترینگ سبب شده بخشی از جوانان نخبه و کارآفرین ما نه تنها از فیلترینگ بلکه از قوانین متکثر و متعدد که در حوزه استارت ‌آپ وجود داد خسته شوند و ترک دیار کنند. امروز می‌بینید که اکوسیستم استارت آپی ما با مساله‌ای به نام «مهاجرت» روبرو است. ما نمی‌گوییم از فضای مجازی نباید صیانت کرد، مگر اروپا و آمریکا صیانت نمی کند؟ اصلا ITU سازمان بین‌المللی مستقر در ژنو برنامه‌ای به همه کشورها داده است که اساس این برنامه صیانت از افراد جامعه در برابر فضای مجازی است و فقط کافی است این برنامه‌ها را به روز کنیم، پس نیازی نیست افراط کنیم تا بستر رشد خدمات در کشور متوقف شود و نخبگان بروند.

این فعال رسانه‌ای و فرهنگی گفت: بزرگ‌ترین ترسی که مجلس از فضای مجازی دارد، اطلاع‌رسانی شفاف است برای همین تن به فیلترینگ داده است. عقلانیت می‌گوید هرگز یک خیر کثیر را برای یک شر قلیل تعطیل نکنید. نمی‌توانید مثلا دیجی کالا را به خاطر یک اشتباه سهوی تعطیل کنید و یا نمی توانید شهر کتاب را به خاطر ورد چند دختر بی‌حجاب تعطیل کنید. این‌ها مصداق تعطیل کردن خیر کثیر برای شر قلیل است.

هادیان طبائی زواره در ادامه گفت: یکی از ویژگی‌های پیامبر اکرم مدارا بود. اگر در صحنه بین‌المللی مدام رجزخوانی و دشمن‌تراشی کنیم قطعا دیگران با ما همکاری نخواهد داشت. چرا کشوری مثل ایران با این سابقه و با این منابع، باید دشمنان زیادی داشته باشد؟ اسراییل از نطفه کشوری غاصب است و موضوعش جدا است اما چرا تعامل ما با کشورهای حوزه «منا» یعنی کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه ضعیف است. وقتی دیوار اعتماد ضعیف باشد کشورها حاضر به سرمایه‌گذاری نمی‌شوند و این مساله باعث می‌شود ما در خودروسازی، نیروگاه‌های خورشیدی و ... عقب بمانیم. اگر روابط بین‌المللی ما باز بود امروز در صنعت پتروشیمی، داروسازی و در بسیاری موارد دیگر توسعه یافته بودیم. عقب‌ماندگی ما در حوزه توسعه در مقایسه با بسیاری از کشورهای هم‌تراز و حتی کشورهای کوچک همسایه به دلیل این است که با تندروی برای خودمان دشمن‌تراشی کرده‌ایم. نمی‌گوییم باید از آرمان‌ها فاصله بگیریم برعکس باید اقتدار حاکمیت، باشد اما باید در سیاست خارجی زبان و نحوه گفتارمان را تغییر دهیم که به این تاکتیک «قدرت نرم» گفته می‌شود که امروز در جهان جای قدرت سخت را گرفته است.

این فعال رسانه‌ای و فرهنگی در ادامه گفت: به وضیعت امروز قطر نگاه کنید، قطری کشوری است با وسعت یازده هزار و پانصد کیلومتر و جمعیتی بومی کمتر از پانصد هزار نفر که فقط گاز دارد اما ما کشوری هستیم با بیش از یک میلیون و نیم کیلومتر وسعت و جمعیتی بیش از هشتاد و پنج میلیون نفر که علاوه بر گاز؛ مس، طلا، اورانیوم و ... داریم. اما قطر در حوزه ورزش، هویت‌سازی، تعاملات بین‌المللی قدرت نرمش را افزایش داده است و این تاکتیک سبب شده به قدری اعتبار این کشور در سازمان‌های بین‌المللی بالا برود که دیگر نه کسی جرات کند به آن حمله کند و نه کسی تحریمش کند.

نتیجه قهر با صندوق رای تداوم شرایط فعلی است

او درباره جایگاه فراکسیون اقلیت مجلس گفت: گاهی اگر یک نفر قدرت اقتاع داشته باشد و بتواند نمایندگان را به طور مستدل اقناع کند، می‌تواند موثر باشد به همین جهت اگر یک فراکسیون اقلیت تشکیل شود قطعا کارهای بزرگی می‌تواند انجام دهد. افرادی که افراطی هستند چند مشکل دارند، این افراد اولا مطالعه کمی درباره تاریخ و فرهنگ دارند در نتیجه قضاوت‌هایی که می کنند اشتباه است و هنگامی که در برابر افراد صاحب دانش قرار می‌گیرند ناخودآگاه تسلیم‌ می‌شوند، پس اگر افراد خردمند وارد مجلس شوند، می‌توانند افراطیون را تحت تاثیر خود قرار دهند. درثانی معمولا صاحبان خرد و دانش افراد شجاعی هستند و به راحتی در برابر فساد تسلیم نمی‌شوند و می‌توانند ناظران قوی باشند.

این فعال رسانه‌ای در پایان گفت: نتیجه قهر با صندوق رای هیچ دست آوردی جز تداوم وضعیت فعلی برای مردم نخواهد داشت. به همین جهت معتقدم تنها روزنه برای خروج از شرایط بغرنج کنونی صندوق رای است.

کد خبر: 1221953

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =