به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، بسیاری از کارشناس و ناظران بین المللی بر این باور هستند که تحولات اخیر در منطقه، نقطه عطفی در معادلات ژئوپلیتیکی خاورمیانه بود و جمهوری اسلامی ایران با نمایش قدرت موشکی و اراده راهبردی خود، نهتنها رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد، بلکه به نماد مقاومت در برابر نظام سلطه تبدیل شد. این رویارویی، محبوبیت و مشروعیت ایران را در میان ملتهای منطقه افزایش داد و از سوی دیگر، ضعف آمریکا در مدیریت بحران و ناتوانی در تحقق اهدافش را آشکار کرد؛ کشوری که با وجود حمایت کامل از تلآویو، نتوانست موازنه را به نفع متحد خود تغییر دهد.
بیشتر بخوانید:
ایران برای بازدارندگی به سلاح هستهای نیاز دارد / احتمال نقض آتشبس از سوی اسرائیل جدی است
این تحولات یک مسئله دیگر را به جهانیان نشان داد و آن ناکارآمدی نهادهای بینالمللی در مدیریت بحرانها و مقابله به یکجانبهگرایی آمریکا بود و این نهادها بهرغم شعارهای حقوقبشری و صلحطلبی، در عمل تماشاچی منازعات و حتی حامی متجاوز بودند. با این حال، به نظر میرسد پس از نمایش مقتدرانه ایران در مقابله با یکجانبهگرایی محور شرارت و خلا قدرت موجود، زمینه برای ظهور یک نظم جهانی جدید فراهم شده است؛ نظمی که بازیگرانی چون ایران، چین و روسیه میتوانند در شکلگیری آن نقش تعیینکنندهای ایفا کنند.
عملیات «بشارت فتح» ایران علیه مواضع نظامی آمریکا، نهتنها یک پاسخ نظامی، بلکه پیامی سیاسی به غرب بود؛ پیامی که موجب شد ایالات متحده از طریق میانجیگری منطقهای درخواست آتشبس کند، هرچند دوام این وضعیت همچنان در ابهام است. سرویس بین الملل ایسکانیوز به منظور بررسی ابعاد جنگ اخیر گفتگویی با «دکتر آندره کورتونوف» -دیپلمات روس و مدیرکل شورای امور بین المللی روسیه- انجام داد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد احتمال نقض آتشبس از سوی رژیم صهیونیستی گفت: برخی از اظهارات اخیر رهبران اسرائیل دلایلی را در این راستا ارائه میدهد که هدف نهایی اسرائیل محدود به وارد کردن حداکثر خسارت به برنامههای هستهای و بالستیک ایران یا حتی تغییر الگوی «رفتار منطقهای» ایران نیست.
وی افزود: اگر هدف واقعی «تغییر رژیم» یا به عبارت دیگر فروپاشی دولت ایران باشد، اسرائیل دست از تلاش برنخواهد داشت و هرگونه آتشبس با جمهوری اسلامی در بهترین حالت موقتی خواهد بود. از نظر کورتونوف، تنها راه دستیابی به صلح پایدارتر این است که اسرائیل در نهایت به سمت موضع میانهروتری متمایل شود.
وی در خصوص مواضع متناقض ترامپ نیز با بیان اینکه ایالات متحده وارد دورهای از عدم قطعیتهای اقتصادی، سیاسی و حتی اجتماعی شده است، اظهار کرد: این دوره فرصتهایی را برای آمریکا در بر دارد، اما در عین حال خطرات و ریسکهای زیادی را نیز به همراه دارد و با توجه به قدرت ایالات متحده و جایگاه آن در نظام بینالملل، این ریسکها و ریسکها به جهان خارج سرایت کرده و انواع بیثباتیها را ایجاد میکند.
مدیرکل شورای امور بین المللی روسیه در ارتباط با بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران و عملکرد موفق در طول جنگ 12 روزه تصریح کرد: جمهوری اسلامی در مواجهه با فشار فزاینده اسرائیل و ایالات متحده، انعطافپذیری زیادی از خود نشان داده است و اکنون باید در یک محیط منطقهای بسیار چالشبرانگیزتر از حدود دو سال پیش فعالیت کند؛ با این حال، ایران نشان داده است که ظرفیت وارد کردن خسارات قابل توجه به دشمنان خود را دارد که میتواند به کارآمدترین ابزار بازدارندگی در دسترس آن تبدیل شود.
دیپلمات روس در خصوص اظهارنظرهای اخیر رئیس جمهور آمریکا و سایر اعضای دولت این کشور در مورد دادن امتیازات به ایران با بیان اینکه دونالد ترامپ به شدت به یک پیروزی در سیاست خارجی نیاز دارد و دوست ندارد درگیر عملیات نظامی طولانی و پرهزینه شود، گفت: من فکر میکنم مذاکرات آمریکا و ایران به زودی از سر گرفته خواهد شد و کاخ سفید از حمله ایران به پایگاه هوایی آمریکا در قطر به عنوان بهانهای برای تشدید درگیری استفاده نخواهد کرد.
از نظر کورتونوف اکنون همه چیز به تهران بستگی دارد که تصمیم بگیرد این مذاکرات در چه مرحلهای و با چه پیششرطی میتواند ادامه یابد.
انتهای پیام/
نظر شما