تاکید آلمان بر لزوم افزایش حمایت اروپا از تل‌آویو / اسرائیل از مقامات اروپایی خواست مکانیسم ماشه را فعال کنند

وزیر کشور آلمان که پس از جنگ 12 روزه به اراضی اشغالی سفر و از محل اصابت موشک‌های ایران در شهر بات‌یام بازدید کرده است، ضمن اعلام همبستگی کامل با اسرائیل از لزوم افزایش حمایت اروپا از تل‌آویو سخن گفت.

به گزارش خبرنگار بین الملل ایسکانیوز، به نظر می‌رسد روند تحولات پیرامون پرونده هسته‌ای ایران و تنش‌های میان تهران و تل‌آویو، به بستر تازه‌ای برای تحرکات دیپلماتیک اروپا تبدیل شده است.

در همین چارچوب، الکساندر دوبریندت- وزیر کشور آلمان- در سفر به اسرائیل و بازدید از محل اصابت موشک‌های ایران در شهر بات‌یام که نخستین حضور یک مقام ارشد اروپایی پس از پایان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل بود، ضمن اعلام همبستگی کامل با اسرائیل، از لزوم افزایش حمایت اروپا از تل‌آویو سخن گفت.

بیشتر بخوانید:

صلح پایدار صرفا از طریق قدرت نظامی تامین می‌شود / آمریکا مسئول مستقیم بی‌ثباتی‌ها در خاورمیانه

او در این سفر گفت ما باید حمایت خود را از اسرائیل افزایش دهیم. همچنین گیدئون سار -وزیر امور خارجه اسرائیل- وزیر کشور آلمان را در این بازدید همراهی می‌کرد. در بیانیه‌ای مشترک، وزیر امور خارجه اسرائیل از سه کشور اروپایی -بریتانیا، آلمان و فرانسه- خواست تا مکانیسم «ماشه»را فعال کرده و تحریم‌هایی را که پیش‌تر علیه ایران لغو شده بودند، دوباره برقرار کنند. سار تأکید کرد وقت آن رسیده که اروپا از ابزار حقوقی و سیاسی خود بهره ببرد.

از سوی دیگر، فریدریش مرتس -صدراعظم آلمان- نیز در روزهای گذشته در اظهاراتی در مجلس فدرال اعلام کرده بود که دفاع از موجودیت اسرائیل، یکی از ارکان بنیادین سیاست خارجی آلمان است. وی حتی در حاشیه اجلاس گروه هفت، اقدامات اسرائیل علیه زیرساخت‌های هسته‌ای ایران را به عنوان «کار کثیف اما ضروری برای همه ما» توصیف کرده است.

علاوه بر این سخنگویان و مقامات رسمی اروپایی نیز در روزهای گذشته، به‌طور صریح احتمال فعال‌سازی مکانیسم ماشه را مطرح کرده‌اند. از جمله، جروم بونافونت -سفیر فرانسه در سازمان ملل متحد- در جلسه اخیر شورای امنیت گفت: فرانسه و شرکای آن (آلمان و بریتانیا) همچنان آماده‌اند تا در صورت عدم دستیابی به توافق رضایت‌بخش تا تابستان، از اهرم تعیین‌شده در قطعنامه ۲۲۳۱، یعنی «بازگشت سریع» تحریم‌ها، استفاده کنند».

باربارا وود -نماینده بریتانیا- نیز با بیان اینکه همه اهرم‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از توسعه سلاح هسته‌ای در دسترس است، موضعی مشابه اتخاذ کرد.

همچنین ژان نوئل بارو –وزیر امور خارجه فرانسوی- نیز در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ال سی ای، گفت: اروپایی‌ها اهرم‌های فوق‌العاده قدرتمندی در اختیار دارند و اشاره کرد که تنها با ارسال یک نامه، می‌توان تحریم‌هایی نظیر ممنوعیت‌های تسلیحاتی، بانکی و فناوری هسته‌ای علیه ایران را مجددا برقرار کرد.

طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، هر یک از اعضای برجام -شامل فرانسه، آلمان، بریتانیا ، روسیه، چین یا ایالات متحده -می‌توانند به دلیل عدم پایبندی ایران، شکایتی به شورای امنیت ارائه دهند. اگر طی ۳۰ روز هیچ قطعنامه‌ای برای حفظ رفع تحریم‌ها تصویب نشود، همه تحریم‌های پیشین سازمان ملل به‌طور خودکار بازمی‌گردند، از جمله بازرسی‌های محموله‌ها، ممنوعیت فروش سلاح و محدودیت‌های مربوط به فناوری‌های موشکی.

این در حالی است که در واکنش به این تهدیدها، عباس عراقچی- وزیر امور خارجه ایران - نسبت به تبعات سنگین چنین تصمیمی هشدار داد. او در یک مصاحبه تلویزیونی در روزهای گذشته تأکید کرد که فعال‌سازی مکانیسم ماشه از سوی اروپا، بزرگ‌ترین اشتباه راهبردی آنان خواهد بود و عملا به حذف کامل نقش اروپا در پرونده هسته‌ای ایران منجر می‌شود.

آقای عراقچی خاطرنشان کرد اگر اروپا به‌دنبال ایفای نقش در روند مذاکرات تا پایان مهلت اکتبر است، باید از هرگونه اقدام تحریک‌آمیز همچون اسنپ‌بک پرهیز کند.

وی تصریح کرد که اروپا در محاسبات خود دچار خطا شده است؛ تصور اینکه با فشار نظامی یا ابزارهای سیاسی چون مکانیسم ماشه می‌توان ایران را به عقب راند، تصوری غیرواقع‌بینانه است. به گفته او، این اقدامات نه تنها قدرت چانه‌زنی ایران را کاهش نخواهد داد، بلکه موجب انزوای کامل نقش اروپا در ادامه مسیر خواهد شد.

گفتنی است مجلس شورای اسلامی نیز در اقدامی واکنشی و در اعتراض به سوءنیت آژانس و عدم کارایی آن از حملات پیش آمده، طرحی را برای تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصویب کرد؛ طرحی که به سرعت از سوی شورای نگهبان نیز تأیید شد و بر تعلیق همکاری‌های فنی و نظارتی ایران در چارچوب برجام مهر تأیید زد.

مجموع این تحولات نشان می‌دهد که فضای سیاسی میان ایران و اروپا وارد مرحله‌ای حساس شده است و ممکن است مسیری متفاوت از خواسته اروپا و ادعایش در نقش میانجی را در آینده ببینیم.

خبرنگار: ماری ملکی

انتهای پیام/

کد خبر: 1272536

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =