به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، روز گذشته سرمربی تیم ملی کشتی آزاد اعلام کرد که کامران قاسمپور ملیپوش کشتی ایران مشکوک به تب مالت است. بنا به گفته وی، قاسمپور پیش از شروع مسابقات جهانی مرتب تب میکرد و با استراحت بهتر میشد اما بعد از مدتی دوباره تب میکرد.
تب مالت بیماری مشترک بین انسان و دام بوده و باکتری بروسلا عامل ایجاد این بیماری در افراد است. تب مالت شایعترین بیماری مشترک انسان و دام است و در کشور ما هم به دلیل مصرف لبنیات غیرپاستوریزه شیوع بالایی دارد.
آمار تب مالت در کشور
بنا به گفته رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت طی سال گذشته ۱۹ هزار و ۹۷۲ نفر به تب مالت مبتلا شدهاند. اگرچه در مقایسه با سال ۱۴۰۲ که ۲۱ هزار مورد تب مالت در کشور ثبت شده بود، آمار مبتلایان کاهش داشته است اما همین تعداد هم آمار بالایی محسوب میشود.
نحوه انتقال بیماری
مرادی درباره نحوه انتقال بیماری تب مالت توضیح داد: یکی از مهمترین عوامل انتقال این بیماری، مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و آلوده است و دومین عامل مهم نیز تماس مستقیم با دام آلوده، بهویژه در زمان زایمان دام مبتلاست. ترشحات زایمانی و حتی برخی ترشحات بدن دام میتوانند باعث انتقال بیماری به انسان شوند.
وی ادامه داد: برای نمونه، در خصوص بیماری تب مالت، واکسیناسیون دامها بسیار حیاتی است، زیرا واکسن فقط به دام تزریق میشود و برای انسان واکسن پیشگیرانه وجود ندارد و عدد دقیق واکسیناسیون انجامشده توسط سازمان دامپزشکی در حال حاضر مشخص نیست و باید این سازمان پاسخ دهد که چه میزان از دامها تحت پوشش واکسن قرار گرفتهاند.
علائم بیماری
علائم این بیماری ممکن است چند روز تا چند ماه بعد از ابتلا ظاهر شوند. موسوی پزشک متخصص بیماریهای عفونی این بیماری علائمی همچون تب، دردهای استخوانی و مفصلی، بیاشتهایی، خستگی و کوفتگی ایجاد میکند و به دلیل شباهت با بیماریهای دیگری مانند روماتیسم، تشخیص آن دشوار است.
موسوی با بیان اینکه تب مالت میتواند اندامهای مختلف بدن از جمله دستگاه تنفسی، سیستم ادراری و حتی چشم را درگیر کند، ادامه داد: تماس مستقیم با دام، ذبح غیربهداشتی، تنفس در محیطهای آلوده و تماس زخمهای دست با گوشت آلوده از دیگر راههای انتقال این بیماری هستند.
این متخصص عفونی توصیه کرد: مردم باید تنها از محصولات لبنی پاستوریزه استفاده کنند و در صورت تمایل به مصرف شیر محلی، حتماً آن را بجوشانند، بهگونهای که شیر پس از جوش آمدن، دستکم پنج دقیقه روی حرارت بماند.
وی اظهار داشت: گرچه تب مالت قابل درمان است، اما روند درمانی آن طولانی بوده و بیمار باید حداقل دو ماه آنتیبیوتیک مصرف کند؛ بنابراین بهترین راه، پیشگیری از طریق پرهیز از مصرف شیر، پنیر و بستنی غیرپاستوریزه است.
یک باور غلط
در نگاه برخی از مردم، لبنیات سنتی و غیرپاستوریزه، کیفیت و سلامت بهتری دارند اما شیوع بالای تب مالت نشان میدهد که این باور درست نیست.
از طرفی فروشگاههای فروش محصولات لبنی درحالی اقدام به فروش لبنیات غیرپاستوریزه میکنند که اداره کل دامپزشکی در استانهای مختلف بارها در بخشنامههایی اعلام کرده که فروش شیر و لبنیات به صورت غیرپاستوریزه ممنوع است.
مطابق دستورالعملها و قوانین موجود، استفاده از شیر غیرپاستوریزه در دستگاههای ساخت بستنی ممنوع است و درصورتی که واحدی این کار را انجام دهد، مرتکب تخلف شده است اما چند روز پیش مدیرکل دامپزشکی ایلام خبر داد که در بررسیهای اخیر، بستنیهای موجود در برخی بستنیفروشیها به تب مالت آلوده بوده است.
اگر مجبور به استفاده بودیم، چه کنیم؟
احمد جندقی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت به مردم توصیه کرده: حتماً باید ظروف شیر خام پس از مصرف حتماً شسته شوند و شیر خام قبل از جوشاندن در یخچال نگهداری نشود؛ شیر پاستوریزه در یخچال با دمای ۴ درجه و حداکثر ۴۸ ساعت نگهداری شود. اگر بیش از این زمان بماند، پیش از مصرف جوشانده شوند و از خرید خامه، کره و بستنی غیرپاستوریزه بهشدت پرهیز شود.
جندقی افزود: برای نگهداری کره بستهبندی شده پاستوریزه، باید توجه داشت که در دمای یخچال تنها به مدت یک هفته قابل نگهداری است. اگر قصد نگهداری طولانیمدت وجود دارد، باید کره در فریزر قرار گیرد.
وی درباره خطر انتقال تب مالت از محصولات لبنی هشدار و ادامه داد: یکی از محصولات لبنی که پتانسیل بالایی برای انتقال تب مالت دارد، پنیر غیرپاستوریزه است که میتواند خطرناک باشد. به همین دلیل، بارها به مردم توصیه کردهایم که از مصرف پنیرهای محلی و تازه خودداری کنند. تنها در صورتی پنیر تازه قابل مصرف است که حداقل دو ماه در آب نمک بماند تا میکروبهای موجود در آن از بین برود.
به گزارش ایسکانیوز، اگرچه وزارت بهداشت بارها هشدار داده است اما اقبال گسترده مردم به مصرف لبنیات سنتی نشان میدهد که اقدامات کافی نیستند. نظارتها، سرکشیها و از همه مهمتر آموزش باید افزایش پیدا کند تا مردم با خطر این موضوع آشنا شوند. مردم تصور میکنند که هر محصولی سنتی تهیه شود، سلامت بیشتری دارد و این ضعف وزارت بهداشت است که در تغییر نگرش مردم در این باره محدود عمل کرده است. با این حال وزارت بهداشت از مردم خواسته هرگونه تخلف یا عرضه لبنیات غیربهداشتی را از طریق سامانه ۱۹۰ گزارش کنند؛ سامانهای که طی ۴۸ ساعت نتیجه بررسی را اعلام و در صورت اثبات، واحد متخلف را پلمب خواهد کرد.
انتهای پیام /

نظر شما