اربعین، رسانه‌ای برای جهانی‌سازی پیام عاشورا و پیش‌درآمدی بر آرمان‌شهر مهدوی

نماینده بعثه مقام معظم رهبری و رئیس کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد اربعین، اساس اربعین را تدبیری هوشمندانه از سوی حضرت زینب کبری (س) و امام سجاد (ع) برای زنده نگه داشتن پیام عاشورا دانست.

حجت‌الاسلام حمید احمدی، نماینده بعثه مقام معظم رهبری و رئیس کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد اربعین، در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایسکانیوز با اشاره به ریشه‌های تاریخی و رسانه‌ای اربعین اظهار داشت: اساس اربعین توسط حضرت زینب کبری (س) و امام سجاد (ع) بنا شده است. این حرکت با تدبیر و هوشمندی صورت گرفت تا پیام عاشورا زنده بماند؛ چرا که دشمن همواره به عاشورا حساس بوده است. اهل‌بیت (ع) برای جهانی کردن این پیام، روزنه جدیدی به نام اربعین را گشودند تا خون پاک حضرت سیدالشهدا (ع)، اصحاب و اولاد ایشان هرگز فراموش نشود. از ابتدا، اربعین با همین نگاه به عنوان یک رسانه، یک مدرسه و بستری برای حرکت و احیای امری عظیم شکل گرفت که هم نگاه به گذشته داشت و هم نگاهی به آینده برای آگاهی‌بخشی به بشریت.

وی با استناد به زیارت شریف اربعین از امام صادق (ع) بیان داشت: هدف از این نهضت الهی همان است که در زیارت آمده: «لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیْرَةِ الضَّلَالَةِ»؛ یعنی نجات بندگان از جهالت و سرگردانی در مسیر گمراهی. امام حسین (ع) در برابر انحرافی بزرگ ایستادند که جامعه را در ورطه نابودی می‌برد و دین خدا را دستخوش تغییر عمیقی کرده بود که چیزی از جوهره آن باقی نمی‌ماند. در چنین وضعیتی، ایشان به عنوان آزادترین مرد جهان و پیشوای امت، تکالیف همه را روشن ساختند تا بشر الگویی داشته باشد که در موقعیت‌های خطرناک، چگونه از موجودیت اساس و هویت امر مقدس، ملکوتی و ارزش‌های الهی پاسداری کند.

حجت‌الاسلام احمدی افزود: این اساس اربعین بود که بعدها توسط ائمه، علما و اندیشمندان حفظ شد تا امروز به تعبیر قائد شهید، به یک جنبش بزرگ جهانی تبدیل شود که هر روز جهانی‌تر می‌گردد. ما امروز شاهد نشست‌هایی همچون «بصیرت حسینی» هستیم که در آن علمای اهل‌سنت از ایران، عراق، لبنان و فلسطین دور هم جمع شدند و این همدلی و اتحاد، حاصل تلاش‌های زیادی است تا اربعین به تعبیر رهبری، به «آیه‌ای از آیات عظمی الهی» و منشأ رحمت و الفت تبدیل شود.

رئیس کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد اربعین در ادامه با اشاره به ابعاد تربیتی این سفر اظهار داشت: هر کسی وارد این صحنه می‌شود، تجلیاتی از عشق به پاکی‌ها و کانون قدسی اهل‌بیت (ع) را می‌بیند. این درس اول این مرکز است؛ یعنی دل‌دادگی و پیوند قلبی با کانون خیر. اربعین مانند مغناطیسی است که همه را جذب می‌کند تا هویت و بقای خود را پیدا کنند.

حجت الاسلام احمدی افزود: درس دوم، تجلی تعاون، ایثار، گذشت و دیگردوستی است. احترام و اکرام به دیگران در اینجا در اوج است؛ چنان‌که حضرت علی (ع) فرمودند همین که انسان در مسیر عشاق باشد، مورد اکرام است. هزاران موکب و خانه‌های ساده‌ای که باز شده‌اند و اصرار دارند زائران را تکریم کنند، تجسم عملی اخلاص و ایثار است که در هر مکتبی باید در عرصه اجتماعی پیاده شود.

وی با تأکید بر پیوند اربعین با آینده اشاره کرد که مکتب اهل‌بیت (ع) در مدرسه اربعین این فرصت را یافت تا خود را نشان دهد. آنچه درباره جامعه آرمانی مهدوی و آرمان‌شهر اسلامی از منظر ایثار و گذشت گفته می‌شود، ما امروزه نمونه‌های عینی آن را در اربعین می‌بینیم. این مسیر، در واقع تمرینی برای یک «زیست توحیدی و موحدانه» است؛ جایی که همه به قصد قربت و نزدیکی به خداوند تعالی خدمت می‌کنند تا انسان‌ها که نزد خدا مکرم هستند، مورد احترام قرار گیرند.

مسئول کمیته فرهنگی ستاد اربعین همچنین به موضوع ولایت اشاره کرد و گفت: توجه به ولی خدا، چه در مقام حضرت سیدالشهدا (ع) و چه در مقام حضرت بقیة الله الأعظم (عج)، در هر قدم زائران جاری است و این همان نگاه به قطب عالم امکان و کانون قدسی است. علاوه بر این، ما با یک «نظم ایمانی» خاص روبرو هستیم؛ نظمی غیررسمی که دولت‌ها و سازمان‌ها آن را سازماندهی نمی‌کنند، بلکه مردم خودشان تصمیم می‌گیرند، موکب می‌زنند و سفرشان را مدیریت می‌کنند که این دقیقاً از مختصات آرمان‌شهر مهدوی است.

نماینده بعثه مقام معظم رهبری در پایان با اشاره به فضای سال جاری اظهار داشت: امسال به دلیل شرایط خاص، روح حماسی مکتب حضرت سیدالشهدا (ع) تجلی بیشتری یافته است. همان‌گونه که قائد شهید در آخرین سخنرانی‌هایشان بیان کردند، روح «ثارالله» و خون‌خواهی از خون پاک سیدالشهدا (ع) امسال در میان زائران از ملیت‌های مختلف برجسته‌تر است. خون‌خواهی از ظالمان، رژیم صهیونیستی و آمریکای جنایتکار، در کنار طلب خون قائد شهید و شهدای مظلومی که در فاجعه مینا، دنا و دیگر حوادث به شهادت رسیدند، بعد حماسی و روح مقاومت جریان عاشورا را پررنگ‌تر کرده است.

وی تصریح کرد: اگرچه روی حماسی همیشه بر اربعین حاکم بود، اما امسال به دلیل جراحت قلب‌های مردم از جنایات رژیم‌های تروریستی، این روح انتقام و احیای امر خدا نمود بیشتری دارد. این امت برای احیای امر خدا و انتقام از ظالمان مبعوث شده است. در نهایت باید گفت ابعاد این مدرسه بسیار گسترده است و اندیشمندان باید روی بحث‌هایی چون وحدت و همگرایی کار کنند؛ جایی که رنگ قومیت‌ها، نژادها و تعصبات می‌پرد و امری فرا-دینی، فرا-مذهبی و فرا-ملی شکل می‌گیرد تا همگی یک تجربه زیسته معنوی و مانا کسب کنند.

انتهای‌پیام/

کد مطلب: 1313415

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha