به گزارش سرویس بین الملل ایسکانیوز، "افشین غلامی" خبرنگار خبرگزاری کُردپرس که چند روز قبل از تصرف عفرین توسط ترکیه، به این شهر رفته بود، با حضور در (مرکز پژوهش های دیپلماتیک و استراتژیک عفرین) با دو تن از کارشناسان این مرکز در خصوص تشریح آخرین وضعیت سیاسی منطقه به گفت و گو نشست و بنا به درخواست خبرگزاری "ایسکانیوز" مصاحبه ای را ترتیب داد که شرح آن در زیر می آید:
*ترکیه حملاتش را به عفرین آغاز کرد،اما هیچ گونه اقدام جدی از سوی قدرت های جهانی در فشار بر ترکیه برای توقف جنگ صورت نگرفت،این مساله حاوی چه پیامی است؟
اَنجی مصطفی- مذاکرات ژنو منجر به تقسیم حوزه عمل آمریکا و روسیه در سوریه شد. شرق فرات حوزه عمل آمریکا و غرب فرات حوزه عمل روسیه تعیین شده است.عملا قدرت های جهانی سوریه را در بین خود تقسیم نموده اند و توجهی به حاکمیت ملی سوریه نمی کنند. درست است بخشی از مردم سوریه مخالف دولت مرکزی هستند اما دخالت قدرت های جهانی و تعیین حوزه نفوذ برخلاف همه پرنسیپ های بینالمللی است و دولت ها باید به تمامیت ارضی و حق حاکمیت ملی این کشور احترام بگذارند. در موضوع عفرین هم موضوع به همین صورت است و آمریکا با سکوت خود در مقابل تهاجمات ترکیه در حال پایبندی به توافق ژنو است. در طرف دیگر هم روسیه قصد تنبیه کُردها را دارد. روسیه فکر می کند نزدیکی کُردها به آمریکا منجر به خطر افتادن منافع روسیه در شمال سوریه می شود، لذا چراغ سبز حمله به ترکیه را صادر کرد.
حاجو محمد- آمریکا و ترکیه هر دو عضویی از ناتو هستند و درست است در موضوع کُردها با هم اختلاف دارند اما هر دو می دانند که پشت کردن به یگدیگر می تواند عواقب منفی برای هر دو به بار بیاورد. آمریکا نمی خواهد ترکیه به روسیه نزدیک شود و در موضوع عفرین دست زیر را گرفته و در برابر حملات ترکیه با نرمش برخورد می کند.سیاست آمریکا حضور در سوریه است و چون کُردها بخشی از مشروعیت سوریه هستند ناچارا با آنها تعامل می کند و نمی تواند در اینبرهه زمانی ریسک کند و متحد خود در سوریه را تغییر دهد.آمریکا قبلا این راه را با ارتش آزاد سوریه و گروه های دیگر امتحان کرده و نتیجه ای از آن عایدش نشده بود. لذا برای ماندندر سوریه هم نیازمند کُردها است و هم برای فشار بر برخی قدرت های خاورمیانه از قبیل ایران نیازمند اتحاد با ترکیه است. آمریکا در حال سیاست دوگانه ای در قبال کُردها و ترکیه است و برای از دست ندادن آنها راهی به غیر از این ندارد. در طرف دیگر روسیه سیاست تندتر و شفافتری دارد و قبلا هشدار داده بود که اینحجم از تعامل کُردها و آمریکا را نمی تواند بپذیرد،به همین خاطر در مقابل خواسته ترکیه برای حمله به عفرین ممانعتی به عمل نیاورد.
* ترکیه مدعی است که برای حمله به حزب کارگران کُردستان(پ.ک.ک) و شاخه سوری آن(پ.ی.د) به عفرین حمله می کند،چقدر این موضوع صحت دارد و اهداف ترکیه در عفرین چه می تواند،باشد؟
اَنجی مصطفی-این درست است، ترکیه از ایجاد استاتوی کُردی بیم دارد و مدل فکری کُردها را نمی پذیرد لذا به عفرین حمله می کند هر چند که تا به امروز یک گلوله هم از این سو به سمت آن ها شلیک نشده است. این یکنوع بهانه است و هدف اصلی ترکیه تجزیه سوریه و ایجاد کیانی وابسته به خود در شمال سوریه است.
حاجو محمد- حجم زیادی از تروریست های وابسته به ترکیه امروز در سوریه سرگردان هستند. ترکیه یا باید آن ها را به کشورهای دیگر بفرستد که غرب از او نمی پذیرد یا این که باید در نقطه ای به آن ها اسکان دهد. در حال حاضر ترکیه همه تلاشش این است که با عناوین مختلف از قبیل مذاکره و نشست، به تجاوزگری خود مشروعیت ببخشد در صورتی که همگان نیت ترکیه در سوریه را می دانند و هدف نهایی این کشور تجزیه سوریه است و قصدی به غیر از آن ندارد.این که ترکیه پایبند به توافقات بین المللی و چندجانبه در قبال خروج از سوریه باشد،خیال کودکانه ای است و اردوغان قطعا راه های مختلفی را برای ماندن در سوریه امتحان خواهد کرد. تنها مشکل ترکیه این بود که به صورت رسمی وارد سوریه نشده بود اما با توافقات انجام شده امروز ترکیه در سوریه حضور دارد و تجربه نشان داده است تا هر موقع که بخواهد در جایی بماند،به خواسته اش جامه عمل می پوشاند.