رژیم غاصب صهیونیست، باعث سردی روابط ایران و آذربایجان است

کارشناس ارشد مسائل قفقاز گفت: در سال‌های گذشته به علت دخالت و حضور اسرائیل در آذربایجان، روابط بین ایران با این کشور سرد شد.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری ایسکانیوز، نشست بررسی اهداف حضور اسرائیل در جمهوری آذربایجان  به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران با سخنرانی برهان حشمتی کارشناس ارشد مسائل قفقاز برگزار شد.

حشمتی در ابتدای نشست درباره آغاز حضور اسرائیل در آذربایجان گفت: روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل ابتدا ظاهرا با اقدامات کوچک شروع شد. ولی الان میبینیم که خیلی هم این روابط کوچک نبوده است. یکسری طرح هایی از سوی سازمان مارشال در آذربایجان برگزار شد و در آنجا تعدادی از فعالان را به این طرحها جذب کردند و به اسرائیل بردند و آموزش دادند.

وی ادامه داد: الان بسیاری از این افراد آموزش دیده، در جمهوری آذربایجان در مجلس یا دولت مسئولیت‌ گرفته‌اند. این موضوع نشان از این داشت که اسرائیل دارد در آذربایجان کارهای زیربنایی انجام میدهد.

کارشناس ارشد مسائل قفقاز اظهار کرد: البته این اقدامات و طرح‌ها قبل از الهام علی اف یعنی در زمان حیدر علی اف گسترده و آشکارا نبود. ولی بعد از رئیس جمهور شدن الهام علی اف شرایط خیلی گسترده‌ای برای فعالیت های اسرائیل فراهم شد. در زمان حیدر علی داشتند به نوعی تاثیر هویتی بر جامعه می‌گذاشتند و می‌گفتند جامعه ما در ارتباط با غرب و اسرائیل متساهل است؛ اما در زمان علی اف این اقدامات هویتی تبدیل به اقدامات عملیاتی شد.

وی درباره روابط اسرائیل و آذربایجان در دوران الهام علی اف خاطرنشان کرد: در دوران علی اف روابط با اسرائیل به سمتی رفت که حتی در سال ۲۰۱۶ نتانیاهو به باکو آمد و خود الهام تاکید کرد که ۵ میلیارد دلار تسلیحات خریدیم و معاملات دیگری هم داشتیم. حتی در سال ۲۰۱۱ هم صحبت این بود که آذربایجان پایگاه‌هایی در اختیار اسرائیل قرار داده که از آنجا میتواند ایران را مورد هدف قرار دهد اما در آن سال علی اف این خبر را تکذیب کرد.

حشمتی در بخشی از جلسه در پاسخ به سوال حاضران در مورد دلیل کتمان حضور اسرائیل در آذربایجان توسط الهام علی اف گفت: در حال حاضر آذربایجان فقط وجود پایگاه‌های نظامی اسرائیل را کتمان می‌کند؛ اما در گذشته این کتمان بیش از این مقدار بود و بقیه ابعاد را هم شامل می‌شد تا جایی که حتی برخی سفرای ما فکر می‌کردند.

این کارشناس با بیان اینکه در مورد اتفاقات آذربایجان بزرگنمایی صورت می گیرد، گفت: البته در مورد مسائلی که برای قره باغ بین آذربایجان و ارمنستان رخ داد و پرچم نیروهای اسرائیلی در حمایت از آذربایجان برافراشته شد، مشخص شد که واقعا اسرائیل در آذربایجان پایگاه داشته است. دلیل  مخفی‌کاری علی اف  نیز این است که اسرائیل نه تنها در بدنه مذهبی آذربایجان بلکه در بین لایه‌ها هم بدنام بوده و به مرور در حال اصلاح چهره خود است. یهودیت به طور کلی در بین آذری‌ها همیشه بدنام بوده و چهره‌ای بهتر از ارامنه نداشته است.

وی در ادامه پاسخ خود افزود: در حال حاضر نیز رسانه های آذربایجان به تدریج در حال نشان دادن یک چهره اثر گذار و مثبت از یهودیان هستند و از آنها به عنوان یک قومیت که ارتباط با آنها به نفع آذربایجان تمام می شود، یاد می کنند. الهام علی‌اف نیز این ایده را مطرح کرد که اگر نفت ما به اسرائیل برسد و از طرف دیگر با سازمان‌های آمریکایی و غربی تعامل داشته باشیم می توانیم از کمک آن ها برای سازماندهی روند بازگرداندن قره باغ استفاده کنیم و البته با پیروزی آذربایجان در جنگ اخیر و تسلط بر قسمت‌هایی از منطقه قره باغ متاسفانه این ایده که استدلالی پشت آن نبود به اثبات رسیده است.

حشمتی در بخش دیگری از این جلسه پیرامون ارتباطات تاریخی مردم آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران بعد از سقوط شوروی گفت: در اواخر عمر شوروی تعداد زیادی از مردم جمهوری آذربایجان با عقاید مختلف به سمت ایران آمدند. بعضی به طور سازماندهی شده و با شعار «آذربایجان واحد» و طرفدار پان ترکیسم که دولت اولیه را به دست گرفتند؛ اما اکثریت این مردم با عشق و علاقه و طرفدار امام و رهبری بودند. رهبری به ارگانهای ذی ربط دستور می دهند که اگر این مردم به سمت مرزها آمدند به هیچ وجه درگیری به وجود نیاید و اجازه عبور داده شود که همین اتفاق افتاد و استقبال گرمی از آنها شد؛ اما از این علاقه فقط در همین حد استفاده شد.

این کارشناس مسائل منطقه مطررح کرد: کمکی دیگری که ایران به آذربایجان کرد و آنها نیز به این کمک بزرگ اذعان دارند، در جنگ با ارمنی‌ها بود که ایران از طریق اسکان آواره‌های آذربایجانی در چادرهای هلال احمر و کمیته‌ امداد ۴۰۰هزار آذربایجانی را از قتل عام نجات داد.

حشمتی در مورد تبلیغات ضد ایرانی دولت علی اف بیان کرد: آذربایجان کشوری است که حاکمیت در آن از کودکستان جدا شدن شان از  آذربایجان ایران را به‌عنوان ظلمی از جانب ایران به فرزندان شان معرفی می کنند و این اعتقاد را در ذهن آنها شکل می دهند که باید یک روز از این ظلم به پایان رسیده و هر دو قسمت آذربایجان به هم بپیوندند بنابراین جامعه ای که با تزریق این ذهنیت در کتاب های درسی تربیت می شود طبیعتاً باید بخش اعظمی از آن نیز ضد ایران پرورش می یابد؛ اما نکته جالب توجه این است که علیرغم این پمپاژ منفی فرصتی وجود دارد که در چنین فضای تربیتی غلطی افراد زیادی هم این تفکر را نپذیرفتند و در ارتباطی که با برخی از مردم این کشور دارم، گاهی حتی افرادی که دیندار هم نیستند اظهار می‌کنند که این تفکر القایی حاکمیت را نپذیرفته اند.

این تحلیلگر مسائل قفقاز افزود: در گفت‌وگوهایی که در رسانه‌های آذربایجان برگزار می شود، چندین بار شنیده‌ام این نکته را مطرح می‌کنند که ایران همسویی جریان فکری جامعه آذربایجان را از دست داده است، جامعه ای که همواره با بدبینی به روسیه نگاه می کرده و برخوردی بینابینی با ایران داشته است. باید توجه کنیم که این مطلب ادعایی یک واقعیت عینی نیست و صرفاً گزاره‌ای القایی است تا ما را دچار دستپاچگی کرده و این نگاه غلط که جامعه آذربایجان علیه ایران است را در ذهن ما متبادر کند.

وی خاطر نشان کرد: باید توجه داشت که جمهوری آذربایجان را باید آنطور که واقعیت دارد دید و نه مطابق تصورات به هر حال یک جریان مخالف ایران در آذربایجان حاکم است؛ اما اینکه تصور کنیم این حاکمیت می‌تواند به طور کامل و در همه مقاطع دولت علی اف توانسته جامعه را علیه ایران بسیج بکند درست نیست. ممکن است تعداد منتقدین ایران بیشتر شده باشد که البته همین گزاره هم قطعی و مسجل نیست.

حشمتی در پایان این نشست دانشجویی در پاسخ به سوال دانشجویی پیرامون احتمال  قطع روابط میان ایران و آذربایجان بعد از مناقشات اخیر این گونه پاسخ داد :در این باره نکته‌ای که وجود دارد این است که در سال‌های گذشته هم بر سر دخالت و حضور اسرائیل در آذربایجان روابط بین دو کشور سرد شد به طوری که احتمال داشت سفرای دو کشور به کشور خودشان برگردند اما اینطور نشد و آذربایجان و ایران توانستند مسائل را بین خودشان حل کنند. الان هم که روابط ایران و آذربایجان سرد شده، باید این را بسنجیم که اگر روابط بین دو کشور قطع شود چه میشود یا اگر قطع نشود چه می‌شود.

این کارشناس افزود: البته این راهم باید در نظر گرفت الان بیشتر از تمام اتفاقات گذشته رابطه ایران و آذربایجان بر سر گسترش حضور اسرائیل سرد شده است.

وی  عنوان کرد: در حال حاضر آذربایجان در وضعیتی است که خط و خطوط اصلی تعاملات و ارکان دولت و رسانه‌اش را اسرائیل تعیین می‌کند یعنی ما با خود اسرائیل روبرو هستیم و برای تصمیم‌گیری در رابطه با آذربایجان باید بر این مسئله  آگاهی داشته باشیم و سیاستگذاری مان بر این اساس باشداگر می توانیم با اسرائیل رابطه منطقی‌ داشته باشیم پس با این دولت هم می‌توان رابطه معقول برقرار کرد وگرنه باید بدانیم که دولت آذربایجان پوشش و شعبه ای از اسرائیل است.

انتهای پیام/

کد خبر: 1116551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =