احتمال افزایش چالش‌ها با جمهوری آذربایجان در دور جدید ریاست جمهوری ‌علی‌اف

الهام علی‌اف با برگزاری انتخابات زودهنگام در جمهوری آذربایجان و با تحریک احساس ملی‌گرایی مردم کشورش توانست پیروزی قاطعی در انتخابات کسب کند و از همین‌رو به نظر می‌رسد که در ماه‌های آتی رویکرد تهاجمی وی و تنش بین باکو با ایران و ارمنستان افزایش خواهد یافت.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، الهام علی‌اف پس از پیروزی‌های اخیر خود در جنگ قره‌باغ و بازپس‌گیری مناطق مورد مناقشه توانست به قهرمان ملی این کشور تبدیل شده و در اوج محبوبیت خود قرار بگیرد. زیرا به اعتقاد مردم آذربایجان علی‌اف توانست کاری را انجام دهد که حتی پدرش موفق به انجام آن نشد. از همین‌رو، الهام علی‌اف توانست پیروزی قاطعی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور کسب نماید. انتخاباتی که البته برخی معتقدند از شفافیت لازم برخوردار نبوده و رئیس جمهور کنونی با سوء استفاده از شرایط یک سال و نیم زودتر آن را برگزار کرد و با کسب حدود 93 درصد آراء پیروز انتخابات شود و یک دوره دیگر سکان دولت را در دست بگیرد.

به نظر می‌رسد هدف علی‌اف از برگزاری انتخابات زودهنگام استفاده حداکثری از محبوبیت فعلی خود بود تا ضمن پیروزی در انتخابات سایر اهداف مورد نظرش را در هفت سال آینده به عنوان رئیس جمهور این کشور دنبال کند. طبیعی است که وی با برخورداری از محبوبیت حداکثری و جایگاه ملی که در این کشور پیدا کرده، رویکرد تهاجمی خود را در حوزه سیاست خارجی ادامه دهد و بر همین اساس پیش بینی می‌شود که تنش بین باکو و ایروان در ماه‌های آتی افزایش خواهد یافت.

بیشتر بخوانید:

سیاست‌های تهاجمی جمهوری آذربایجان ادامه خواهد داشت / اتکای کامل باکو به اتحاد سیاسی-نظامی با ترکیه

شواهد نشان می‌دهد که غرور کاذب ناشی از پیروزی قاطع در انتخابات موجب شده که علی‌اف برای ایران و ارمنستان خط و نشان‌های جدیدی بکشد و با توجه به همراهی ترکیه و رژیم صهیونیستی با وی، تلاش کند تا کنشگری خود را به عنوان یک بازیگر بازی‌ساز در منطقه قفقاز جنوبی افزایش دهد. شنیده‌ها حاکی از آن است که باکو دور جدیدی از اقدامات خصمانه علیه ایران را آغاز کرده و همچنین طرح‌هایی را در حوزه انتشار قرائت آذربایجانی از شیعه در قفقاز و به ویژه گرجستان در دستور کار قرار داده است.

نکته جالب در مورد انتخابات جمهوری آذربایجان این است که حتی سایر رقبا در کمپین‌های خود به تبلیغ علی‌اف می‌پرداختند و همین مسئله شائبه فرمایشی بودن انتخابات را افزایش داد. لذا در حال حاضر بستری برای علی‌اف فراهم شده که رویکرد تهاجمی خود را ادامه داده و حاکمیت این کشور را به سوی اقتدارگرایی سوق دهد. بنابراین، شناخت قبلی از سیاست‌های الهام علی‌اف نشان می‌دهد که چالش‌های بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان افزایش خواهد داشت. زیر برخی کارشناسان معتقدند که رئیس جمهور آذربایجان دچار خود بزرگ‌بینی شده و احتمالا مطالباتش در مورد برخی مسائل با ارمنستان از جمله منطقه «آنکلاو» -7 روستای برون بوم داخل ارمنستان- افزایش یابد و فرایند صلح با این کشور را امضاء نکند.

اگرچه برخی کشورهای اروپایی در ماه‌های اخیر در تلاش برای کنترل اقدامات تهاجمی باکو بوده‌اند، جمهوری آذربایجان نیز در مقابل رویکرد نزدیکی به روسیه با هدف موازنه کشورهای اروپایی را در دستور کار قرار داده است. لذا علی‌اف در این حوزه نیز بازی هوشمندانه‌ای را در پیش گرفته و قصد دارد از این طریق فشار کشورهای اروپایی را کاهش دهد. در همین حال، موضع‌گیری‌های ضعیف و جایگاه متزلزل دولت ارمنستان عرصه را برای باکو باز کرده است. جمهوری ارمنستان نیز در آینده نزدیک انتخابات ریاست جمهوری در پیش خواهد داشت؛ هرچند که اپوزیسیون در این کشور شانس چندانی برای پیروزی ندارد و احتمالا خود پاشینیان و طیف غرب‌گرا مجدد قدرت را در دست خواهند گرفت.

به طور کلی، ارمنستان در حال حاضر وضعیت خوبی ندارد و پاشینینان تلاش می‌کند با تکیه به غرب و «روس گریزی» اوضاع را مدیریت کند که تا کنون شرایط به نفع او و ارمنستان نبوده است. لذا همه این عوامل موجب شده تا باکو مطالباتی فراتر از آنچه مورد توافق دو کشور باشد را مطرح کند و از ضعف ایروان برای امتیازگیری هرچه بیشتر استفاده کند و رویکرد تهاجمی خود را ادامه دهد.

از سوی دیگر، برخی رسانه‌ها در روزهای اخیر مطالبی را منتشر کرده و آنها را به عنوان شروط جمهوری آذربایجان برای بازگشایی سفارت خود در ایران عنوان می‌کنند. اگرچه این شروط هنوز در سطح حاکمیتی و دولت‌های دو کشور مطرح نشده است اما گفته می‌شود این مطالبات از سوی برخی چهره‌های سیاسی این کشور مطرح شده و خواستار اعدام فرد حمله کننده به سفارت باکو در تهران هستند. این در حالی است که فرایند قضایی فرد مذکور در ایران همچنان ادامه دارد و احتمالا «اشد مجازات» برای او در نظر گرفته شود.

فارغ از اینکه چه حکمی برای فرد حمله کننده به سفارت باکو در تهران صادر شود، جمهوری آذربایجان نباید به خود اجازه دهد که استقلال دستگاه قضایی ایران را زیر سوال ببرد و لازم است که این موضوع از سوی مقامات ایران نیز به جمهوری آذربایجان منتقل شود.

انتهای پیام/

کد خبر: 1219899

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =