به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، با تشدید تنشها میان ایران و اسرائیل، بسیاری از کشورها و ناظران بینالمللی نسبت به خطر گسترش جنگ و اظهارات تهدیدآمیز مقامات آمریکایی، بهویژه دونالد ترامپ، واکنش نشان داده و ابراز نگرانی کردهاند.
بیشتر بخوانید:
ایران باید به سمت بازدارندگی هستهای حرکت کند / لزوم پالایش ساختارهای امنیتی و نظامی به منظور جلوگیری از تکرار ضربات اطلاعاتی
همچنین در عراق، معترضان طرفدار ایران در جریان راهپیمایی در بغداد، پرچم اسرائیل را به آتش کشیدند و تصاویری از فرماندهان نظامی ایرانی که پیشتر کشته شده بودند در دست داشتند.
در همین حال، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، در سخنرانی خود در پارلمان اروپا در استراسبورگ، مناقشه میان ایران و اسرائیل را تهدیدی جهانی دانست و خواستار پایان فوری آن شد. او هشدار داد: «با گسترش تهاجم اسرائیل به ایران، نمیتوان گفت مرزهای این میدان نبرد به کجا ختم خواهد شد و این تهدیدی برای مردم در همه جا است. در نهایت، این درگیری باید پایان یابد. اگر جهان قاطعانه اقدام نکند، در جنایات اسرائیل شریک خواهد بود».
با حمله اسرائیل نسبت دربرخی تأسیسات خلیج فارس نیز ماجد الانصاری -سخنگوی وزارت امور خارجه قطر- اعلام کرد که تولید در میدان گازی مشترک گنبد شمالی/پارس جنوبی پس از حمله هوایی اسرائیل به مسیر عادی بازگشته است. به گفته وی، ایران پس از آتشسوزی ناشی از این حمله، بهطور موقت تولید را متوقف کرده بود. این میدان گازی به عنوان بزرگترین منبع گازی جهان شناخته میشود.
در اروپا نیز نگرانیها رو به افزایش است. کالاس -مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا- هشدار داد که در صورت مداخله آمریکا، منطقه بهسمت درگیری گستردهتری کشیده خواهد شد. او در بروکسل گفت: «اگر ایالات متحده دخالت کند، قطعا منطقه را به یک درگیری بزرگتر خواهد کشاند و این به نفع هیچکس نیست».
کالاس در تماس تلفنی با مارکو روبیو -وزیر امور خارجه آمریکا- نیز بر لزوم پرهیز واشنگتن از ورود مستقیم به جنگ تأکید کرد.
در عین حال یوهان وادفول -وزیر امور خارجه آلمان- نیز گفت انتظار نمیرود که ایالات متحده بهطور فعال وارد این درگیری نظامی شود، اما آنها همچنان تحولات را با دقت دنبال میکنند.
در همین راستا، چین نیز به اظهارات دونالد ترامپ و تهدید برای ورود به جنگ اسرائیل و ایران واکنش نشان داد. گوئو جیاکون -سخنگوی وزارت امور خارجه چین -با اشاره به پست اخیر ترامپ در مورد جنگ اسرائیل و ایران، گفت: «افزودن سوخت به آتش، به کاهش تنش کمکی نمیکند، بلکه درگیریها را تشدید میکند». او همچنین خواستار مشارکت بیشتر کشورهای بانفوذ برای مهار بحران شد.
علاوه بر این اوضاع در اسرائیل نیز نشان میدهد اوضاع متشنج است. تریتا پارسی -تحلیلگر روابط بینالملل- نسبت به رفتار دولت اسرائیل هشدار داد و گفت: «نتانیاهو نمیخواهد اجازه دهد شهروندان آمریکایی اسرائیل را ترک کنند. او عملا دارد آنها را گروگان نگه میدارد تا اگر تلفات آمریکایی رخ داد، از آن به عنوان بهانهای برای کشاندن آمریکا به جنگ احمقانهای استفاده کند که خودش با ایران شروع کرده است».
شواهد نشان می دهد اظهارات مقامات آمریکایی، بهویژه دونالد ترامپ، در کنار تحولات میدانی، بر شدت نگرانی جهانی از تبدیل این درگیری به یک جنگ منطقهای فراگیر افزوده است.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما