به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، ایالات متحده تصور میکرد با حمله رژیم صهیونیستی به ایران و سپس حمله خود به تاسیسات هستهای میتواند ایران را وادار به تسلیم و در ادامه خود را به عنوان پیروز ماجرا نشان دهد. با این حال، مدیریت هوشمندانه جنگ توسط نیروهای مسلح ایران و وارد کردن خسارتهای سنگین به رژیم صهیونیستی و همچنین حمله به پایگاه هوایی ایالات متحده در قطر، طرح ترامپ را به طور کلی از بین برد.
پس از توقف جنگ با درخواست آمریکا از ایران موج انتقادات از ترامپ حتی در داخل ایالات متحده آغاز شد و خود آمریکاییها به ناکامی در از بین بردن توانمندی هستهای ایران اذعان کردهاند. اگرچه ترامپ هنوز زیر بار این حرف نرفته و مدعی است که برنامه هستهای ایران را به طور کلی نابود کرده، اما جمهوری اسلامی ایران ضمن رد این ادعا هشدار داده که به هرگونه حمله دیگر پاسخی قاطع خواهد داد.
بیشتر بخوانید:
صلح پایدار صرفا از طریق قدرت نظامی تامین میشود / آمریکا مسئول مستقیم بیثباتیها در خاورمیانه
«پیوتر کورتونوف» -کارشناس اندیشکده «شورای امور بین الملل روسیه»- در مصاحبه با ایسکانیوز به تحلیل این موضوع پرداخت.
این کارشناس روس با اشاره سرعت تحولات اخیر گفت: گرچه اوضاع منطقه ماهها -اگر نگوییم سالها- به سرعت در حال تبدیل شدن به یک بحران بوده و چند هفته اخیر این تحولات را تسریع کرده و چشمانداز سیاسی خاورمیانه را به طور قابل توجهی تغییر داده است. از نظر وی، اگرچه در حال حاضر درگیری فعال تا حدی فروکش کرده، اما روندهای فعلی و نحوهی توسعهی آنها در ماههای پیشرو میتواند آینده خاورمیانه را برای دهههای آتی شکل دهد.
پیوتر کورتونوف با بیان اینکه احتمالا حملات ایالات متحده خساراتی به تاسیسات هستهای ایران وارد کرد و در ترغیب هر دو طرف برای توافق درگیری نقش داشت، اظهار کرد: مشخص نیست که گزینه نظامی که ترامپ به کار گرفته در درازمدت چه راهحلی برای پایان تنش در منطقه ارائه خواهد داد. وی افزود: اگرچه اکنون ترامپ مدعی موفقیت در حمله به تاسیسات هستهای و پیروزی در جنگ است اما مسیر رسیدن به یک راهحل دیپلماتیک برای بحران هستهای اکنون بیش از هر زمان دیگری متزلزل شده و هنوز نمیتوان گفت که دولت ترامپ چگونه قصد دارد آن را کاهش دهد.
کارشناس اندیشکده «شورای امور بین الملل روسیه» تصریح کرد: احتمالا درسی که تهران از حملات اخیر آموخت این است که تنها راههای عملی برای تضمین امنیت کشور داشتن زرادخانه هستهای یا حداقل یک استراتژی هستهای پنهانی است. وی افزود: البته این لزوما به این معنی نیست که ایران متعهد به ساخت سلاح هستهای خواهد شد، اما تصور یک راه حل دیپلماتیک پایدار مشابه برجام اکنون بسیار دشوار شده و از طرف دیگر خواستههای هر دو طرف تغییر زیادی نکرده است.
از نظر پیوتر کورتونوف، احتمالا واشنگتن تصور میکند که پس از این حملات، دیگر نیازی به توافق هستهای جدید نیست و آمادگی دارد در صورت لزوم حملات جدیدی را علیه زیرساختهای هستهای ایران انجام دهد اما به این موضوع توجه ندارد که این مسیر راه حل پایداری برای مشکل ارائه نمیدهد، در این صورت ایالات متحده مجبور خواهد شد وارد یک جنگ تمام عیار در خاورمیانه برای مدت نامحدود شود و این همان سناریویی بود که ترامپ سعی در اجتناب از آن داشت.
این کارشناس روس معتقد است: بدون توافق هستهای قابل راستیآزمایی و قابل اعتماد بین طرفین، مسئله هستهای حلنشده باقی خواد ماند و این وضعیت همچنان واشنگتن را مجبور به ایفای نقش نظامی فعال در خاورمیانه خواهد کرد و منابع نظامی، سیاسی و مالی این کشور را به طور قابل توجهی تضعیف خواهد کرد. وی افزود: پس از حملات قبلی آمریکا به تاسیسات هستهای ایران، تایید دامنه قابلیتهای هستهای بسیار دشوارتر شده و حتی به نظر میرسد که اطلاعات ایالات متحده در مورد سرنوشت ذخایر اورانیوم غنیشده ایران اصلا دقیق نیست و در درازمدت، ردیابی وضعیت برنامه هستهای تهران حتی دشوارتر خواهد شد.
وی در انتها تاکید کرد: با توجه تحولات اخیر در منطقه، هنوز نمیتوان پیشبینی دقیقی انجام داد اما به نظر میرسد استراتژی فعلی دولت ترامپ به جای کمک به حل بحران، آن را پیچیدهتر کرده و مسئولیت هرگونه تنش به عهده آمریکا خواهد بود.
انتهای پیام/
نظر شما