هر روزبه تعداد مردان و زنان سيگاري افزوده میشود و زنان و دختران از اين ماده سهم بيشتري ميبرند و سلامتي خود را به خطر مياندازند.
به گزارش ایسکانیوز با گذری بر تاریخ تولید و عرضه سیگار، برنامهریزیهای كمپانیهای تولیدكننده این كالا برای افزایش مصرفكنندگان محصولشان به وضوح قابل مشاهده است. زنان، جوانان، نوجوانان و حتی كودكان هم گزینههای مناسبی برای تأمین چرخه تولید و مصرف این كالا هستند و از همین روست كه سن مصرف سیگار در جامعه ما به 12 سال رسیده است.
آنچه اين روزها در كوي و برزن و خيابانها و ماشينها ميبينيم افزايش تعداد زنان سيگاري در شهر است و وقتي پاي حرفهايشان مينشينيم لاغر شدن را دليل اصلي سيگار كشيدنشان عنوان ميكنند.
پوشه اي پر از آمار و ارقام !
اواخر سال گذشته دكتر محمدرضا مسجدی، دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با پوشهای از آمار و ارقام و البته با گله و انتقاد از ضعف عملكرد دستگاهها در كاهش مصرف دخانیات در نشستی خبری حاضر شد تا یك بار دیگر ازمهجورماندن قوانین مربوط به منع مصرف دخانیات سخن بگوید و تلاش كند شاید با آمار و ارقامی كه آورده، نگاه مثبت مسئولان را به اجرای قوانین منع مصرف دخانیات در كشور جلب كند . آماري كه ارائه كرد اما حكایت از تلاش كمپانیهای دخانیات و كار گسترده آنها برای كشاندن زنان، جوانان و حتی كودكان ما به ورطه مصرف دخانیات در برابر انفعال ما دارد.
12سالههای سیگاری
در همان نشست دكتر محمدرضا مسجدی، با تأكید بر اینكه كمپانیهای بزرگ تولید دخانیات جوانان و نوجوانان را هدف گرفتهاند گفته بود مصرف سیگار در زنان حدود سه درصد و در مردان حدود 28 درصد است.
به گفته مسجدي تا چند سال پیش سن مصرف سیگار 14 تا 16 سال بود، اما اكنون سن مصرف سیگار به حدود 12 سال رسیده است. همچنین مصرف قلیان در میان دختران دبیرستانی و دانشجوی ما رشد 20 درصدی داشته است.
دود شدن با آرزوی باربی شدن
با بالا گرفتن تب لاغری در میان بانوان و جوانان شاید سیگار كشیدن برای لاغر شدن به شما هم توصیه شده باشد. سیگارهایی با نام «باریك» یا «بسیار باریك» از جمله تولیداتی است كه برای جلب نظر افراد مشتاق لاغری تولید و تبلیغ میشود. بنا به تأكید مسجدی كمپانیهای تولید سیگار برای افزایش مصرف دخانیات روی دختران و زنان جوانان ما سرمایهگذاری كردهاند.
او تولید و تبلیغ سیگارهای مخصوص لاغری، سیگارهای مخصوص زنان باردار و سیگارهایی با رنگهای جذاب را نمونههایی از این سرمایهگذاری عنوان كرد.
هیچ رابطهای میان كشیدن سیگار و كاهش یا افزایش وزن وجود ندارد
این در حالی است كه نتایج تحقیقی كه در سال 1998 در امریكا روی 4 هزار نفر صورت گرفت، نشان داد هیچ رابطهای میان كشیدن سیگار و كاهش یا افزایش وزن وجود ندارد.
دكتر حمیدرضا فرشچی، فوق تخصص دیابت و چاقی در این باره گفت:« سیگاریها بیشتر از دیگران مستعد تجمع چربی در ناحیه شكم و ابتلا به چاقی شكمی هستند. علاوه بر این سیگار كشیدن، خطر ناباروری و سقط جنین را در زنان افزایش داده و ریسك ناباروری در مردان را بالا میبرد.»
روزی 10 میلیارد تومان سهم سیگار از جیب ما!
به رغم تمام اینها به گفته دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات سالانه 65 میلیارد نخ سیگار در كشور به مصرف میرسد كه معادل 3250 میلیارد تومان هزینه خرید این كالای مضر است. در واقع ایرانیها در روز حدود 10 میلیارد تومان سیگار میخرند. مسجدی اما درباره هزینه بیماریهایی كه با خرید این همه سیگار نصیب مردم میشود، گفت:« بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت هر كشور دو برابر هزینهای كه مردمش برای خرید سیگار صرف میكنند، برای درمان بیماریهای ناشی از مصرف سیگار هزینه میكنند. در واقع هر كشور سالانه 7 هزار و 200 میلیارد تومان برای درمان بیماریهای ناشی از مصرف سیگار و سایر مواد دخانی میپردازند. این میزان معادل كل بودجه وزارت بهداشت است.
سالانه به علت مصرف دخانیات در کشور
نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه سالانه ۶۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود، گفت:» از این میزان ۲۵ میلیارد آن تولید داخل، ۲۰ میلیارد نخ واردات قانونی و ۲۰ میلیارد نخ از مسیر قاچاق تامین میشود.»
محمد حسین قربانی راه مبارزه با قاچاق سیگار را افزایش تعرفهها خواند وگفت:« افزایش تعرفه بر خرد فروشی یکی از راهکارهایی است که به کاهش قاچاق دخانیات منجر میشود، متاسفانه ما در بودجه ۹۳ کل کشور نتوانستیم مالیات بر خرده فروشی را به لحاظ لابی گریهایی که در مجلس داشتند لحاظ کنیم.»
قربانی گفت: «همه کشورهای دنیا راه مبارزه با دخانیات را افزایش تعرفهها میدانند حالا شاید در کشور ما شعار بدهند که افزایش تعرفهها موجب افزایش قاچاق می شود ولی در سال ۸۶ تجربه ثابت کرد افزایش تعرفهها از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد باعث کاهش قاچاق در کشور شد.»
این نماینده با تاکید بر اینکه سالانه بیش از کل بودجه سلامت کشور فقط به علت مصرف سیگار در کشور هدر میرود، تصریح کرد: «سالانه به علت مصرف دخانیات در کشور حدود ۷۰۰ هزار نفر فوت میکنند.»
نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس نهم، با بیان اینکه بیتوجهی به قاچاق دخانیات نادیده گرفتن سلامت جامعه به ویژه قشر جوان است گفت:« روزانه در کشور ۲۰ میلیارد تومان صرف درمان کسانی میشود که اعتیاد به دخانیات دارند.»
زنان برای ژست گرفتن سیگار میکشند
بیشتر زنانی که در سیگار میکشند عادت و وابستگی روانی به سیگار را دلیل اصلی مصرف خود میدانند و تمایلی برای ترک آن ندارند.
شهلا کاویانی زن 58 ساله ای است که از 20 سالگی سیگار میکشد و علیرغم تلاش چند باره اش برای ترک موفق نشده سیگار را کنار بگذارد .
او با بیان اینکه برخی از زنان برای ژست گرفتن سیگار میکشند میگوید:«اوایل فقط برای ژست گرفتن سیگار کشیدم و فقط به این دلیل بود که از دوستانم کم نیاورم و برای نکشیدن سیگار مسخره ام نکنند اما به مرور ادت کردم و با اینکه سه بار تصمیم به ترک کردم موفق نشدم و 38 سال است روزی یک پاکت سیگار میکشم.»
سونیا 23 ساله هم سیگار میکشد اما نه برای ژست گرفتن و کم نیاوردن پیش همکلاسیهایش . او میگوید:« هرکس زندگی زندگی شخصی خود را دارد و میتواند به صورت تصمیم بگیرد چگونه زندگی کند و کشیدن سیگار هم شامل این اصل است و امری کاملا شخصی است.»
او با انتقاد از اینکه چرا آسیبهای اجتماعی را زنانه مردانه میکنند میگوید:« زمانی که در جامعه تابویی شکسته میشود و به زعم مسئولان و کارشناسان اجتماعی آسیبی اتفاق میافتد همه به دنبال کنکاش در جزییات موضوع میشوند به عنوان مثال در موضوع سیگار آسیب را زنانه مردانه میکنند و به دنبال آمار و ارقام تعداد زنان سیگاری و میزان مصرف آنها هستند در حالیکه این موضوع اگر آسیب هم باشد کلی است و زنانه و مردانه کردن آن توجیه منطقی ندارد.»
قاتل باریك روزی 6 هزار نفر را مي كشد
معاون درمان مركز تحقیقات پیشگیری و كنترل دخانیات هم با اشاره به گسترش بیماریها و مرگهای وابسته به استعمال دخانیات گفته بود که دخانیات روزانه 6 هزار نفر و سالانه 6 میلیون تن را به كام مرگ میكشاند. به گفته وی در حال حاضر كمپانیهای دخانیات روی تبلیغات تمركز كردهاند، به عنوان مثال از رنگهای حیاتبخش و شاداب در سیگارهای زنانه استفاده میكنند یا مدعی میشوند سیگارهای لاغری تولید كردهاند یا آدامسهایی همنام برخی سیگارهای مشهور را تولید و توزیع میكنند. دکتر زهرا حسامی همچنین نسبت به گسترش مصرف قلیان در میان جوانان هشدار داده و گفته بود که باید این آگاهسازی به وجود بیاید كه مصرف یك پك قلیان به اندازه مصرف 100 نخ سیگار مضر است.»
زهره حاجیان - سرویس اجتماعی