به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، روابط ایران و جمهوری آذربایجان در چند سال اخیر فراز و نشیبهایی به خود دیده که عمدتا به دلیل تغییرات ناشی از راهبرد باکو در حوزه روابط خارجی بوده است. جمهوری آذربایجان در این سالها روابط خود را با رژیم صهیونیستی تا حد زیادی افزایش داده و به نوعی به یک پایگاه فعالیتهای ضدایرانی برای اسرائیل تبدیل شده است؛ تا جایی که مبدا تقریبا اکثر عملیاتهای تروریستی که در ایران رخ داده به باکو بازمیگردد.
با این حال، ایران همواره در راستای سیاست اصولی خود مبنی بر صلح و ثبات در منطقه در برابر بسیاری از ناملایمات سکوت پیشه کرده و خواستار پرهیز از تنش به ویژه در رابطه با همسایگان بوده است. علاوه بر این، در خصوص مناقشه بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان موضع ایران احترام به تمامیت ارضی دو کشور بوده و از بازگرداندن منطقه قره باغ به جمهوری آذربایجان استقبال کرده است. اما در مقابل، باکو با تحریک برخی بازیگران خارجی چالشهایی برای منافع ایران در منطقه ایجاد کرده است.
بیشتر بخوانید:
ترمیم روابط هدف اصلی سفر پزشکیان به جمهوری آذربایجان/ باکو نباید به پایگاه اسرائیل علیه ایران تبدیل شود
موضوعی که در سفر روز گذشته رئیس جمهور ایران به باکو مورد تاکید قرار گرفت و به گفته دکتر پزشکیان «نباید اجازه دهیم دیگران ما را علیه یکدیگر تحریک کنند». به باور گروهی از کارشناسان در شرایطی که قرار است نتانیاهو به زودی به باکو سفر کند، حضور رئیس جمهور ایران و ملاقات با همتای آذربایجانی نشان دهنده تمایل ایران برای ترمیم روابط دو کشور و جلوگیری از تعمیق بیش از پیش روابط باکو و تل آویو است. محسن پاک آیین -سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان- در گفتگویی با ایسکانیوز به برخی سوالات در این مورد پاسخ داد.
وی در خصوص سفر روز گذشته دکتر پزشکیان به باکو گفت: این رویداد نشان دهنده اراده عمیق جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با کشورهای همسایه به ویژه در قفقاز است. از نظر سفیر پیشین ایران در باکو، دکتر پزشکیان ترجیح داد با توجه به جایگاه آذربایجان در منطقه قفقاز ابتدا به این کشور سفر و بستر همکاریهای دو کشور را در حوزههای مختلف اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و حمل و نقل فراهم کند.
پاک آیین با اشاره به اینکه این سفر در حالی انجام میشود که صلح و آرامش پس از آزادی قره باغ در منطقه ایجاد شده، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره از تمامیت ارضی کشورها به ویژه جمهوری آذربایجان حمایت کرده و در جنگهای اول و دوم قره باغ کنار آنها بوده است. وی افزود: سابقه دوستی عمیقی بین ایران و آذربایجان وجود داشته و در حال حاضر نیز فضای خوبی برای تعامل ایران با کشورهای منطقه قفقاز به وجود آمده است.
سفیر پیشین ایران در باکو اشتراکات فرهنگی و روابط خوب دو کشور در گذشته را زمینه ساز ایجاد شراکتی راهبردی در آینده دانست و خاطر نشان کرد: نشست کمیسیون اقتصادی دو کشور در چند هفته اخیر با حضور وزیر راه و شهرسازی ایران برگزار شد و نشان داد فرصتهای زیادی برای همکاری در حوزههای حمل و نقل، انرژی، تجارت، گردشگری و بانکی وجود دارد و همچنین طرفین خواستار هماهنگی در حوزه امنیتی با هدف مقابله با تروریسم، جرائم سازمان یافته و قاچاق کالا هستند.
وی با اشاره به اهمیت سفر پزشکیان به جمهوری آذربایجان در مقطع کنونی ابراز امیدواری کرد که نتایج خوبی به همراه داشته باشد و در آینده شاهد سفر الهام علیاف به ایران باشیم. پاک آیین استقبال و نوع برخورد الهام علیاف با پزشکیان را نشان دهنده تمایل افکار عمومی جمهوری آذربایجان به توسعه روابط با ایران دانست اما به این موضوع نیز اشاره کرد که باکو به دلیل جنگ طولانی با ارمنستان، به منظور تقویت توان نظامی خود به تعمیق روابط با رژیم صهیونیستی روی آورد.
پاک آیین تاکید کرد: هدف اسرائیل از نزدیکی به جمهوری آذربایجان تخریب روابط تهران-باکو است و دو کشور باید مراقب این مسئله باشند. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران به طور طبیعی تمام تحرکات رژیم صهیونیستی در مناطق مرزی با جمهوری آذربایجان را رصد میکند و نیز با توجه به سفر خوبی که رئیس جمهور ایران به آنجا انجام داد، جمهوری آذربایجان باید مراقب باشد که تحت تاثیر القائات و عملیات روانی رژیم صهیونیستی قرار نگیرد.
سفیر پیشین ایران در باکو در انتها یادآور شد: قرار نبود نتانیاهو سفری به باکو داشته باشد اما پس از این که خبر سفر رئیس جمهور ایران به جمهوری آذربایجان مطرح شد، رسانههای صهیونیستی اعلام کردند که نخست وزیر رژیم در ماه آینده سفری به باکو خواهد داشت و تلاش کردند با این عملیات رسانهای سفر دکتر پزشکیان را تحت تاثیر قرار دهند و بنابراین دو طرف باید مراقب این گونه تحرکات رژیم صهیونیستی باشند.
انتهای پیام/
نظر شما