به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، جنگ میان ایران و رژیم صهیونیستی که وارد چهارمین روز خود شده با پاسخهای کوبنده ایران ادامه دارد و در روزهای قبل چند دور از حملات موشکی ایران به اراضی اشغالی تحت عنوان عملیات وعده صادق 3 انجام شده است. علیرضا عرب -روزنامه نگار و کارشناس مسائل منطقه- در گفتگو با ایسکانیوز به سوالاتی در رابطه با تحولات اخیر پاسخ داد.
بیشتر بخوانید:
خسارت فوقالعاده حملات تلافیجویانه ایران به رژیم صهیونیستی/ سرنگونی جنگندههای اسرائیلی قواعد بازی را تغییر داد
وی در خصوص حملات ترکیبی هوایی و موشکی اسرائیل به ایران که موجب شهادت گروهی از غیر نظامیان در مناطق مسکونی اعم از زنان و کودکان و نیز جمعی از سرداران رده اول نظامی و دانشمندان برجسته هسته ای شد، گفت: تجاوز اسرائیل به کشورمان کارزاری چند مرحلهای و ادامه دار ارزیابی میشود و عملیات همه جانبه و ترکیبی اسرائیل چند علت دارد. از نظر این کارشناس میائل بین الملل، با توجه به پیشرفت سریع و بی نظیر برنامه هستهای ایران و ترمیم و احیاء مجدد محور مقاومت در سطح منطقه، اسرائیل با این حملات غافلگیرانه درصدد آسیبرسانی شدید و راهبردی به تاسیسات هستهای و تضعیف معنادار توان نظامی ایران است و در یک چشم انداز منطقهای در تلاش برای تغییر توازن قوا به نفع خود و به ضرر ایران و متحدینش در سطح منطقه است.
عرب با بیان اینکه این جنگ بر آینده منطقه و توازن قوا در آن بسیار گسترده و تاثیر گذار خواهد بود، اهداف عملیات همه جانبه و غافلگیرانه اسرائیل را این موارد دانست:
- آسیبرسانی شدید به تأسیسات غنیسازی در نطنز و فردو
- ترورهای هدفمند دانشمندان ارشد هستهای کشورمان
- ایجاد اختلال در ساختار فرماندهی و کنترل نیروهای نظامی کشور برای ممانعت از پاسخ گویی آنان(در دوسطح فرماندهان ارشد و جانشینان احتمالی آنان
- حمله به مجتمع موشکی زمین به زمین آن برای جلوگیری از پاسخ مؤثر
- حملات مداوم به سیستمهای دفاع هوایی ایران جهت استمرار حملات آینده اسرائیل به مراکز هسته ای و نظامی بدون مزاحمت های پدافند هوایی
این کارشناس مسائل بین الملل در خصوص چشمانداز جنگ فعلی اظهار کرد: اگر واکنش ایران قاطع، دردناک و موثر باشد معادلات به ضرر اسرائیل تغییر خواهد کرد و یا اگر علیرغم تلاش مشخص آمریکا برای فاصله گرفتن از تجاوز اسرائیل، ایران به پایگاههای آمریکا در خلیج فارس و منطقه حمله کند، سرنوشت جنگ به طور کلی تغییر خواهد کرد و دامنه جنگ بسیار وسعت خواهد یافت.
وی افزود: تنها چند ساعت پس از آغاز تجاوز اسرائیل، دولت آمریکا در تلاش برآمد که خود را از این اقدام دور نگه دارد؛ اظهارات ترامپ و وزیر امور خارجه ربیو تأکید میکند که این یک اقدام یکجانبه از سوی اسرائیل و بدون دخالت آمریکا بوده است. هر چند که از نظر این کارشناس مسائل بین الملل دولت آمریکا در عملیات فریب پیش از عملیات نقش واضح داشت و نیز مانع این عملیات گسترده اسرائیل نشد و همچنین در دفاع از اسرائیل مقابل پاسخ گسترده ایران نیز قطعا تعلل نخواهد کرد.
عرب اب اشاره به اینکه تا کنون آمریکا در این عملیات تهاجمی و تجاوزکارانه اسرائیل، مشارکت مستقیم نکرده و کماکان بر مسیر دیپلماتیک و ادامه مذاکرات هسته ای تاکید میکند، خاطر نشان کرد: این روند مشابه رویکرد دولت ترامپ در جنگ غزه است؛ در غزه اصرار بر اتمام جنگ دارد اما دولت نتانیاهو موافقت نمیکند و جنگ در غزه را ادامه می دهد. وی افزود: دولت ترامپ علیرغم عدم تمایل به ادامه جنگ در غزه اما مخالفت موثر نمیکند و مانع واقعی مقابل نتانیاهو ایجاد نکرده است اما بر ادامه مذاکره با حماس و دستیابی به توافق آتش بس و آزادی اسیران اسرائیلی تاکید میکند.
این کارشناس البته به این موضوع نیز اشاره کرد که حمایت راهبردی امریکا از اسرائیل نیز کمافی السابق ادامه دارد و منافاتی با تمایل ترامپ به اتمام جنگ در غزه نداشته است. وی افزود: میان پروژه امریکا در منطقه که مبتنی بر پایان جنگ در غزه و آغاز عادی سازی روابط اسرائیل با سعودی است و پروژه دولت نتانیاهو در غزه که خواهان ادامه جنگ و انهدام حماس در غزه است نیز زاویه مشخص و معناداری وجود دارد.
به اعتقاد عرب، نتانیاهو درصدد است با اشغال غزه و وارد آوردن ضربات کوبنده و نابود کننده به حماس سریعا سبب تسلیم حماس و آزادی اسیران اسرائیلی شده و به این وسیله حتی به نوعی پروژه عادی سازی ترامپ را نیز تسهیل و تقویت کند .وی افزود: در خصوص تجاوز اسرائیل به ایران نیز تاحدودی همین معادله حاکم است. و اگر پاسخ ایران سهمگین و دردناک باشد زاویه میان دولت ترامپ و دولت نتانیاهو افزایش خواهد یافت اما اگر پاسخ قاطع و دردناک نباشد و حتی ایران به مذاکرات ادامه دهد، آنگاه عملیات تجاوزکارانه اسرائیل منجر به دست بالای آمریکا در روند مذاکرات هستهای خواهد شد و این منطبق با خواست ترامپ است.
این کارشناس مسائل منطقه در انتها تاکید کرد: وارد آوردن ضربات سهمگین و دردناک به اسرائیل و اعلام خروج ایران از «انپیتی» و تغییر استراتژی هستهای ایران و درخواست تجدید نظر در فتوای هستهای بهترین سناریو ارزیابی میگردد.
انتهای پیام/
نظر شما