به گزارش خبرنگار بین الملل ایسکانیوز، پس از حمله هماهنگ آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران در نطنز، فردو و اصفهان، مجلس شورای اسلامی در اقدامی واکنشی، به طرح بستن تنگه هرمز رای مثبت داد. هرچند اجرای نهایی این تصمیم نیازمند تایید شورای عالی امنیت ملی است، اما در صورت عملی شدن این اقدام، سناریوهای مختلفی در ابعاد نظامی، اقتصادی و سیاسی قابل تصور است.
بیشتر بخوانید:
جنگ علیه ایران برای منع گسترش سلاحهای هستهای نیست/ انتظار میرود تهران از NPT خارج شود
در شرایطی که خاک ایران هدف حملات مستقیم قرار گرفته، بستن تنگه هرمز نه تنها از منظر نظامی، بلکه بهعنوان یک اقدام سیاسی برای تغییر معادله جنگ بهحساب میآید. این اقدام در چارچوب «بازدارندگی فعال» تفسیر میشود که به نوعی ایجاد فشار مستقیم بر منافع جهانی برای مقابله با تجاوز خارجی است.
بستن تنگه هرمز میتواند به نوعی نمایش قدرت باشد و اهرمهای بازدارندگی ایران را تقویت کند. این اقدام پیامی واضح به آمریکا و متحدانش است مبنی بر اینکه حمله به ایران بدون هزینه نخواهد بود. علاوه بر این، چنین اقدامی افزایش قیمت جهانی نفت را به دنبال خواهد داشت؛ زیرا بستن مسیر اصلی صادرات نفت جهان میتواند بازار انرژی را دچار شوک کرده و قیمت نفت را بهشدت افزایش دهد که ممکن است بهصورت غیرمستقیم منابع درآمدی ایران را هم تقویت کند یا باعث شکاف در اجماع جهانی علیه ایران شود.
افزایش هزینههای داخلی و بین المللی آمریکا
علاوه بر این، بستن تنگه هرمز هزینه جنگ را برای دشمنان به طور محسوسی افزایش میدهد. اختلال در امنیت انرژی جهان، آمریکا و متحدانش را مجبور خواهد کرد تا منابع بیشتری صرف حفاظت از مسیرهای دریایی و مقابله با ایران کنند. همچنین بستن تنگه هرمز میتواند آمریکا را در دو جبهه داخلی و بینالمللی با بحران مواجه کند.
افزایش قیمت سوخت و بحران اقتصادی، یکی از چالشها آمریکا در عرصه داخلی خواهد بود که فشار مضاعفی را به اقتصاد دارای تورم شدید آمریکا تحمیل خواهد کرد. این امر در آستانه انتخابات، فشار سیاسی بر کاخ سفید را افزایش میدهد.
از دیگر تبعات آن میتوان به نارضایتی افکار عمومی و افزایش هزینه سیاسی اشاره کرد؛ افکار عمومی آمریکا که مخالف جنگهای فرسایشی هستند، ممکن است واکنش منفی نشان دهند و شکاف سیاسی داخلی را تشدید کنند. علاوه بر این هزینههای نظامی آمریکا را افزایش میدهد. ناوگان دریایی آمریکا مجبور خواهد شد با صرف منابع گسترده، امنیت تنگه را تامین کند که در درازمدت توان آمریکا را تحلیل میبرد.
تهدیدات بستن تنگه هرمز برای رژیم صهیونیستی
این موضوع برای اسرائیل نیز تهدید برانگیز است. به خصوص که در طول سالهای اخیر رژیم صهیونیستی وابستگی روزافزونی به همکاری لجستیکی و عملیاتی با ایالات متحده در این منطقه پیدا کرده است. بخشی از تجهیزات نظامی پیشرفته، سامانههای دفاعی، موشکها و مهمات سنگین از طریق پایگاههای آمریکایی در منطقه و از مسیر تنگه هرمز برای تقویت موقعیت دفاعی یا تهاجمی اسرائیل در شرایط بحران ارسال میشود.
همچنین برخی ناوهای هواپیمابر و کشتیهای جنگی آمریکایی که امکان حمایت هوایی یا حتی مداخله مستقیم در صورت گسترش درگیری با ایران یا حزبالله را دارند، از طریق تنگه هرمز به خلیج فارس و سپس به مناطق عملیاتی نزدیک اسرائیل حرکت میکنند. بسته شدن این مسیر راهبردی، بهطور مستقیم توان پشتیبانی سریع آمریکا از اسرائیل را کاهش میدهد.
افزون بر آن، اسرائیل بهصورت غیررسمی و از طریق شرکای منطقهای خود در جنوب خلیج فارس (از جمله امارات) اقدام به تبادل اطلاعات، دریافت تجهیزات خاص و حتی هماهنگی عملیاتی در برابر ایران میکند. این تبادلات نیز تا حد زیادی متکی بر مسیرهای دریایی عبوری از تنگه هرمز است.
در نتیجه، انسداد این تنگه نهتنها روند انتقال سلاح و تجهیزات به اسرائیل را کند و پیچیده میکند، بلکه دسترسی لجستیکی آمریکا به متحد راهبردیاش را نیز دچار اختلال میسازد. چنین وضعیتی ممکن است اسرائیل را در درگیری احتمالی با محور مقاومت، بدون حمایت فوری و مؤثر ایالات متحده، در موضع ضعف قرار دهد.
واکنس رسانهها:
با توجه به افزایش احتمال بسته شدن تنگه هرمز، این موضوع در رسانههای بین المللی نیز مورد تحلیل قرار گرفته است.
بلومبرگ در یادداشتی آورده ایران با تهدید یا حتی عملیات پهپادی، موشک یا مینگذاری، میتواند عبور کشتیها از تنگه هرمز را مختل کند. این اقدام باعث افزایش قیمت نفت تا بالای ۱۰۰ دلار خواهد شد و فشار اقتصادی شدیدی بر اقتصاد آمریکا (بهویژه پیش از انتخابات میاندورهای) ایجاد میکند، هرچند در نهایت برای اقتصاد داخلی ایران نیز پرهزینه است.
روزنامه فایننشال تایمز به پتانسیل ایران برای اعمال فشار اقتصادی اشاره کرده و میگوید: بسته شدن هرمز اقتصاد ایران را نیز تحت فشار قرار میدهد؛ چرا که بخش مهمی از صادرات نفت این کشور از همین مسیر انجام میشود. این کار، ایران را در معرض تحریمهای بیشتر و انزوای جهانی قرار میدهد.
فایننشال تایمز نیز در تحلیلی اعلام کرد ایران ضمن تهدید بستهشدن هرمز، در حال اختلال در سیگنالهای مکان یاب منطقه به نشانه آمادگی است و اگر قدمی فراتر بگذارد، بازار نفت دچار افزایش ناگهانی خواهد شد. به تحلیل این روزنامه این مشکل جهانی است، ولی ایران بیشترین آسیب را از قطع صادرات نفت خواهد دید.
همچنین جی دی ونس_ معاون رئیس جمهور_ روز یکشنبه گفت که بستن این کانال از نظر اقتصادی برای ایرانیها «خودکشی» خواهد بود.
او در مصاحبه با برنامه «ملاقات با مطبوعات» شبکه انبیسی گفت: «تمام اقتصاد آنها از تنگه هرمز میگذرد. اگر میخواهند اقتصاد خودشان را نابود کنند و در جهان اختلال ایجاد کنند، فکر میکنم این تصمیم خودشان خواهد بود».
العربیه نیز نوشت: بسته شدن تنگه هرمز -حتی به صورت موقت- میتواند قیمت نفت را یک شبه به شدت افزایش دهد. تهدید اختلال در این روند اغلب بازارها را متزلزل میکند؛ بسته شدن واقعی این تنگه بسیار بیثباتکنندهتر خواهد بود. کشورهایی که به شدت به نفت خلیج فارس وابسته هستند، از جمله چین، ژاپن، هند و کشورهای اروپایی، مستقیما تحت تأثیر قرار خواهند گرفت. علاوه بر این، این امر واکنش نیروهای دریایی غرب، به ویژه نیروی دریایی ایالات متحده را که دقیقا برای تضمین آزادی ناوبری در منطقه حضور دارد، آزمایش خواهد کرد.
به نظر میرسد ایران با وجود آگاه بودن از زیانهای احتمالی بستن تنگه هرمز یک گام بیشتر تا عملیاتی کردن آن فاصله ندارد تا از این طریق توانمندی خود را در جبهه دیگری غیر از نظامی به رخ بکشد و حالا باید منتظر زمان اجرای این اقدام ماند.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
نظر شما