به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، یکی از موضوعات مطرح شده در زمان جنگ ۱۲ روزه، بحث پناهگاه بود. چمران رئیس شورای شهر در همان روزهای ابتدایی گفت: در تهران و شهرهای دیگر متأسفانه به صورت کامل پناهگاهی نداریم؛ باتوجه به تجربه زمان جنگ باید از همان پناهگاههای گذشته استفاده کنیم. در زمان جنگ نیز یک ستادی تشکیل شد که من هم در آن حضور داشتم و طرح ایجاد پناهگاههای مختلفی در آن در نظر گرفته شد. برنامهای که بررسی شد ساخت دیوارههای بتنی بود که اتفافا چند روز اخیر این طرحها را دوباره بررسی کردم. این پناهگاهها مثل سنگرهای جنگ است که با پیچ و مهره به هم وصل میشوند. دوستان ما بایستی روی این موضوع کار کنند و بایستی برنامه ریزی درستی در این زمینه انجام شود.
رئیس شورای شهر تهران اضافه کرد: ما در زمان جنگ در خوزستان و در شهر اهواز شروع به ساختن پناهگاهها کردیم و در تهران مردم به زیر زمینها میرفتند تا بمباران به پایان برسد. با این حال امروز باید یک کار مهندسی انجام شود؛ خیلی از کشورها در استانداردهای ساختمانی پناهگاه دارند؛ حتی کشوری مثل سوئیس پناهگاههای مقابله با تشعشعات اتمی دارد.
وی در پاسخ به سوالی درباره استفاده از مترو و سولههای بحران در این زمینه بیان کرد: برای استفاده از مترو باید آن را تعطیل کرد؛ اما در شرایط خیلی حاد میتوان استفاده کرد. متروها چون زیر زمین دارند پناهگاههای مناسبی هستند اما استفاده از سولههای بحران در مقابل بحران مناسب نیست؛ این سولهها برای استفاده از وسایل ضروری در شرایط ضروری مورد استفاده قرار میگیرند و بیشتر برای زلزله ساخته شدهاند نه بمباران.
چمران در پایان تاکید کرد: به هر حال هم متروها و هم پارکینگهای طبقاتی وزارت خانهها و ساختمانهای بلند مکانهای خوبی هستند که میشود برای بحران خاص آنها را آماده کرد.
حال که در شرایط آتشبس هستیم، باید بیشتر به این موضوع توجه کرد. درهمین راستا نشست خبری با حضور مسئولان مربوطه برگزار شد. نصیری رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران در این نشست با بیان اینکه در زمان دفاع مقدس یک سری زیرساختها در کشور در مورد پناهگاه بوده است، بیان کرد: برای امروز نیز در مقررات آمده که باید یک رویکرد جدیتری به پدافند غیرعامل در شهر داشته باشیم. یکی از الزامات پناهگاه موضوع سامانههای هشدار است یعنی باید آژیر به صدا دربیاید و بعد از آن از پناهگاه استفاده شود و این مساله خارج از اختیار مدیریت شهری است.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اضافه کرد: نوع مواجهه و هجوم نیز در این مساله موثر است، یعنی وقتی تشخیص زمان اصابت وجود وجود دارد شما میتوانید از پناهگاه استفاده کنید اما وقتی شما علاوه بر اصابت از نقطه خارجی، شاهد هستید که از داخل هم یکی سری عملیات انجام میشود و شما بعد از اصابت از آن مطلع میشوید نشان میدهد الگوی جنگ یک الگوی کلاسیک و همیشگی نیست که بتوان مردم را به سمت پناهگاه هدایت کرد.
نصیری با اشاره به ویژگیهای یک پناهگاه گفت: باید فضای پناهگاه در زیر زمین باشد و در زیر سطح واقع باشد. همچنین باید در طبقات منفی مانند پارکینگها باشد. دیوار سقف و کف آن در حدود پنج متر از بتن مسلح پوشیده باشد. عدم قرارگیری در مسیر مستقیم موج انفجار دیگر موضوع مهم در این زمینه است. باید پناهگاه راه های خروجی مناسب و متعدد داشته باشد. خطوط مترو در دورههای مدیریتی مختلف ساخته شده و برخی از خطوط ما تک ورودی هستند.
وی ادامه داد: در خطوط ۸ و ۹ و ۱۰ و ۱۱ که قرار است ساخته شود، مطالعات پدافند الزام شده و باید این پیوست به پروژهها اعمال شود، اتصال به بیمارستانها و مجهزشدن به سرویس پدافند و به سرویس بهداشتی تجهیز شوند. عدم وجود مصالح ترکش شونده نیز از دیگر ویژگیهای پناهگاه است. با وجود اینکه بنا بر تشخیص شرکت بهرهبرداری مترو، شاید مترو تهران برای استفاده از پناهگاه خیلی مناسب نباشد اما مترو پذیرای چند هزار نفر شد و از آن به عنوان پناهگاه استفاده شد.
نصیری در خصوص لزوم ساخت پناهگاه در شرایط جنگی و برنامه مدیریت شهری برای این موضوع، گفت: ما هر ساله ارزیابی ریسک انجام میدهیم و این موضوع بر اساس روشهای علمی پیش میرود. به طوری که شرایط سال قبل با امسال متفاوت است.
وی ادامه داد: پناهگاه الزاماً یک فضای بیرون از منزل که توسط دولت ساخته شده، نیست. اکثر ساختمانها پارکینگ دارند و این امکان وجود دارد اما وقتی شهروندان از منزل خارج میشوند تا به مترو برسند، باید زمانی را طی کنند.
نصیری با بیان اینکه قطعاً حضور در پارکینگ از حضور در پشت بام و بیرون از منزل ایمن تر است، یادآور شد: متولی ایجاد پناهگاه در شهر، مدیریت بحران نیست. کشور ما افتخارات زیادی در این جنگ داشت اما آسیب ها نیز در حال شناسایی است که پناهگاه نیز یکی از این آسیب هاست که در حال بررسی است و در مورد آن اطلاع رسانی خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه ساخت پناهگاه به بودجه نیاز دارد، اظهار کرد: شهرداری در لایحه خود ساخت پناهگاهها را نیز در نظر گرفته اما باید مورد بررسی قرار بگیرد.
نصیری با بیان اینکه با وجود حتی یک ورودی و خروجی نیز افراد در ایستگاه های مترو حبس نخواهند شد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تونل ها به یکدیگر راه دارند، شهروندانی که به ایستگاه ها پناه برده اند، در آن حبس نمی شوند.
محمدخانی سخنگوی شهرداری نیز در ادامه با تاکید بر اینکه ساخت پناهگاهها تنها مختص شهرداری نیست، گفت: فارغ از اینکه چه دستگاهی در این زمینه مسئولیت دارد، باید به این موضوع هم توجه کرد که در مدیریت شهری باید با توجه به بودجهای محدود تصمیم گیری صورت بگیرد. در زمانی که مخاطره جدی در مورد موضوعی وجود ندارد، طبیعتاً بودجه به جای ساخت پناهگاه به ساخت بوستانها یا مجموعههای مختلف اختصاص مییابد. امروز که با جنگ مواجه شدهایم، به پناهگاه فکر میکنیم.
وی ادامه داد: طبیعتاً در این شرایط اولویتها عوض میشود. از سویی دیگر نیز این تلقی که باید در شرایط ایده آل، تعدادی پناهگاه مشخص بزرگ داشته باشیم، غلط است و نباید در رسانه بر این تلقی دمید.
رئیس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران تأکید کرد: ساختمانها باید در شرایط عادی ایمنی داشته باشد تا شهروندان در اقامتگاه و منزل خود حضور یابند.
نصیری با تاکید بر اینکه ما یک جنگ ترکیبی از سوی دشمن داریم، توضیح داد: به این صورت که علاوه بر دشمن خارجی، عناصر نفاق و دشمنان داخلی نیز در این جنگ فعال هستند. اگر افراد زیادی را دور هم جمع کنیم در حالی که بخشی از انرژی دستگاهها، معطوف به بمبارانهاست ممکن است امنیت حداکثری در تجمع تحت الشعاع قرار گیرد و ایجاد امینت در آن به صورت حداکثری حاصل نشود و با این شرایط ممکن است دور هم جمع کردن مردم خطرآفرین شود.
مهدی چمران هم روز یکشنبه در حاشیه جلسه علنی ۳۳۶ شورا در جمع خبرنگاران درخصوص تصمیمات جدید شورا در این خصوص گفت: سوابقی که در زمینه ایجاد پناهگاه برای ساختمانهای با جمعیت زیاد، داشتم را آماده و پیشبینی میکنم که در صحن شورا تصویب خواهد شد.
وی اظهار. کرد: همچنین پیشنهاد شده پارکینگهایی که سه طبقه یا بیشتر هستند، در شرایط غیرعادی بهعنوان پناهگاه مورد استفاده قرار گیرند.
رییس شورای اسلامی شهر تهران گفت: ساختمانهایی که تعداد واحدهای آنها از یک حدی بیشتر است، مثلا ۵۰ واحد، حتما باید پناهگاه امن داشته باشند با امکاناتی که مردم بتوانند در آن زندگی کنند.
به گزارش ایسکانیوز، مجموع بررسی نظرات نشان میدهد که ابتدا باید بررسی جامعی صورت گرفته و در کنار آن موضوع آموزش به مردم برای هر شرایط بحرانی چه جنگ و چه بلایای طبیعی در دستور کار قرار گیرد تا شاهد کاهش تلفات در بحرانها باشیم.
انتهای پیام /
نظر شما