سیر همدان در مسیر بازارهای جهانی؛ چرا طلای سفید کشاورزی استان هنوز خام فروخته می‌شود؟

سیر همدان سال‌هاست یکی از شناخته‌شده‌ترین محصولات کشاورزی کشور است؛ محصولی که با ثبت جهانی در سازمان فائو، ظرفیت تبدیل شدن به یک برند اقتصادی و گردشگری را پیدا کرده، اما همچنان فاصله میان شهرت جهانی و سهم واقعی تولیدکنندگان از این مزیت، یکی از چالش‌های اصلی بخش کشاورزی استان است. هشتمین جشنواره ملی سیر و موسیر در روستای سولان، فرصتی دوباره برای بازخوانی این پرسش است که چگونه می‌توان یک محصول بومی را از مزرعه به یک زنجیره اقتصادی پایدار تبدیل کرد.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از همدان؛ برخی محصولات کشاورزی فقط یک کالا نیستند، بلکه بخشی از هویت یک منطقه محسوب می‌شوند. سیر همدان از جمله محصولاتی است که نام آن سال‌ها با خاک، اقلیم و شیوه زندگی کشاورزان این استان گره خورده است؛ محصولی که طعم و کیفیت آن باعث شده در بازارهای داخلی شناخته شود و حالا با پشتوانه ثبت جهانی، ظرفیت حضور جدی‌تر در بازارهای بزرگ‌تر را دارد.

برگزاری هشتمین جشنواره ملی سیر و موسیر همدان در روستای سولان، در ظاهر یک رویداد فرهنگی و کشاورزی است، اما در لایه عمیق‌تر می‌تواند به عنوان یک فرصت برای بازتعریف جایگاه اقتصادی یک محصول راهبردی مطرح شود. جشنواره‌هایی از این جنس زمانی موفق خواهند بود که تنها به معرفی محصول محدود نشوند، بلکه بتوانند حلقه‌های مفقوده زنجیره تولید، فرآوری، بازاریابی و گردشگری را به هم متصل کنند.

همدان یکی از استان‌های مهم کشاورزی کشور است که تنوع محصولات آن از محصولات باغی و زراعی تا گیاهان دارویی و محصولات بومی، ظرفیت‌های گسترده‌ای برای توسعه اقتصادی ایجاد کرده است. اما یکی از چالش‌های همیشگی این بخش، فاصله میان ظرفیت تولید و میزان بهره‌مندی اقتصادی تولیدکنندگان بوده است.

سیر-ترشی.jpg

سیر همدان نمونه‌ای از همین موضوع است. محصولی که کیفیت آن شهرت پیدا کرده، اما ارزش اقتصادی آن همچنان تا حد زیادی وابسته به فروش سنتی و خام است. در بسیاری از موارد، بیشترین سود نه در مرحله تولید، بلکه در مراحل بعدی یعنی بسته‌بندی، فرآوری، برندینگ و عرضه نهایی به دست می‌آید؛ حلقه‌هایی که اگر در اختیار تولیدکننده قرار نگیرند، سهم اصلی ارزش افزوده از چرخه کشاورزی خارج می‌شود.

تجربه کشورهای موفق در حوزه کشاورزی نشان می‌دهد که یک محصول بومی زمانی به یک مزیت اقتصادی پایدار تبدیل می‌شود که علاوه بر تولید، هویت تجاری پیدا کند. زعفران ایران، روغن زیتون مناطق مدیترانه‌ای، پنیرهای محلی اروپا و بسیاری از محصولات دیگر، نمونه‌هایی هستند که با ایجاد برند، استانداردسازی و اتصال به گردشگری، توانسته‌اند ارزش اقتصادی چندبرابری ایجاد کنند.

سیر همدان نیز چنین ظرفیتی دارد. ثبت جهانی این محصول در سازمان فائو، تنها یک عنوان افتخاری نیست؛ بلکه می‌تواند بستری برای توسعه صادرات، جذب گردشگر، ایجاد صنایع تبدیلی و تقویت اقتصاد روستاهای تولیدکننده باشد. اما استفاده از این فرصت نیازمند برنامه‌ای فراتر از برگزاری جشنواره سالانه است.

یکی از مهم‌ترین مسیرها، توسعه فرآوری محصولات سیر است. تولید پودر سیر، سیر خشک استاندارد، محصولات غذایی فرآوری‌شده، بسته‌بندی‌های صادراتی و ایجاد نشان تجاری مشخص، می‌تواند ارزش اقتصادی این محصول را افزایش دهد و وابستگی به فروش خام را کاهش دهد.

1640316_361.jpg

از سوی دیگر، رویدادهایی مانند جشنواره سیر و موسیر می‌توانند به موتور گردشگری کشاورزی تبدیل شوند. امروز در بسیاری از مناطق جهان، گردشگران برای تجربه برداشت محصول، آشنایی با شیوه تولید غذاهای محلی و حضور در جشنواره‌های کشاورزی به مناطق روستایی سفر می‌کنند. این نوع گردشگری علاوه بر معرفی محصول، درآمد مستقیمی برای جامعه محلی ایجاد می‌کند.

روستای سولان با برگزاری این جشنواره می‌تواند فراتر از یک محل عرضه محصول دیده شود؛ می‌تواند به مقصدی برای تجربه فرهنگ کشاورزی همدان تبدیل شود. حضور بازارچه محصولات بومی، غذاهای سنتی و صنایع‌دستی در کنار معرفی سیر و موسیر، اگر با برنامه‌ریزی بلندمدت همراه شود، می‌تواند زنجیره‌ای از فرصت‌های اقتصادی برای روستاییان ایجاد کند.

اما توسعه این ظرفیت بدون توجه به چالش‌های بخش کشاورزی امکان‌پذیر نیست. تغییرات اقلیمی، کاهش منابع آبی، افزایش هزینه‌های تولید، مشکلات دسترسی به بازار و ضعف زیرساخت‌های بسته‌بندی و صادرات، از جمله موانعی هستند که می‌توانند آینده تولید محصولات کشاورزی را تحت تأثیر قرار دهند.

کشاورزی آینده دیگر تنها به میزان تولید وابسته نیست؛ بلکه به بهره‌وری، مدیریت منابع، فناوری و توانایی ورود به بازارهای جدید بستگی دارد. اگر تولیدکننده همچنان فقط محصول را تولید و بدون فرآوری عرضه کند، بخش مهمی از ظرفیت اقتصادی از بین خواهد رفت.

سیر-زنجبیل.jpg

در این میان، نقش جوانان روستایی نیز اهمیت زیادی دارد. توسعه کسب‌وکارهای مرتبط با سیر، از فرآوری و فروش اینترنتی تا گردشگری کشاورزی، می‌تواند فرصت‌های جدیدی برای اشتغال ایجاد کند و به کاهش مهاجرت از روستاها کمک کند.

همدان امروز در شرایطی قرار دارد که باید از ظرفیت‌های بومی خود برای ایجاد اقتصاد پایدار استفاده کند. محصولاتی مانند سیر، انگور ملایر، گردوی تویسرکان و دیگر تولیدات شاخص استان، می‌توانند ستون‌های یک اقتصاد مبتنی بر هویت محلی باشند؛ به شرط آنکه نگاه به آنها از «محصول کشاورزی» به «برند اقتصادی» تغییر کند.

هشتمین جشنواره ملی سیر و موسیر همدان می‌تواند یک نقطه آغاز باشد؛ فرصتی برای اینکه مسئولان، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی دوباره به این سؤال پاسخ دهند که چرا محصولی با اعتبار جهانی هنوز نتوانسته تمام ظرفیت اقتصادی خود را آشکار کند.

آینده سیر همدان نه فقط در زمین‌های کشاورزی سولان، بلکه در تصمیم‌هایی رقم می‌خورد که برای فرآوری، برندسازی، صادرات و توسعه گردشگری آن گرفته می‌شود. اگر این مسیر درست طی شود، سیر همدان می‌تواند از یک محصول شناخته‌شده محلی به یک نماد اقتصادی ملی تبدیل شود؛ اما اگر همچنان در مرحله تولید و فروش سنتی باقی بماند، بخش بزرگی از ارزش این میراث کشاورزی از دست خواهد رفت.

خبرنگار: ندا ترابی

انتهای پیام./

کد مطلب: 1317859

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha