همدان میزبان جشنواره شعر رضوی؛ رقابت ۵۳۳ اثر کودک و نوجوان در مسیر فرهنگ رضوی

شانزدهمین دوره جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی با میزبانی استان همدان، با دریافت ۵۳۳ اثر از سراسر کشور و برگزاری کارگاه‌های تخصصی نقد و آموزش شعر، به یکی از رویدادهای مهم ادبی کشور در حوزه ترویج معارف رضوی و شناسایی استعدادهای نسل نوجوان تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از همدان؛ شانزدهمین جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در حالی به میزبانی استان همدان برگزار می‌شود که این رویداد فرهنگی طی سال‌های گذشته توانسته جایگاه ویژه‌ای در میان جشنواره‌های ادبی کشور پیدا کند و به محفلی معتبر برای گردهمایی شاعران آیینی، به‌ویژه در حوزه کودک و نوجوان، تبدیل شود. جشنواره‌ای که در آن شعر تنها ابزار بیان هنری نیست، بلکه مسیری برای انتقال فرهنگ رضوی، گسترش آموزه‌های دینی و پیوند دادن نسل‌های جدید با مفاهیم معنوی و اخلاقی به شمار می‌رود.

این جشنواره در قالب برنامه‌های بیست و دومین جشنواره بین‌المللی امام رضا(ع) تعریف شده و هدف اصلی آن، ترویج فرهنگ رضوی و حمایت از شاعران آیینی در رده‌های سنی پایین‌تر است. بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، دبیرخانه دائمی شانزدهمین دوره جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان مستقر شده و طی ماه‌های اخیر اقدامات اجرایی متعددی از جمله تشکیل و به‌روزرسانی بانک اطلاعاتی شاعران فعال این حوزه انجام گرفته است. همچنین استفاده از ظرفیت استادان برجسته شعر کودک و نوجوان مانند مصطفی رحماندوست از جمله محورهای مورد توجه دبیرخانه بوده است.

در این دوره از جشنواره، فراخوان رسمی با موضوعاتی گسترده منتشر شد که محور اصلی آن، شخصیت امام رضا(ع) و ابعاد مختلف زندگی، کرامات و ویژگی‌های اخلاقی و اجتماعی ایشان بود. علاوه بر بخش مدح و منقبت، حوزه‌های دیگری همچون معارف رضوی، توصیف شاعرانه از مضامین زیارت‌نامه‌ها و احادیث، و همچنین موضوع «ایران امام رضا(ع)» در فراخوان لحاظ شد. در این بخش‌ها، شاعران به سرایش درباره مفاهیمی مانند ایستادگی، پایداری، تاب‌آوری اجتماعی، نماز، حجاب و عفاف و حتی آسیب‌های اجتماعی از نگاه سیره و گفتار امام رضا(ع) دعوت شدند.

با آغاز فراخوان از آبان‌ماه و ادامه آن تا پایان مهلت قانونی، مجموعاً ۵۳۳ اثر از نقاط مختلف کشور به دبیرخانه جشنواره در همدان ارسال شد. این تعداد اثر، نشان‌دهنده گستردگی مشارکت و استقبال شاعران از این رویداد فرهنگی است؛ به‌ویژه اینکه تمرکز جشنواره بر گروه سنی کودک و نوجوان، حساسیت و اهمیت آن را دوچندان کرده است.

ساختار جشنواره در این دوره شامل دو بخش اصلی شعر خردسال و کودک تا ۱۲ سال و شعر نوجوان در رده سنی ۱۳ تا ۱۸ سال تعریف شده است. برگزارکنندگان تلاش کرده‌اند با ایجاد بستری حرفه‌ای، زمینه حضور استعدادهای نوظهور را در کنار شاعران شناخته‌شده فراهم کنند تا فضای جشنواره از یک رقابت صرف فراتر رفته و به محلی برای آموزش، رشد و انتقال تجربه تبدیل شود.

در همین راستا، بخش جنبی جشنواره نیز فعال بوده و چند برنامه آموزشی و تخصصی در کنار روند داوری و ارزیابی آثار برگزار شده است. از جمله این برنامه‌ها می‌توان به برگزاری دو کارگاه نقد شعر به صورت مجازی با حضور افشین علا اشاره کرد. همچنین یک کارگاه و محفل شعر به صورت حضوری نیز طی روزهای اخیر با حضور غلامرضا بکتاش در شهرستان ملایر برگزار شد که با استقبال علاقه‌مندان همراه بود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان در توضیح اهداف این دوره از جشنواره اظهار کرد: پاسداشت هویت دینی با محوریت امام رضا(ع)، بهره‌گیری از ظرفیت شعر برای تبیین آموزه‌های رضوی، تولید محتوای تازه و تقویت جریان شعر آیینی کودک و نوجوان، از مهم‌ترین اهداف جشنواره است. سیدمحمدرضا جوادی با اشاره به ظرفیت‌های ادبی استان همدان افزود: استمرار جشنواره‌ها و رویدادهای فرهنگی، انگیزه و پویایی بیشتری در انجمن‌های ادبی ایجاد می‌کند و می‌تواند فضای فعالیت هنری را در استان تقویت کند.

وی همچنین برگزاری این جشنواره را فرصتی برای شناسایی و معرفی استعدادهای جدید به ویژه در حوزه کودک و نوجوان دانست و عنوان کرد: ملایر از شهرستان‌های دارای ظرفیت بالای فرهنگی است و شاعران و چهره‌های ادبی برجسته‌ای در این منطقه حضور دارند. به گفته جوادی، فعالیت انجمن‌های ادبی، چاپ آثار اعضا و استمرار نشست‌های شعر از اتفاقات مثبت و اثرگذار در این شهرستان محسوب می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان با تاکید بر اهمیت فعالیت انجمن‌های ادبی بیان کرد: شعر و ادب همواره یکی از پایه‌های هویت فرهنگی ایران اسلامی بوده و پاسداشت زبان فارسی از وظایف اصلی مجموعه فرهنگ عمومی است. وی خاطرنشان کرد: توجه به نسل جوان ضرورت دارد و باید بستر رشد و تداوم جریان ادبی استان بیش از گذشته فراهم شود.

جوادی در ادامه با اشاره به روند اجرایی جشنواره گفت: برنامه‌ریزی برای اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره در بهمن‌ماه سال گذشته انجام شده بود، اما به دلیل شرایط ناشی از جنگ تحمیلی سوم، زمان برگزاری اختتامیه تغییر کرد و این برنامه به خردادماه موکول شد.

در بخش دیگری از این رویداد، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ملایر نیز با اشاره به رویکرد تمرکززدایی جشنواره‌ها اظهار کرد: استفاده از توانمندی افراد شاخص شهرستان‌ها در فرآیندهایی مانند داوری و دبیری و همچنین برگزاری رویدادها خارج از مرکز استان، اقدامی سازنده در مسیر عدالت فرهنگی است. فرشاد کشاورزیان افزود: برگزاری کارگاه‌های تخصصی، نقش مؤثری در ارتقای سطح کیفی جشنواره‌ها دارد و حضور استاد غلامرضا بکتاش در ملایر، فرصت ارزشمندی برای فعالان فرهنگی این شهرستان به شمار می‌رود.

وی با اشاره به ظرفیت‌های فرهنگی ملایر بیان کرد: این شهرستان تنها به آثار تاریخی شناخته نمی‌شود، بلکه در حوزه ادب و هنر نیز چهره‌های برجسته‌ای را پرورش داده و وجود پنج انجمن فعال ادبی و هنری در ملایر، نشان‌دهنده پویایی فضای فرهنگی این منطقه است. کشاورزیان همچنین یادآور شد: امسال یکی از بخش‌های جشنواره شعر رضوی به صورت گروهی و با دبیری غلامرضا بکتاش برگزار شد که این موضوع بیانگر نگاه ویژه جشنواره به ظرفیت‌های شهرستان‌ها است.

غلامرضا بکتاش دبیر شانزدهمین جشنواره شعر رضوی نیز در حاشیه کارگاه نقد شعر با اشاره به اهمیت این رویداد گفت: جشنواره رضوی از جمله برنامه‌های برجسته فرهنگی کشور است که می‌تواند زمینه آشنایی عمیق‌تر کودکان و نوجوانان با فرهنگ رضوی را فراهم کند. وی افزود: برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی در کنار جشنواره‌ها، موجب ارتقای سطح آثار ادبی و تقویت استعدادهای نسل جدید می‌شود.

بکتاش با انتقاد از تکرار سبک‌های قدیمی در برخی آثار ادبی تصریح کرد: بخشی از شعرهای امروز همچنان در قالب‌های تکراری گذشته باقی مانده‌اند و نوآوری کمتر دیده می‌شود. او تاکید کرد شاعران باید به دنبال تنوع در واژگان، تجربه‌های تازه و نگاه نو باشند، زیرا تکرار مداوم، تازگی شعر را از بین می‌برد و موجب شباهت آثار به یکدیگر می‌شود. وی همچنین یادآور شد: شعر کودک و نوجوان باید علاوه بر زبان ساده و روان، دارای تخیل، تصویرسازی و خلاقیت باشد تا بتواند ارتباط مؤثری با مخاطب برقرار کند.

جواد محقق نویسنده و شاعر شناخته‌شده کشور نیز در این برنامه بر نقش انجمن‌های ادبی تاکید کرد و گفت: انجمن‌های ادبی می‌توانند با تکیه بر همت شخصی و استفاده از ظرفیت‌های قانونی، از رکود خارج شوند. وی افزود: شعر و نویسندگی از کم‌هزینه‌ترین هنرها هستند و در این حوزه برخلاف بسیاری از رشته‌ها، قانون مشخصی برای حمایت مالی وجود ندارد، بنابراین فعالیت‌ها عمدتاً بر پایه علاقه و دغدغه شخصی ادامه پیدا می‌کند.

محقق با اشاره به خاطراتی از فعالیت‌های فرهنگی سال‌های نخست انقلاب بیان کرد: نخستین انجمن ادبی استان همدان در منزل شخصی شکل گرفت و همدان از نخستین استان‌هایی بود که در سال‌های ابتدایی انقلاب، برنامه‌های متعدد شب شعر برگزار کرد. وی همچنین از اقدام خود در صدور شناسه برای حدود یک‌هزار و ۵۰۰ انجمن ادبی در کشور یاد کرد و گفت: هر روز افراد جدیدی وارد حوزه شعر می‌شوند و اگر آثار بتوانند مخاطب خود را پیدا کنند، زمینه برای چاپ و انتشار نیز فراهم خواهد شد. وی تاکید کرد: چاپ کتاب به تنهایی ملاک موفقیت نیست و ماندگاری اثر به کیفیت و ارتباط با مخاطب وابسته است.

در ادامه این رویداد، مراد طاهرنیا شاعر ملایری نیز با اشاره به جایگاه غلامرضا بکتاش، او را از چهره‌های اثرگذار شعر کودک و نوجوان کشور معرفی کرد و گفت: بکتاش از ۱۴ سالگی فعالیت خود را آغاز کرده و امروز به عنوان شاعری صاحب‌سبک در سطح ملی و بین‌المللی شناخته می‌شود. وی افزود: خوش‌اخلاقی، توانایی ادبی و بهره‌گیری از محضر استادانی همچون قیصر امین‌پور و نادر ابراهیمی از ویژگی‌های برجسته این شاعر است.

همچنین در ادامه برنامه‌های کارگاه نقد شعر جشنواره، جمعی از مدیران فرهنگی استان همدان با حضور در منزل مراد طاهرنیا و فریدون محمودی از شاعران پیشکسوت ملایر، با آنان دیدار و گفت‌وگو کرده و از فعالیت‌های فرهنگی و ادبی این دو چهره تقدیر کردند.

شانزدهمین جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان، در مجموع فراتر از یک رقابت ادبی، بستری برای ترویج فرهنگ رضوی، تقویت هویت دینی و پرورش نسل جدید شاعران آیینی است؛ رویدادی که تلاش دارد شعر را به عنوان زبان نرم و اثرگذار فرهنگ، در خدمت انتقال ارزش‌های معنوی و اخلاقی قرار دهد و از ظرفیت نوجوانان و کودکان برای استمرار این جریان فرهنگی بهره بگیرد.

خبرنگار: نازنین مولائی‌منظر
انتهای پیام./

کد مطلب: 1305520

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha