به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ بررسیهای میدانی و گزارشهای رسمی نشان میدهد از پاییز سال گذشته تاکنون، قیمت هر کیلو گوشت گوساله تنظیم بازار در برخی بازهها بیش از ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.
درحالیکه میانگین قیمت گوشت گوساله تنظیم بازار در فروردین ۱۴۰۴ حدود ۵۰۰ هزار تومان بود، اکنون میانگین قیمت آن در بازار آزاد تا بالای میلیون تومان رسیده است. این در حالی است که در دوره توزیع گوشت تنظیم بازار، قیمت آزاد این کالا در بازار حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان بود.
این جهش حاصل مجموعهای از عوامل ازجمله کاهش عرضه بهدلیل خشکسالی، گرانی نهادههای دامی، تغییر سیاستهای ارزی و ضعف در نظام توزیع و تنظیم بازار است و بهنظر میرسد بدون تغییر در این سیاستها، نمیتوان انتظار تنظیم بازار داشت.
مشکل تأمین نهادهها (جو، ذرت و سویا) از مهمترین دلایل کاهش عرضه است. اختلال در واردات و تخصیص ارز ترجیحی موجب شد نهاده با نرخ آزاد و چند برابر گرانتر بهدست دامدار برسد و عرضه گوشت کاهش یابد.
در پی تغییر سیاست ارزی و حذف یا کاهش ارز ترجیحی، هزینه واردات نهاده و حتی گوشت قرمز افزایش یافت. درنتیجه، قیمت تمامشده گوشت داخلی و وارداتی هر دو بالا رفت و واردات نیز نتوانست نقش تنظیمی پررنگی ایفا کند.
بر همه موارد بالا باید ناهماهنگی در تخصیص ارز و اولویت واردات را نیز اضافه کرد. فعالان صنعت دامداری و تولید گوشت معتقدند در حالی ارز به واردات گوشت اختصاص داده شده که واردات نهاده دامی در اولویت نبوده است. این سیاست، بهجای کاهش هزینه تولید، عملاً وابستگی به واردات را تقویت کرده است.
بخش دیگری از جهش قیمت ناشی از فاصله زیاد قیمت دام زنده با قیمت مصرفکننده است. کارشناسان میگویند ضعف نظارت در شبکه توزیع، احتکار و دلالی، موجب افزایش قیمتهای مصنوعی در مسیر انتقال گوشت از دامدار به بازار شده است.
افزایش هزینه نیروی کار و ضعف ساختاری تولید در کشور نیز از مسیر بالا بردن هزینه تولید و توزیع، یکی از عوامل مؤثر بر رشد قیمت بوده است.
انتهای پیام/
نظر شما